Kerékpárral, kajakkal – őszi kalandok a Nyugat-Balatonon

Az utóbbi időben egyre több híradás és tudósítás szól arról, hogy a Balaton ősszel és télen is szép, van látnivaló a nagy tó mellett és környékén. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda azért hívta tanulmányútra a turizmussal foglalkozó szakújságírókat két napra, november 6-7-ére, hogy megmutassák, sportosan, aktívan is lehet üdülni a tó mellett, és bemutassák újdonságaikat. Tar László és csapata már évek óta szólítják kerékpártúrára az újságírókat, és ilyenkor arról is gondoskodnak, hogy egy kis hegymászással a kilátókba is feljussanak, bejárják a kerékpárutakat, és kenuzhassanak is, vagyis ugyanazt az utat tegyék meg, amelyet ők kínálnak a turistáknak.

Az idő szerencsére jó volt, a vendéglátók nem az eső miatt kedveskedtek esőköpennyel, hanem az első állomáson, a Hévízi-tó vizéből táplálkozó patakon kenuzás közben előfordul, hogy a lapát több vizet mer az egy csónakban evezőkre. Mint megtudtuk, ez a patak soha nem fagy be, így semmi akadálya, hogy akár télen is vezetővel evezhessenek a gyerekek és felnőttek is a néhol zsombékos, hínáros patakon. A tanulmányút a Hévízi-tóban és a Festetics Fürdőházban folytatódott. Igaz, előbb megismerkedtek a Hévíz Hotel Spa étterem kiváló kínálatával és a hotelt is bemutatta annak vezetőnője.

Holdfénytúra és a Természet Háza

A Badacsony 438 méteres magassági pontjánál 2011-ben újjáépült Kisfaludy-kilátó 18 méter magas tornyából a fonyódi hegyekig lehet ellátni. A vendéglátóktól kapott elemlámpával mászott fel a csoport nagy és bátrabbik része, hiába, este volt, sötét, és csúszós volt az út. De nagy élmény volt a körpanorámában gyönyörködni. Badacsonyban Árvai Gábor történelem-földrajz szakos tanár, a Bakony-Balaton Geopark végzett geotúra-vezetője kalauzolta a csapatot a holdfénytúrán.

A Laposa birtokon várták az újságírókat borbemutatóval és ízletes ételekkel, a pincében Tasner Mónika, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület munkaszervezet vezetője és Békássy János elnök várta a látogatókat.

Gyenesdiáson Kovács Judit, a helyi tourinform iroda vezetője kalauzolta a csapatot. Ebben a rohamosan fejlődő balatoni községben a négycsillagos Wellness Hotel Katalinban szálltunk meg, ahol most fejeztek be egy kétéves felújítást, konferenciatermet alakítottak ki, és a kerékpárkölcsönzőben is több jó minőségű kerékpár kapott helyet. Innen indult a csoport a kerékpáros túrára másnap. A közelmúltban átadott Természet Háza Látogatóközpontban folytattuk a barátságos Gyenesdiással való ismerkedést. Az idelátogatók számára nem nagy séta megnézni a Festetics Imre Állatparkot, amely a gyerekeknek is nagy élményt jelent.

Gyenesdiáson a Természet Házában Szalóky Szilvia, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke üdvözölte a látogatókat, majd Szentes Szilárd, a Természet Háza Látogatóközpont ökoturisztikai vezetője, agrármérnök szakvezetésével ismerhettük meg a házat. A látogatóközpont szakmai csapatában Rajnai Virág természetvédelmi mérnök és Sali Éva geográfus ökoturisztikai munkatársak gondoskodnak arról, hogy az érdeklődő csoportok mindent megismerjenek. Majd újra kerékpárra ültünk, és a híres, a látogatók által nagyon kedvelt Nagymező Erdei Pihenőig kerekeztünk, miközben átmentünk egy kőbányán is.

Összefogtak a TDM szervezetek

Egy kerékpáros mintarégió jött itt létre – Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Hévíz, Zalakaros TDM-jei összefogásával kerékpáros kölcsönző hálózat alakult ki, amelyet jelenleg is továbbfejlesztenek. A tourinform irodákban lehet kölcsönözni a kerékpárokat, és bármelyik irodába vissza is lehet vinni azokat. Zalakarostól a Badacsonyig 18 túraútvonalon lehet kerekezni. A kijelölt útvonalakon kerékpáros irányító és információs táblák segítik a tájékozódást. A térség biciklis útvonalain további négy nagy túrakört dolgoznak és tábláznak ki a Keszthelyi-hegység, a Kis-Balaton, a Zala-völgye és Hévíz között. A tárolók falán kerékpáros információs térképeket is elhelyeztek, amelyek segítenek a tájékozódásban, felhívják a figyelmet az attrakciókra, de megtalálhatók rajtuk a szervizek, kerékpáros centrumok, étkezőhelyek, távolságok, segélyhívószámok is. A bringázni vágyók útvonaltervezését és tájékozódását segíti a teljesen megújult és kibővített biciklis térkép, mely nemcsak nyomtatott, hanem digitális formában is elérhető.

Az elő- és utószezoni kerékpáros turizmus erősítésére Badacsony és Fonyód, illetve Balatongyörök és Balatonmáriafürdő között hétvégenként hajójáratok indulnak. A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda május 1. és szeptember 30. között kerékpáros segélyszolgálatot is biztosít.

Keszthelyen a meghívók a Cadillac Múzeumban kalauzolták az újságírókat, ebben a magánmúzeumban tizenhárom karbantartott üzemképes és eredeti Cadillac gépkocsit lehet megcsodálni a korabeli plakátokkal és újságcikkekkel együtt. A 2001-ben az Év Múzeumává választott Balatoni Múzeum megtekintését sem lehetett kihagyni, ahol sikeres múzeumpedagógiát is folytatnak, és rendszeresen rendeznek időszakos kiállításokat.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.