Komolyan rákapcsol a turizmusra az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Turisztikai ernyőszervezet alakult az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye létesítményeinek, illetve szellemi és tárgyi örökségének még jobb piaci érvényesülése érdekében.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Irodája azzal a céllal jött létre, hogy az egyházmegyéhez tartozó épített és szellemi örökségeket, kulturális és szabadidős létesítményeket összefogja és egységes turisztikai koncepció mentén mutassa be, tegye ismertebbé. A létesítmények célcsoportja az egyéni és csoportos kül- és belföldi  látogatók, iskolai csoportok, és az üzleti turizmus terén egyre erősödő szerepet kívánnak betölteni.



„A vallási turizmus a MICE, a vendéglátás és az egészségturizmus mellett különálló fejezetet, azaz kiemelt szerepet kapott az átdolgozott Nemzeti Turizmusfejlesztési Startégiában – hangsúlyozta a bemutatkozó sajtótájékoztatón Treer Éva, az iroda vezetője, turisztikai projekt menedzser.

Az egyházmegye összesen 203 plébániával rendelkezik, ezek között valódi turistamágnesek, zászlóshajók is találhatóak (Esztergomi Bazilika, Szent István Bazilika, Mátyás templom, Budapest-Belvárosi Főplébánia-Templom) és akadnak olyan templomok is, amelyek még kiaknázatlan turisztikai potenciállal rendelkeznek, mint például az Avilai Szent Teréz templom Budapesten. A Szent István Bazilika hamarosan önálló pénztárat kap a Starbucks kávézó szomszédságában, zajlik a jegykiadó rendszerének reformja, sőt, a Turisztikai Iroda tagjai számára kombinált jegyeket is szeretnének majd a jövőben kialakítani.

A múzeumok közül az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár és a Keresztény Múzeum a húzónevek, és új törekvés, hogy a könyvtárak kincseit is feltárják a szélesebb nagyközönség előtt: a Pálos könyvtárban az egykori szerzetesek által gyönyörűen kimunkált bútorzat lehet egyedi vonzerő, az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, a Bibliotheka falai között pedig számos olyan kötet megtalálható, amelyek fontos részét képezik a középiskolai tananyagnak. Két különlegességet is őriznek: a Jordánszky-kódex, az egyik legfontosabb magyar nyelvemlékekünk az 1500-as évek elejéről, a Bakócz graduálé pedig a földkerekség egyik legnagyobb és legnehezebb kódexe. Itt egyébként tervezik múzeumpedagógiai foglalkozások bevezetését, amelyek az Esztergomi Bazilikában, a Főszékesegyházi Kincstárban, a Keresztény Múzeumban, a Mátyás templomban és a Budapest-Belvárosi Főplébánia-Templom már nagy sikerrel zajlanak.  



Az egyházmegyéhez tartozik az esztergomi Hotel Adalbert tavaly átadott új szárnya, a háromcsillagos Szent Tamás Ház, valamint a családok által különösen kedvelt Szent György Ház is. A három csillagos superior szálloda és rendezvényközpont a budapesti D50 vadonatúj termék az egyházmegye palettáján. Ezenkívül zarándokszállásokkal, táborozóhelyekkel is a vallási turisták rendelkezésére állnak. Vendéglátó egységekkel is rendelkezik az egyházmegye: az esztergomi Rondellával, Prímás Pincéval, és a Szent Adalbert Étteremmel. A Szent Adalbert Központ pedig hivatásturisztikai rendezvények kedvelt helyszíne.  

Számos új, jelenleg kidolgozás alatt álló turisztikai termék van, amelyet az iroda szeretne piacra dobni, ilyen például a kisgyermekes családok, 8-12 éves általános iskolások számára kidolgozott tematikus rejtényfüzet Pesten (Szervita tér -Ferenciek tere -Egyetemi templom -Szent Mihály templom) és Budán (Szent Ferenc sebei -Szent Anna templom-Kapucinus templom-Mátyás-templom) 2 fő tematikára felfűzött kalandos feladatokkal várja a családos érdeklődőket. A jövőbeni tervek szerint Esztergomra is készül majd egy ilyen füzetke.  

Az Imagine Budapesttel közösen alakítanak ki az egyházmegyei együttműködés szereplői tematikus sétákat a helyi látogatók, belföldi turisták számára, amelyek nyáron, ősszel már el is indulnak. Ezek a következők lesznek:

  • Egyházi dokumentumok, melyek megváltoztatták a világot// Pergamentől szentképekig
  • Titkos templomok, a templomok titkai
  • Randevú a hangszerek királynéjával - belvárosi orgonatúra minikoncerttel

Az összefogás résztvevői egységes arculatú, igényes ajándéktárgy kínálat, reprezentációs ajándékok kialakításán is dolgoznak. A kor igényeihez és az európai színvonalhoz igazodó kínálatban lesznek LEGO ® elemekből összeállított, saját terveztetésű és kiadású templomok, fakocka templomok, memóriakártya a Főegyházmegye templomainak freskóiból, faldíszítő motívumokról, mozaikokról, kézműves logózott csokoládék levéltári emlékek alapján az egyháznál hagyományosnak tekinthető fűszerek tömjén, sáfrány, rozmaring felhasználásával, recepteskönyv régi, prímási receptek aktualizált változataival.

Közös honlap is készül a Turisztikai Iroda számára, jelenleg a mobilverzión dolgoznak a szakemberek és augusztusban élesedik a portál, amelyen különféle létesítmények eseményei egy helyen lesznek majd megtalálhatók. A közös arculat kialakításakor inspirációnak szolgáltak a fenntartásuk alatt lévő iskoláknak hirdetett belső pályázat eredményei eredményei, a logóban a két bazilika kupolájának stilizált arany színű rajza kapott helyett, a kék háttér pedig az egyházmegye két fő pillérét összekötő Dunát jelképezi. Az együttműködés szlogenje a Lélekemelő élmények lett. A Turisztikai Iroda a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson kitelepüléssel igyekszik bemutatkozni. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a MUISZ-szal is kapcsolatba léptek már.

 

 


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.