hirdetés
hirdetés

Krúdy, Pablo Neruda és Henry Kissinger nyomában

Szeptemberben ünnepli nyitásának ötödik évfordulóját az óbudai Esernyős, amelynek apropójából a közösségi tér számos rendezvényt és izgalmas felfedező túrákat is szervez.

hirdetés

Az Imagine Budapesttel közösen létrehozott, a Fő tér 2. titkait bemutató séta az épület névadó szoborcsoportjától indul, ahol kiderül, hogy Varga Imre alkotását voltaképpen a párizsi örömlányok ihlették, és bár először a hatóságok vonakodtak engedélyt adni rá, a nyolcvanas évek közepén épp Krúdyra hivatkozva győzte meg őket a merész kompozíció létjogosultságáról.

A Fő tér már önmagában is rengeteg történetet rejt. Ide költözött a Városháza, majd (tömeg)közlekedési központtá vált a lóvasútnak köszönhetően, és szép lassan kiépült a vendéglátás is. Itt közlekedett az első fővárosi „trollybusz” is a húszas évek végétől. Az Árpád-híd átadása viszont kettévágta Óbuda központját, és a Fő téren sokáig parkoló működött, majd aztán az autókat kitiltva a gyalogos helyi közösség vehette birtokba a macskaköveket. Ma nyáron többek közt sakktábla, télen korcsolyapálya vár itt, és szintén itt található az egykori gázátadó állomásból kialakított, mindössze 4 négyzetméteres Gázlámpa Kioszk, Budapest legkisebb kávézója, ahol az Esernyős 42 speciality blendjét kóstolhatjuk. Tőle nem messze Szindbáddal selfiezhetünk egy Krúdy-fröccs (9 deci szóda, egy deci bor) társaságában, a róla mintázott szobornál ülve. És kiderül, hogy a neves író 1930-33. között élete utolsó éveit töltötte Óbudán, vagy ahogy ő írta, az „ódonságok városában”.

Krúdy Gyula azóta branddé nőtte ki magát, amit jól bizonyít a híd lehajtójának túloldalán fekvő, autentikus történelmi helyeket összefogó Krúdy-negyed is, valamint az Esernyős szoborcsoportnak is helyet adó Szindbád tér. Az Esernyős egyik épületszárnya mellett egykor fűszerkereskedés működött, és a ház helyet adott borbélyszalonnak is, ahol a férfiak szakállviseletükkel fejezhették ki szimpátiájukat Kossuth Lajos vagy épp Ferenc József iránt. A Fő tér 2-ben pedig hajdanán felső-középosztálybeli lakók éltek, hajóskapitánytól a szerkesztőn át politikusig. Az épületben működő Esernyős Galéria egykor könyvtár volt, most épp a Harmadik Paradicsom nevű kiállítás tekinthető meg itt.

Az udvar nyáron gyakori helyszíne koncerteknek és színházi előadásoknak, és a Szindbád rendezvénytermében is találunk művészeti alkotásokat, a modern co-working iroda mellett. Az épület pincéjében viszont az egykor a házban működő Postakocsi étterem emlékét találjuk, és kiderül, hogy az 1966-ban nyitott vendéglátóhely a nosztalgikus hangulatra építve igazán kiválóan pozicionálta magát, útikalauzokba bekerülve olyan neves vendégeket vonzott be, mint Pablo Neruda és Henry Kissinger. A pince bejáratánál tárolt Óbuda felirat pedig néhány éve egy itt forgatott koreai sorozat díszleteként hirdette a kerület nevét.

Az Esernyős születésnapi programjai szeptember 20. és 27. között zajlanak, további információk a www.esernyos.hu oldalon találhatóak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai