Lekváros tea a Börzsönyben, borjurta Vácott

A Dunakanyarban és a Börzsönyben is készülnek már a karácsonyra, a téli programokon és gasztrokalandokon túl azonban kisvasutazásban, műemlék-látogatásban és egy hajótörténeti gyűjtemény megtekintésében is részünk lehet, ha ide látogatunk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Karácsonyi készülődés és gasztrokalandok a Dunakanyar bal partján és a Börzsönyben címmel december elsején szervezett tanulmányutat a Magyar Turizmus Zrt. A helyi Tourinform iroda közreműködésével megszervezett út első állomása Nagybörzsöny volt, a Dunakanyarba látogatók kedvenc kirándulási célpontja. Itt megtudtuk, hogy Nagybörzsöny legrégebbi és legszebb műemléke a falu bejáratánál lévő Szent István templom, mely plébániaegyháza volt a XIII. századtól a XV. század elejéig. Jelenleg is tartanak benne esküvőket és keresztelőket is.

A Börzsöny-patak vizét használja a falu észak-keleti részén álló, XIX. század közepén épült vízimalom. A hosszú, nyeregtetős épület lakóház, malom és istálló volt, a mai malomszerkezet hengerszékei az 1930-as években kerültek ide.

LEK-VÁR-LAK – természetesen a természetből

Szarvas Attila és Schwáb Mónika a tulajdonosai a LEK-VÁR-LAK-nak, amelyben kézi készítési szörpök, lekvárok sorakoznak a polcokon, és nem csak várnak, de utána is mennek a vevőknek, mert a tulajdonosok megrendelésre is szállítanak termékeikből a fővárosba is. Édes Otthon nevű éttermükben kóstoltuk meg a lekváros teát, és 130 féle termékükből néhányat, miközben a 745 lakosú Nagybörzsöny alpolgármestere beszélt a község büszkeségeiről és terveikről. Paulik Oszkár kérdésünkre elmondta, hogy nagyobb fesztivál esetén 400 vendéget is be tudnak fogadni éjszakára, és tartalmas programokat is tudnak kínálni. Színesíti a község arcát a helyi őstermelői kispiac, amelyet az idegenforgalmi adó egy részből építettek fel.

Hogy a község ennyire vendégváró, azt nemcsak a kisvasútnak, a szíves vendéglátásnak, hanem többek között annak köszönheti, hogy jó az együttműködés a civil szervezetek és az önkormányzatok közt – vélte az alpolgármester. A Nagybörzsönyi Kisvasút egy különleges vonalvezetésű hegyi vasút, Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala. Jelenleg 8 kilométer hosszan kanyarog Nagybörzsönytől Nagyirtásig, ám a folyamatban lévő fejlesztések elkészültével a Duna parti Szobról indulva egyben a legnagyobb szintkülönbséget legyőző hazai vasútvonal is lesz az alpolgármester tájékoztatása szerint.

Ökoszemléletű szálloda Zebegény felett

Következő állomásunk Zebegény volt. A festői panoráma miatt is érdemes megnézni a Kálvária-hegyen lévő Országzászló emlékművet. Nem csak a község házai, hanem a templomok kertje is gondozott, nem véletlenül kapott ezért a község különdíjat a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságától.

A Natura Hill Vendégház és Étteremben, ebben a környezettudatos és ökoszemléletű szállodában ebédeltünk, a menü séfünk – Ruga Endre – mesterfogásait dicsérte. A mindösszesen nyolc szobás szálló vendégeit szükség esetén és kérésre a vasútállomásról hozzák fel a szőlőhegyre, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a községre és a Dunára. Hogy miért is olyan vonzó ez a szálloda? Kényelmes szobákkal, jó ételekkel és borokkal vendégelik meg a szobafoglalókat, akikre csak a csönd és a nyugalom vár, a szobákban keresve se találunk televíziót. Az épület kialakításánál elsődleges szempont volt az energiahatékonyság – a házak magas szinten szigeteltek, korszerű, de mégis természetes anyagokból épültek. A fűtést és a klimatizálást egyaránt geotermikus hőszivattyús rendszer végzi. A fűtésre és a hűtésre egyaránt a falak felületeit használják, amivel kisebb felületi hőmérséklet mellett is komfortos hőérzetet értek el. A mindig friss belső levegőről hővisszanyerő szellőztető rendszer gondoskodik, így az értékes energia szellőzéskor sem megy kárba.

A helyi Tourinform iroda közreműködésével megrendezett egynapos utunk utolsó állomása Vác volt, Zebegény szépségeit nézve csúsztunk is az idővel, Papp Ildikó, az iroda vezetője meg is állapította, hogy Vácra mindig kevesebb idő jut. Valóban, Vác megérne nem csak egy, de több napos barangolást is, annyi a látnivaló, főleg most, karácsonyra készülődve. Várt minket a Váci Művészeti Gyűjtemények, a Memento Mori, a Curia Borház és Borgyűjteménytár, nem beszélve a Curia Borház előtt található Borjurtáról, ahol a jólesett a szeles, hideg időben a forralt bor, az autósoknak pedig a fűszeres almalé.

Debrecen vagy Vác lesz a győztes?

Papp László műgyűjtőt, a váci kiállítások kurátorát meg se lehetne kerülni, ott van mindenhol, ahol történik valami, szebbé teszi a várost. Nevéhez nemcsak a Hajótörténeti gyűjtemény köthető, amely Magyarország legnagyobb hajókonstruktőre, hajótervező mérnöke, Szabadi Kálmán életmű-kiállítása, hanem a Sajdik kiállítás is a szíve csücske. Évek óta a legnépszerűbb látnivaló a Karikatúra Gyűjtemény, mely Sajdik Ferenc Kossuth-díjas karikaturista életműanyaga. Méltán tervezik Vácra az ország karikatúramúzeumát. De tervezik a világ egyik legnagyobb kupagyűjteményének az elhelyezését is, melyre Debrecen városa is igényt tartana. Mindenképp Vácon lesz elhelyezve - ígérte Papp László, a városi gyűjtemények kurátora.

Mit kínál még Vác az ideérkezőknek? A teljesség igénye nélkül lesz forraltborfőző és bejglisütő verseny, Luca-napi utcabál. A Madách Imre Művelődési Központban január-februárban a Téli Ünnepi Napokon is sok rendezvény és Téli Tárlat is lesz, amely Vác és környéke hivatásos képző- és fotóművészeinek hagyományos bemutatkozása.

Utolsóként nem hagytuk ki a Desszert Szalont, ahol Mihályi László avatott be minket süteményeinek és alapanyagainak készítésébe. Maradtuk volna még, de az idő sürgetett, búcsút vettünk Börzsönytől, Zebegénytől, Váctól és a Duna parti községek szerelmeseitől.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.