Két épületbe költözik a Néprajzi Múzeum

Az Ötvenhatosok terére tervezett új múzeumépület mellett a Szabolcs utcában már épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK) is fogadja majd a látogatókat a költözés előtt álló Néprajzi Múzeum.

Novemberben bezár a Néprajzi Múzeum a Kossuth téren, elkezdődik a csomagolás, majd a költözés a 2018 végére elkészülő OMRRK-ba, ugyanakkor elindulhat az Ötvenhatosok terére tervezett múzeumépület építése is.

A gyűjtemény túlnyomó része a Szabolcs utcai raktárbázisba kerül és ott kap helyet az állományvédelem, a restaurálás és a szinte teljes raktározás.

A földszinti részt az OMMRK-ban is látogathatóvá teszik, nagy méretű tárgyak, például a szekerek kiállításával - mondta el a Liget Budapest blogon megjelent interjújában a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Kemecsi Lajos az Ötvenhatosok terén a Napur Architect pályázatnyertes tervei alapján készülő, közepén a föld alá ívelő új néprajzi palotáról is szót ejtett.

A jövőben a Városliget kapujaként is működő épület földből kiemelkedő két szárnya közül az északiba közösségi funkciók kerülnek, földszintjén a liget látogatóközpontjával, első emeletén a gyermekmúzeummal, fölötte pedig rendezvénytermekkel; a déli, Ajtósi Dürer sor felőli szárnyban pedig az irodák, az Etnológiai Archívum, a könyvtár és a kutatótermek kapnak helyet. A felszín alatt jönnek létre a két szárnyat összekötő, az egész épület hosszában végighúzódó kiállítóterek.

A főigazgató közölte: a Néprajzi Múzeumé a régió egyik legjelentősebb, 35 ezer darabos népi kerámiagyűjteménye - melyben a Kárpát-medencei anyag mellett távoli kontinensekről származó tárgyak is jelentős mennyiségben szerepelnek -, az új múzeumépület egyik leglátványosabb belső attrakciója ezért a lépcsőház hatalmas terében ingyenesen látogatható, kerámia tér lesz.

Kemecsi Lajos az épület földszintjét átsétálható, nyilvános térként képzeli el. Az északi és a déli oldal felől belépve is a kerámia tér vezeti le a látogatót abba az aulába, ahonnan az ideiglenes kiállítások és az állandó tárlat is nyílik majd.

Ezért a lépcső mellett alakítják ki 2-3 ezer darabos tárgyi anyaggal és interaktív elemekkel a kerámia teret, amely tulajdonképpen ingyenes kiállítási térként működik.

Az új állandó kiállítás a jelenleginél jelentősen nagyobb teret kap, és ebben egy fő tematika alá rendelve három-négy egységből áll majd a kiállítás.

Ezekben a nemzeti és a nemzetközi anyag együtt, egymásra reflektálva jelenhet meg, sok izgalmas témát felölelve - közölte a főigazgató, hozzátéve: a tárlat kialakításán hosszú ideje, munkacsoportokban dolgoznak, rengeteg nemzetközi tapasztalatot is begyűjtve és feldolgozva.

Kemecsi Lajos hangsúlyozta: az épület az épület a legmodernebb műszaki és technikai feltételeket biztosítja majd. A kiállításhoz okostelefonos applikáció készül, a nyilvántartási program alkalmas lesz a költözés menedzselésére és később virtuális kiállítások összeállítására is.

De gondolkodnak érinthető anyagok használatában, okosvitrinek alkalmazásában, a manuális tapasztalást biztosító muzeológiai megoldásokban is. 

Különböző népek hálóalkalmatosságaiban is lehet majd aludni az emeleti gyerekmúzeumban, melynek fiatal látogatói megtanulhatják a múzeumhasználatot, de például személyes történeteken keresztül a gyerekjogokat is. A gyerekeket a kiállítások tervezésébe, sőt az üzemeltetésbe is bevonják; lesznek gyerek tárlatvezetők és gyerek foglalkozásvezetők is - számolt be a főigazgató.

Mint elmondta, a nyitásra még nem terveznek időszaki kiállítást, először a kerámia tér megvalósításával és az épület megmutatásával készülnek. A következő lépés lesz a saját állandó kiállítás megvalósítása, amely a gyerekmúzeummal együtt nyílik majd 2020-ban.

Az időszaki tárlatok tere négy teremre osztható, de egybe is nyitható, egyszerre tehát akár négy kiállítást is be tudnak majd fogadni. Itt folytatódik a múzeum újonnan feldolgozott gyűjteményeinek bemutatása, lesznek innen útra induló vándorkiállítások, minden évben befogadott nemzetközi tárlat és fotókiállítás is.

Kemecsi Lajos hozzáfűzte, hogy komoly lehetőségként tekintek a film- és hangtár kincseire, ezért az épületben moziterem is nyílik, ahol a múzeumpedagógiai interaktív, workshop terek is helyet kapnak.

A Néprajzi Múzeum hatalmas gyűjteményének most 1 százaléka sem látható, ám a jövőben az új állandó kiállításban, a kerámia térben, az OMRRK-ban, a gyerekmúzeumban, az interaktív múzeumpedagógiai terekben összességében már a kollekció 3-4 százaléka közönség elé kerülhet - közölte.

A főigazgató kiemelte, hogy az épület teteje a Városliget része lesz, ugyanaz a csapat tervezi, amelyik a Liget zöldfelületeinek rekonstrukciójára elnyerte a megbízást, a múzeum külső zöldfelületei pedig egy friss döntés alapján sokkal nagyobbak lehetnek, közelebb érhetnek az 1956-os emlékműhöz.

Számos olyan pontja van az épületnek, ahol akár 5-7 méter vastag földréteg lehet a tetőn, ezekbe facsoportokat is lehet ültetni, a tetőkert pedig biztonságosan körbejárható lesz, és egyes belső sétautakról be lehet térni az egyes emeletek közösségi tereibe - jelezte.

Kemecsi Lajos elmondta: a homlokzatot külső héj borítja majd, ami árnyékolástechnikailag is fontos, és az múzeum üzen is általa. Az erre kerülő mintázat ugyanis népi motívumokat ábrázol, melyeket a kollekció egyes tárgyairól válogatnak úgy, hogy a motívumok változatossága is hordozza mindazt a komplexitást, amely a néprajzi gyűjteményt jellemzi - számolt be a főigazgató.

Forrás: MTI


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?