hirdetés
hirdetés

„Köszönjük szépen Gábor, hogy itt vagyunk”

- fejezte ki háláját Káel Csaba, a budapesti Művészetek Palotája vezérigazgatója az intézmény 10. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Zoboki Gábornak, aki a FIABCI Prix d’Excellence díjat 2006-ban elnyert kultúrpalotát annak idején megtervezte.

hirdetés

Természetesen nem mulasztott el szólni az igazgató azokról sem, akik szorgos háttérmunkával csábítottak az intézménybe 10 év alatt mintegy 5 millió látogatót. Belőlük jött létre egy olyan közönség, ami miatt szívesen lépnek fel a MÜPA színpadán a legkülönbözőbb ország legkülönfélébb előadói.

A kínálat tarkasága a jubileumi, 2015/16-os évadra is garantált. Erős indításnak szánják a 10 évvel ezelőtti nyitást ünneplő március 14-15-i hétvégét. A két napon a palota történetének meghatározó hazai művészei - köztük az évad együtteseinek választott Purcell Kórus és Orfeo Zenekar továbbá a Budapesti Fesztivál Zenekar, vagy Budapest Bár - szórakoztatják a nagyérdeműt.

A folytatásban fellépnek egyebek mellett a Bécsi Filharmonikusok, Recirquel Újcirkusz Társulat, Steve Gadd Band, Salif Keita, Cseh Filharmónia, Bázeli Kamarazenekar, lesznek Wagner-napok, Régizene Fesztivál és meg rengeteg minden, ami jól leképezi, hol is a MÜPA helye a világ kulturális intézményi közt.

Idén sincs Budapesti Tavaszi Fesztivál és CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál MÜPA nélkül. A Budapesti Fesztiválzenekarral együttműködve megrendezésre kerül a Bridging Europe - Európai Hidak Fesztivál; a központban Ausztria. Egyik hab a tortán, hogy idén Budapesten rendezik meg a világzenei seregszemle World Music Expo-t (WOMEX), melynek szakmai partnereként a MÜPA biztosítja a koncertek fő helyszínét.

Ha akad olyan, aki egyszer sem tud a következő évad során élőben bármit is meghallgatni, ne csüggedjen, mert az idén februárban debütált MÜPA Rádión online hallgathatja a muzsikaszót.

Az előző tíz év tevékenységéről szólva az évforduló alkalmából megjelent közleményben elárulta a MÜPA, hogy a nagyívű fejlődés annak ellenére tudott megvalósulni, hogy az intézmény „gazdasági hátterét évről-évre hullámzó kondíciók vették körül”. Közleményük szerint optimistán látják az idei évet. Leszögezik: a feladatának ellátásához, a nemzetközi kapcsolatépítéshez, fesztivál-együttműködésekhez saját erőforrásain felül kell a stabil állami apanázs. A minisztérium „kifejezte támogató szándékát” - nyugtatnak hozzátéve, hogy a „szükséges anyagi háttér előteremtéséről folyamatban vannak az egyeztetések.”

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai