hirdetés

Kétszámjegyű növekedés minden régióban a vendégéjszakák számában

A kiadható szobák száma az előző év ugyanezen időszakához képest csökkent, az árbevétel és a szobakihasználtság emelkedett.

hirdetés

2017. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké 11%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 9,5%-kal emelkedett.

A külföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,5%-kal (1,2 millióra) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben az előző év azonos hónapjához hasonló volt, a panziókban, az üdülőházakban és a közösségi szálláshelyeken nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka 65%-át realizáló Budapesten 1,1%-os volt a bővülés.

A belföldi vendégek száma 10, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 11%-kal bővült, és meghaladta az 1 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt, a növekedés mértéke a régiók többségében kétszámjegyű volt. A belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztráló Budapest–Közép-Dunavidék régióban 0,5%-kal bővült a vendégéjszakában mért forgalom.

A szállodák szobakihasználtsága 1,4 százalékponttal, 60,7%-ra nőtt.

forrás: ksh.hu
forrás: ksh.hu

Az összes bruttó árbevétel 9,5%-kal (41 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9%-kal (24 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 5,1%-kal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 19%-kal (9 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 2,0%-kal, a belföldi 21%-kal magasabb volt az előző év októberinél.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 18%-kal többet, 1,3 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1856 szálláshelyen, köztük 835 szállodában fizethettek a vendégek.

2017. október 31-én az előző év azonos időpontjához képest: közel azonos számú, 2691 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák száma 1,3%-kal csökkent, de így is megközelítette a 80 ezret.

2017. január–októberben az előző év azonos időszakához képest: a kereskedelmi szálláshelyek 6,7%-kal több, összesen 25,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,0%-kal (13 millió), a belföldi vendégek 5,4%-kal több (12,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 3,5 százalékponttal, 60,5%-ra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16%-kal több, 396 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17%-kal nőtt, és meghaladta a 239 milliárd forintot.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai