hirdetés
hirdetés

Kérdések és válaszok az utazási irodai felelősségbiztosításról

Március 3-án az Utazás kiállításon tartott tájékoztatót a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) az új biztosítási termékről, az utazási irodai felelősségbiztosításról.

hirdetés

Az esemény során dr. Horváth Péter, a Colonnade S.A. Magyarországi Fióktelepének (korábbi nevén QBE Atlasz) utasbiztosítási ágazati igazgatója, valamint Török László, a Willbot & Kopking’s Hungary Zrt. Biztosítási alkuszcég képviselője tartott előadást.

Dr. Horváth Péter felvázolta az utazási irodai felelősségbiztosítás jellemzőit, melyről már a Turizmus Online-on is beszámoltunk, erről szóló cikkünk ide kattintva olvasható. Elmondta, hogy egy esetleges balesetnél a legnagyobb anyagi kockázatot nem a baleseti halál, hanem a maradandó egészségkárosodás jelenti, legyen szó egy összegben történő kifizetésről vagy életjáradékról.

Horváth Péter kifejtette: mivel kicsi a veszélyközösség, ezért egy minimum létszámhoz, 40 céghez kötik a felelősségbiztosítási termék elindítását. Fontos megjegyezni - tette hozzá Horváth Péter -, hogy csak a biztosított által harmadik személynek okozott kárt térítik meg, ha a kár közvetlenül a céget érinti - például az alkalmazott hibát vétett a repülőjegy kiállításakor -, azt nem.

A szakember elmondta, számos kérdés érkezett hozzájuk a biztosítási termékkel kapcsolatban, ezekre igyekezett választ adni előadása során. Elmondta például, hogy elmaradt élményre, programra nem vonatkozik a biztosítás. Olyan kérdés is felmerült utazási iroda részéről, hogy alkalmi esetre is meg lehet-e kötni ezt a típusú biztosítást, de a válasz az, hogy nem, csak éves szinten lehet megkötni. Kifejtette azt is, hogy érdemes ellenőrizni azt, hogy az alvállalkozók rendelkeznek-e valamilyen biztosítással, és ha igen, akkor milyennel, hiszen ha például egy külföldi országban kötelező a gépjármű-felelősségbiztosítás, a buszos alvállalkozó mégsem kötött ilyet, akkor baleset esetén a magyar biztosító sem fog fizetni.

Felmerült a probléma esetén az utazási irodák helyzetét megkönnyítő kárelőleg kérdése is. A biztosító azonban kárelőleget nem fizet, mindenképpen meg kell várni a bíróság jogerős döntését, az elévülési idő pedig 30 nap.

Elmondta, hogy május 1-jéig csak a MUISZ-on és a Willbot & Kopking’s Hungary Zrt. Biztosítási alkuszcégen keresztül lehet biztosítást kötni, a biztosítónál közvetlenül nem - legalábbis amíg össze nem jön a legalább 40 tag.

Török László, a Willbot & Kopking’s Hungary Zrt. Biztosítási alkuszcég képviselője elmondta, hogy a biztosítók közül csak a Colonnade volt partner az utazási irodai felelősségbiztosítás létrehozásában, és sikernek értékeli, hogy össze tudták állítani ezt a hiánypótló terméket.

Az is elhangzott, hogy ha növelni tudják a veszélyközösséget - vagyis minél többen kötnek utazási irodai felelősségbiztosítást -, akkor idővel a feltételek is módosulhatnak, kedvezőbbek lehetnek. MUISZ-tagoknak pedig eleve 20% kedvezmény jár a biztosítási díjból.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol az idei Utazás kiállításról?

Kiadónk társoldalai