Kulináris művészeket képez Budapesten Maki séf és csapata

Idén ősszel indul a Culinary Institute of Europe Kulináris művészetek nevű felnőttképzési programja Budapesten külföldi és magyar sztárséfek részvételével.

A hallgatók, akik hajlandóak az összesen 800 ezer forintos tandíjat kifizetni, két félév alatt 202 órában az egészségtudatos, magas minőségű és ízléses ételek elkészítését és tálalását fogják megtanulni. „A tudásodat gasztromarketing ismeretekkel egészítheted ki, és akár arra is képes leszel, hogy beindítsd saját vállalkozásod. A képzés során betekintést nyerhetsz a magas szintű ételkészítés elméleti és gyakorlati részébe egyaránt, elsajátíthatod a különböző főzési és sütési alaptechnikákat, és azokat magas szinten használni tudod majd. Teljes körű rálátást kapsz a gasztronómia különböző területeire” – írják a szervezők a képzésről.

A képzés nemzetközi oktatói gárdáját a tíz év oktatási tapasztalattal rendelkező Maki Stevenson séf vezeti, aki szakács képesítését a New York-i Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts-on szerezte. A diploma megszerzése után a modern japán konyhát képviselő Megu étteremben kezdett dolgozni, ezután pedig a Craft étterem szakácsa lett. Magyarországra kerülve 2007-ben indította el saját főzőiskoláját - Makifood Főzősikola néven. Maki munkáját nemzetközi séfgárda segíti - immár tíz éve.

MAKI STEVENSON

A képzés nemzetközi oktatói gárdáját a tíz év oktatási tapasztalattal rendelkező Maki Stevenson séf vezeti. Chef Maki főzésoktató anyukája mellett már kisgyermekkorától rengeteg tapasztalatra tett szert a konyhában. Szakács képesítését a New York-i Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts-on szerezte, majd rögtön a diploma megszerzése után a modern japán konyhát képviselő Megu étteremben kezdett dolgozni, ezután pedig a Craft étterem szakácsa lett. Magyarországra kerülve 2007-ben indította el saját főzőiskoláját, Makifood néven.

KLAUS DEUTCHMANN

Klaus Ausztriából indult. Az osztrák chef országokon átívelő karrierje során tapasztalatatot gyűjtött többek között Portugália, Ciprus, Ausztria, Norvégia és Németország éttermeiben is. Dolgozott a két Michelin csillagos Vila Joya étteremben is. Magyarországon tagja volt a Chateau Visz csapatának, jelenleg a Káli Art Inn szakmai tanácsadója.

STEPHANE GERPHAGNON

Stephane Dél-Franciaországban, Provance-ban született. Imádta a nagymamája süteményeit, így követte a szenvedélyét és cukrász lett. Lyonban szerezte meg a diplomáját a Compagnon Tour de France iskolában. Dolgozott Párizsban, Melbourne-ben és Londonban - szállodákban, pékségekben és privát klubokban is. 2007-ben Budapestre költözött, az akkor nyíló Lukács Cukrászda fő cukrászaként kezdett dolgozni. 2009 óta dolgozik Takács Lajossal az Olimpia Étteremben, valamint a Royal Croissant-nál (La Praline). 2012-ben az első budapesti macaron verseny győztese lett alkotásaival.

DÁVID BRIGITTA Brigitta a Semmelweis Egyetem egészségtudományi karán szerezte dietetikus diplomáját. 2O14 óta saját praxist vezet, ahol étrendtervezéssel, személyes tanácsadással, nutrigenomika tanácsadással, táplálkozási napló készítéssel foglalkozik. Emellett több hazai és nemzetközi projektben is résztvesz, köszönhetően naprakész és magaszintű tudásának.

ERDŐHÁTI ÁRON

Áron eredeti szakmája szerint szakács, ennek köszönhetően bejárt több országot, hazatérése után pedig váltani szerett volna, és a gasztrofotózás vált a szenvedélyévé. Mára Magyarország egyik legjobb és legkeresettebb gasztrofotósa. Természetesen nem csupán ételfotóiról ismert. Csodálatos portréit több magazinban is láthatjuk. 2O14 óta a Marie Claire Hungary fotósa és szerkesztője, mindemelett szabadúszó.

VÁRVIZI PÉTER

Péter a mai magyar csúcsgasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja, a szakmai elit fiatalabb korosztályához tartozik. Ételei letisztult egyszerűséggel képviselik az ízek tudatos párosításait, változatos technológiák, szezonális alapanyagok, érthető és izgalmas ízharmóniák jellemzik. Étlapja csak annyira magyar, mint amennyire nemzetközi is. Külföldi, szakmai tapasztalatai közül legfontosabbak a Franciaországban, Olaszországban és Japánban eltöltött évei, a Michelin csillagos házakban. A 2014-es Bocuse d'Or Europe selejtezőjén Várvizi Péter coach-ként segítette a magyar csapatot, mely a sikeres szereplés után a döntőbe is továbbjutott. Jelenleg a Laurus étteremben dolgozik.

BARHO SZABOLCS

A Kodolányi János főiskolán Turisztika és vendéglátás szakon diplomázott. Szabolcs már öt éve erősíti az egy Michelin-csillagos Borkonyha csapatát.

DANIEL O’SHIE

Daniel a gasztronómia és szakács szakot a Chef Lyonais École-ban végezte el arany diplomával. Gyakorlatát Alain Vigneron mellett töltötte Lyonban. Ezután Boston következett, a Hyatt Hotel Regency-ben dolgozott Chef Kelly Arnetta mellett, majd váltott, és a L’Espalier következett, amely 1 Michelin csillaggal büszkélkedhet. Ezt követően Richard Corrigannel vállalt munkát Londonban a Bentley’s étteremben, amely akkor szintén 1 Michelin csillagot tudhatott a magáénak. Skóciában a Loch Burifa, 2 Michelin csillagos kastélyszállóban dolgozott. 2010-ben kinevezték a magyarországi ír nagykövet privát chef-jének. Oslo-ban, Esben Holmboe Bang mellett stázsolt a Maaemo étteremben. Jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. További infó a képzésről az intézet honlapján.


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.