Ízek, élmények és magyar borok várják a látogatókat Rádpusztán

Látványos turisztikai és idegenforgalmi központ megvalósult elemeit mutatták be július 31-én a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központban, rövidebb nevén a Gasztro élménybirtokon.

A Balatonlelle és Balatonszemes közötti Rádpusztán családi vállalkozásban működtetett élménybirtokon egy lovas pálya és szabadtéri rendezvénytér, a Magyar Nemzeti Borok Pincéje, valamint egy több mint 300 férőhelyes rendezvényház épült meg az elmúlt két évben. A fejlesztés 656 millió forintból, 70 százalékos uniós támogatással készült el.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő elmondta, hogy ezekre a beruházásokra azért van nagy szükség, mert Magyarország többet költ, mint amit megtermel, és olyan projektekre kell pályázati pénz adni, amelyek hozzák a pénzt és nem viszik.

Az eseményen több Balaton parti település polgármestere is megjelent, és Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a velük való együttműködést vélte összetartó erőnek, mert mint mondta, az összefogásban amúgy nem vagyunk erősek. „Az együttműködés nem gyengíti, hanem erősíti a turizmust, nem egymás elől veszik el a vendégeket” – tette hozzá az ügyvezető.

Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke is egyetértett abban, hogy a minőségi szolgáltatásokat a Balatonon csak összefogással lehet teljesíteni, ezért ők is minden segítséget megadnak ahhoz, hogy minél több vendég érkezzen a régióba.

Nosztalgiahajón is utazhatunk

Kollár József, a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt) vezérigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy szerződést kötöttek az élménybirtok tulajdonosával, így közös szolgáltatási csomaggal várják az érdeklődőket. Keddenként a vendégek Rádpusztáról kisvasúttal Lellére mennek, majd a Csongor nevű nosztalgiahajóval balatoni körutat tesznek. Negyedórás kisvonatozással ismét az élménybirtokra térnek vissza, ahol különböző rendezvények várják őket.

A tájékoztatón megtudtuk, hogy egy civil kezdeményezés – amely a BalaTown nevet viseli – fő célja a térség turisztikai vonzerejének növelése, és ez egy szigorú követelményrendszerrel párosul majd, ennek a kidolgozásán fáradoznak most. Tagjai közt van az élménybirtok tulajdonosa és több balatoni civil szervezet is.

A rádpusztai idegenforgalmi központ tulajdonosa, Fekete Zoltán többek között azt is elmondta, hogy a projekt során még forgalomba állítottak egy gumikerekes városnéző kisvonatot is, amely a környező települések között közlekedik a szezonban, és megkönnyíti az esős időben programot keresők utazását.

A fejlesztés munkahelyeket is teremtett Rádpusztán, és még többet is tehetnének, ha több pénzt rejtett volna az a program, amely az iskolás gyerekek lovas tanítását garantálta volna a testnevelési órák keretében. Mire a vállalkozó tulajdonos mindent megteremetett, hogy pályázni tudjon, már „kiürült a kassza”. A világszínvonalú lovarda a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség rendszerében ötpatkós minősítést ért el.

22 hazai borvidék egy helyen

A támogatás részeként alakították át mintegy 80 millió forintból a Tihanyi apátság egykori, 180 éves pincéjét, amelyet borkóstolással egybekötve Urbán Ferenc pohárnok mutatott be. A hatalmas hordókban kialakított vitrinekben mutatják be a 22 hazai borvidéket és a legjellemzőbb borokat, a legnevesebb pincészetek különleges nedűit. Bortrezorokat is találunk a pincében, a visszatérő vendégek itt tarthatják boraikat.

Az épületet, az éttermet és a sportpályákat mozgáskorlátozottak is igénybe vehetik, az épület első emeletén a rajzpályázat nyerteseinek képeit állították ki.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.