hirdetés
hirdetés

Kié a Fertő-tó? És milyen megaprojektet terveznek oda?

Új vitát generálhat Magyarország és az Európai Bizottság között a Fertő-tó.

hirdetés

Egy reklámfilm lenyűgöző felvételeket mutatott Magyarország második legnagyobb taváról és nemzeti parkjáról. Kun Zoltán győri otthonától alig egy órányi autózásra van az érintetlen terület, így felfigyelt a filmecskére. A felvételek azonban hirtelen számítógépes grafikára váltottak, négycsillagos szállodát, sportcsarnokot és autóparkolót mutattak, számol be a történetről az euronews.com portál.

A természetvédelmi szakember személyes okokból is ellenzi ezeket az óriásberuházásokat, hiszen a gyerekeivel is szokott arrafelé biciklizni, de volt szakmai indoka is: munkájából adódóan pontosan tudja, hogy egy ilyen mértékű építkezés mit jelent a tó számára.

123rf
123rf

„Ez egy nemzeti park kellős közepén van, ilyet senki sem engedélyezhet!” Eleinte egyszemélyes háborút indított, de nagyon hamar szövetségesekre akadt a helyiek között. 2019-ben panaszt írt az Európai Bizottságnak a fejlesztéssel kapcsolatban. Ebben leírta, az új jogszabályok lehetővé teszik, hogy egyes kiemelt beruházásokat felgyorsítsanak, leegyszerűsítsék az engedélyezési eljárást, és gyakorlatilag lehetetlenné tegyék az állampolgárok részvételét a tervezési és engedélyezési folyamatban.

A tervezett Fertő-tavi projekt 100 millió eurós támogatást kap a magyar kormánytól. A turizmus a magyar GDP 10 százalékát adja.

Nemrég 12 ország 21 szervezete közösen fordult az Európai Bizottsághoz, azt kérve, hogy állítsák le a természetkárosító óriásberuházásokat. Az egyik szervezet, a CLientEarth jogásza azt mondta, két probléma van. Az egyik, hogy turisztikai beruházásokat alapos hatástanulmányok nélkül is végre lehet hajtani, másrészt hogy az új jogszabály túlságosan leegyszerűsíti az építési engedélyezést. „Reméljük, hogy a levelünk lesz az utolsó csepp a pohárban”, mondta Ewelina Tylec-Bakalarz. A jogász szerint egy határozott válasz nagyobb védelmet nyújthatna minden tónak.

Magyarország nagy tavai gazdag édesvízi élőhelyek, otthont és élelmet nyújtanak rengeteg madárfajnak is, a tavakat védik nemzetközi és európai jogszabályok, mivel ezek Ramsar és Natura 2000-es területek.

Az ország többi tavához képest a Fertő-tó nem nagy, 75 négyzetkilométeres területe eltörpül a Balaton 600 négyzetkilométeres vízfelületéhez képest. A magyar tengerhez körülbelül egymillió turista utazik minden szezonban.

 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai