hirdetés
hirdetés

Jane Goodall Szigetelt és fát ültetett

Dr. Jane Goodall a Life4OakForests projekt és a Jane Goodall's Roots&Shoots program keretében augusztus 9-én három őshonos facsemetét ültetett el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Sas-hegy lejtőin, a Life4OakForests projekt egyik helyszínén.

hirdetés

A sas-hegyi tölgyes - kiemelkedve kertvárosi környezetéből - őshonos erdei fajaival a nagy biológiai sokféleséggel rendelkező szárazföldi élőhelyeink közé tartozik - csakúgy, mint Magyarország más tölgyerdei. Fennmaradásukat azonban különböző invazív növények veszélyeztetik. A Sas-hegy egy különösen jelentős biodiverzitás "hotspot", ahol több száz faj él együtt: többek között számos orchideafaj, a Szent István-szegfű, a leánykökörcsin, különböző pók- és hüllőfajok vagy a nagy szarvasbogár. Ezeket az értékes fajokat az emberi jelenlét és az olyan özönnövények, mint az orgona, az akác, a japán keserűfű vagy a mahónia veszélyezteti.

A Life4OakForests projekt keretében az özönnövények visszaszorításával, az erdőregenerációs folyamatok megsegítésével (a túlzottan elszaporodott cserjék visszaszorításával), illetve a tölgyek és a tölgyerdőkre jellemző növények ültetésével érjük el a tölgyesek természetesebbé válását.

Ehhez a munkához járult hozzá most Dr. Jane Goodall: inspiráló beszédét követően gyerekek részvételével őshonos facsemetéket - házi berkenyét, vadkörtét és molyhos tölgyet - ültetett el a területen, melynek eredményeképp természetesebbé és ellenállóbbá válnak a Sas-hegy tölgyesei is.

A Jane Goodall's Roots&Shoots program az embereket, elsősorban a fiatalabb generációt igyekszik megszólítani és inspirálni az őket körülvevő, nekik nem tetsző környezeti vagy társadalmi problémák megoldására. Az 1991-ben Dr. Jane Goodall által indított, több mint 110 országban működő program magyarországi csoportjai a közös faültetéssel fejezték ki a tenni akarás és a kétkezi természetvédelem fontosságát. "Minden egyes apró cselekedet számít. Minden egyes nap, minden egyes percben bárki tehet valamit azért, hogy jobb legyen a világ" - mondta az eseményen Dr. Jane Goodall, aki a magyarországi Jane Goodall Intézet meghívására érkezett fővárosunkba.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai