Közfürdőből Kincsesház Nádudvaron

A több mint 100 éves közfürdőházat alakította helytörténeti gyűjtemények, kiállításoknak és kreatív foglalkoztatónak helyet adó épületté a nádudvari önkormányzat. A Leader program 15 millió forintos pályázatából kezdték felújítani az épületet, mely végül 25 millió forintba került. A képviselő-testület megszavazta a hiányzó 10 millió forintot, így megújult az egykori fürdő, és újra kinyitott a Kincsesház.

Kincsesháznak nevezték el a Nádudvar jelen van című településtörténeti gyűjteményt, A kapások költője címet viselő Nádudvari Nagy János emlékszobát bemutató állandó kiállításokat, A pásztorok útja című időszakos kiállítást és a múzeumpedagógiai programoknak helyet adó épületet. Egy fürdőfülkét meghagytak közel eredeti állapotában.

A termálkút vize gázzal melegítve

Ludmanné Papp Ilona, a helyi Kövy Sándor Általános Iskolában tanító történelemtanár nevéhez fűződik a Kincsesház kialakítása. Harminc éve kezdett a gazdálkodáshoz szükséges régi tárgyak és a pásztorélet kellékeinek gyűjtésébe. Tanítványai vetélkedőkre készülve vitték be az iskolába a tárgyakat a lelkes kollégákkal együtt. Ahogy híre ment a gyűjtésnek, a település lakói is összeszedték a már nem használt régiségeket és ők is elkérték a házaiktól az itt-ott, például az ólak mellett kallódó, kidobott eszközöket. A gyűjteményt a református parókia két használaton kívüli helyiségében mutatták be kiállítás formájában. A megyei honismereti versenyen két alkalommal is megnyerték a legjobban megrendezett kiállítás címet. Majd a kiállítás új helyét a közfürdő épületében találták meg. Az 1911-ben közfürdőnek épült házban 3 fürdőfülke volt merülő káddal. Akkoriban fúrt a környéken Pávai Vajna Ferenc, és a közfürdő építtetője, Kovács Gábor is fúratott egy termálkutat, vizét gázzal melegítette, és azt vezette a fürdőfülkékbe. 40 évig fürdőházként működött az épület, majd a 60-as években öregek napközi otthona lett újabb 40 évre. 2004-ben az idősek napközije másik épületbe költözött, és a fürdőházat a Közgyűjteményi Alapítvány vette birtokba 2005-ben. Ott talált otthonra a helytörténeti gyűjtemény. A rossz állapotban lévő épületet a Leader program pályázati összegéből felújíttatta az önkormányzat, újra rendezték a kiállításokat és vasárnap újra megnyitották a házat.

A megbecsült múlt jelenti a jövőt

Lassan befejezzük a szennyvíz beruházást, ezzel csatornázott település lesz Nádudvar. Készen van az ivóvíz javító program több mint 200 millió forintból, megszépült a piac, a parkok egyre virágosabbak, az iskolára és az óvodára sok-sok millió forintot fordítottunk a Leader programból – ismertette a Kincsesház megnyitóján Beke Imre polgármester. A Leader programból kaptunk támogatást a Kincsesházra, mely végül többe került a megnyert összegnél, annyiba, amennyiből akár újat is építhettünk volna, de mi nem akartunk, hanem a régit akartuk felújítani, megőrizni tetőszerkezetével, nyílászáróival együtt – tette hozzá. Majd azt kívánta a pásztoroknak, adományozóknak, minden látogatónak, hogy lakják be az épületet közösen. Ugyanis annak a nemzetnek van jövője, amely a múltját megbecsüli. – Tud élni a hagyományaival a település. Ismerik múltjukat, és megőrzik őseik lenyomatát. A közösség kincsnek, értéknek tekinti saját múltjának tárgyait – mondta Vajda Mária néprajztudós, a hortobágyi pásztorok nagykövete a megnyitón. – A ház sikerének titka a legfontosabb üzenet: sok ember végzett sok munkát érte – osztotta meg gondolatait Bodó Sándor országgyűlési képviselő. Fontos, hogy lelkes, jó szándékú emberek kapják a külső támogatást, azok, akiknek megvan a belső akaratuk is. Összefogással, tervszerű irányítással minden lehetséges.

Cseréld ki a lovad a magadéra!

A pásztorok útján címet viselő kiállításon a pásztorélet mindennapjait ismerjük meg. Szűrök, rackabunda, csizmák, pásztorkészségek, viharlámpa, állatbilyog, dózni (dohánytartó) sorakoznak a pásztor sziluettek előtt, a sarokban kontyoskunyhó áll, benne felakasztva a pásztorok hagyományos ételeinek elkészítéséhez kellő sós szalonna és száraztészta. Más hírjelző eszköz hiányában a pásztorok a gémeskutat használták fel, hogy üzenjenek egymásnak. A jelzéseket bemutató rajzokból és magyarázatokból megtudjuk, hogy például ha a vízmérő dézsa teljesen bele van nyomva a kútkávába, az azt jelenti, hogy: Vigyázz! Látogatók érkeznek, ha nem a saját lovadon ülsz, cseréld a magadéra.

Kenyérsütés, szövés, fonás

A helytörténeti kiállítás témák szerint ismerteti a nádazó mesterséget folytató település lakosainak életét, így a földművelést és állattartást, a kenyérsütés hagyományát, a háziipari tevékenységet folytatók munkáját, a fazekasmesterséget és a népi mesterségeket oktató kézműves szakiskolát. A település neve a náddal kapcsolatos. Az árterekben növő náddal kerítették be az emberek az udvaraikat, nádtetőket, nádfalat készítettek. A paraszti gazdaság a 20. századig önellátó volt, a gazdasági udvarban, ólakban, melléképületekben élő háztáji állatok adták a tejet, húst, tojást a ház lakóinak. Ötven évvel ezelőtt még maguk sütötték a kenyeret a gazdaasszonyok a háznál és otthon dolgozták fel a kendert szőttek, fontak. 1899-ben alakult meg a háziipari szövetkezet, gyékényt, fűzfavesszőt fontak a szövetkezetbe bedolgozó emberek. Készítettek például „lúitető kaskákat”, azaz ló etető kosarakat is. A több mint 100 éves fazekasmesterség agyag edényei is felsorakoznak a kiállításon a kézműves szakiskola életképével együtt. Nádudvari Nagy János 15 000 kötetes könyvtárából 2500-at adott a család a Kincsesháznak, az emlékszobában helyezték el a könyveket.

Múzeumpedagógia gyerekeknek, felnőtteknek

Az eddigi hétvégi nyitva tartás helyett állandó nyitva tartással készül várni a Kincsesház a látogatókat. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat terveznek, lényege, hogy a ne csak nézze a látogató a tárgyakat, hanem tevékenykedjen is a látottak kapcsán. A munkatársak ingyen végezték a munkát 2005-2012 között, jelenleg három közmunkás dolgozik ott, és még több közmunkást szeretne fogadni a foglalkozások megtartásához Ludmanné Papp Ilona a civil szervezet, a Közgyűjteményi Alapítvány által működtetett házban. A város tanulói már kedvcsináló és kreatív módon saját képükre formálták a foglalkoztató régi iskolai székeit, színes képeket festettek rájuk. Barátságos hely, készséges munkatársak várják az érdeklődőket. Éljenek vele!


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.