Kívül-belül műalkotást akartunk létrehozni

Társlapunk, a Kreatív nyolcadik alkalommal rendezte meg a PAKK csomagolásdizájn-versenyt, melynek végeredményeként 29 munka lett döntős és 21 kapott díjat, ebből 4 volt az arany. Idei újítás volt, hogy kiemeltünk egy kategóriát, a kisüzemi sörök kategóriáját, amely a magyarországi kisebb termelők kreativitását, dizájn-megoldásait hivatott díjazni és népszerűsíteni. A PAKK arany díjasait bemutató sorozatunk első darabjaként a kategória első helyezettjével, a Mad Scientist söröket megálmodó csapattal, Tarján Csabával, Szilágyi Tamással és Závodszky Gergővel beszélgettünk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mit lehet tudni rólatok, mit tanultatok, mivel foglalkoztatok korábban?

Tamás: Hárman indítottuk a Mad Scientist sörfőzdét, én pszichológiát tanultam, a srácok közül Csabi biomérnök, Gergő pedig gépészmérnök.

Mikor kezdődött a kézműves sörök iránti rajongásotok?

Gergő: Nehéz megmondani, a sörök iránt gimnáziumban kezdtem el érdeklődni. Ekkortájt főleg belga, német és cseh söröket kóstoltam. Az első „craft” kategóriás sör a Brewdog Punk IPA-ja volt. Ez körülbelül 2012-ben volt, és azon a nyáron már megfőztem életem első saját sörét.

Tamás: Az általános tapasztalat pedig azt mutatja, hogy innen már nincs megállás.

Hogyan jött az ötlet, hogy saját sörfőzdét indítsatok? Mikor indult a főzde?

Csabi: A házi sörfőzés után az utunk a hazai sörfőzdékbe vezetett, ahol lefőztük az első saját sörünket nagyobb tételben.

Tamás: Felmerült bennünk, hogy ha igazán akarnánk, ezt akár mi is tudnánk csinálni, és gőzerővel elkezdtünk abba az irányba teperni, hogy összehozzuk a sajátunkat.

Gergő: 2016 március 15-én főztük az első sörünket a saját sörfőzdénkben. Ez a dátum innentől kezdve duplán ünnep nekünk.

A PAKK elsősorban a dizájnról szól. Hogyan találtátok ki ezt a különleges címkesorozatot?

Tamás: Amikor a saját főzdénket építgettük, az egész elkezdett egy belsőséges dologgá válni számunkra. Már csak az érdekelt minket, hogy a „saját gyermekünk” a legszebb legyen a világon. Úgy döntöttünk, hogy nem alkalmazott grafikust, hanem grafikusművészt bízunk meg a címkék tervezésére. Ezáltal szerettünk volna egy olyan terméket létrehozni, ami kívül-belül műalkotás. Baranyai András grafikusművész mindenért a „felelős”.

Honnan jött az egyes ízek és a képi világ összekapcsolása?

Gergő: Minden sörnél egy történet volt a fejünkben. A Monkey Temple sörünk esetében például egy bajor búzasörről van szó, ami vanília hozzáadásával készült. A majmok és a dzsungel környezet erre enged asszociálni. A majmokról a banán, a templomról, és a dzsungel környezetben megjelenő vanília virágokról pedig a vanília juthat az ember eszébe.

Csaba: Az összes sörnél van egy tematika. A Limerick ír vörös sörünk kicsit druidás hangulatú, mintha ők főznék a sört, a Colonial Bitter olyan, mintha egy gyarmati időszakból lenne egy hazatérő sörfőző újragondolt söre. A Jam72 intenzitásával ízben és a képi világban is egy amerikai rockfesztivál őrültségét idézheti a fogyasztó számára.

Tamás: Próbáltuk vizuálisan elképzelni az érzéseket, amik megjelennek bennünk akkor, amikor ezeket a söröket kóstoljuk. Andrisnak ezeket elmeséltük, és innentől kezdve ő már szabadkezet kapott. Az egész „műalkotás” koncepciónak pont ez volt az alapja.

Négyféle sörrel pályáztatok, várható-e bővítés, és ha igen, azt milyen képi világ jellemzi majd?

Gergő: Mára már nyolc féle sörünk van. A kisüzemi sörfőzdék nagy előnye, hogy mindig van valami új.

Csaba: Az új söröket is hasonló koncepcióban alkotjuk meg. Ezeket is Andris tervezi majd.

Tamás: Az új sörök főként sorozatok részei, a Colonial Witbier például egy újabb utazás a gyarmati érába. Itt a Colonial Bitter címkéjének egy mutációját használjuk. Van továbbá egy „brewlab” sorozatunk is, aminek a címkéje kicsit olyan, mint egy főzőházi napló. Az első igazán új dizájn a szeptemberi új sörünknél fog majd érkezni.


Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.