Lovastúra a Balaton Riviéráján

Sokáig a fürdés és vitorlázás volt a legfőbb vonzerő a Balatonnál, azután egyre többen ültek biciklire, hogy két keréken járják be a vidéket. Egy most zárult pályázat eredményeként immár lóháton is fel lehet fedezni Alsóörs és környéke látnivalóit.

Mozgalmas tanulmányútra kaptunk meghívást a minap. A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület a lovasturisztikai szolgáltatások fejlesztésére nyert pályázatot, a projekt keretében lovaskocsin jártuk be Alsóörsöt és környékét. A projekt kivitelezője és koordinátora az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft, együttműködő partner a Bakony és Balaton Kapuja Leader Egyesület és a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület.

Szálláshelyünkről, az alsóörsi Szandra panzióból reggelente Szentkirályszabadjára utaztunk át, a Sarolt-majorba, onnan barangoltunk be hegyet-völgyet. Első nap a major udvarán mutatkozott be vendéglátónk.

Több mint harminc éve kizárólag lovastúra vezetéssel foglalkozom – vezette fel a beszélgetést Lóska János. Kiterjedt nemzetközi vendégkörrel bírunk, a világ öt legjobb lovastúrájából kettő az enyém. 1989-ben hoztam létre az első hazai lovas utazási irodát. Mi adtuk akkoriban a magyarországi lovas szolgáltatás 80 százalékát. Jóval később, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram kapcsán körvonalazódott az a szándék, hogy egy új, Magyarországra jellemző lovasturisztikai modellt alkossunk meg. Máté fiam a Nemzeti Lovasprogramban közgazdászként és szakmai munkatársként vett részt. Magyarország különleges adottságú ország mind átjárhatóság, mind lovagolhatóság tekintetében. Ha ezt párosítjuk a magyar lófajták alkalmazásával, kijelenthetjük, hogy nincsenek hasonló rendszerek a világban. A következő lépés, hogy megvizsgáljuk, miként lehetne ez területenként megvalósítani. Így kezdődött ez a lovasturisztikai felmérés itt, a Bakony-Balaton területén, amely mintául szolgálhat az egész magyarországi tevékenységhez.

A Sarolt-majorban működő családi gazdaság hat lóval rendelkezik, elsősorban gyerekeket lovagoltatnak. A Sarolt név nem véletlen: a legenda szerint itt, Szentkirályszabadján négyelték fel Szent István emberei Koppányt, így Sarolt elrablása meghiúsult. A repülőtér melletti fogolytáborban töltötte utolsó napjait Radnóti Miklós.

Minikaravánunk a települést elhagyva Nemesvámos irányába haladt, a Római úton. Az i. sz. I-III. században ezen a környéken egymást érték a pompás villagazdaságok, ezek közül egynek a romjait Balácapusztán ma is megtekinthetjük. Főleg szőlőtermesztésből és állattenyésztésből élnek itt az emberek. Pompás napraforgótáblák, virágba borult mezők mellett haladtunk – ilyen lehetett a táj kétezer évvel ezelőtt is.

Nemesvámoson várt minket a Tekeresvölgyi Manufaktúra, ahol 2008 óta készítenek különleges sajtokat családi vállalkozásban. Egy kilogramm sajthoz 11,5 liter tej szükséges, majd a termékek egy évig érnek a pincében. A natúr sajt mellett készítenek köményes, bazsalikomos és kakukkfüves változatot is. A manufaktúra vendéglátással is foglalkozik, októbertől márciusig disznóvágásokat szerveznek. A csülkös bableves és a házi túróscsusza egészen kiváló náluk.

Felmérik az útvonalakat

Ebéd után, miközben Veszprémfajsz felé baktattunk a kocsikkal, Lóska János fia, Máté kezében újra feltűnt az elmaradhatatlan GPS készülék. Az útvonalak felmérése augusztusig befejeződik, és ő láthatólag szívesen mesélt a részletekről:

A Kincsem Nemzeti Lovasprogram egyik eleme volt Magyarország átlovagolhatósága – kezdte gondolatait Lóska Máté. A jogszabály-változtatásoknak köszönhetően mára lehetővé vált, hogy az erdőkben is ugyanúgy lehessen lovagolni, mint ahogy gyalogtúrázni lehet. Mostani terepmunkánk lényege, hogy létrehozunk egy olyan látványtárral és háttér-adatbázissal rendelkező digitális térképrendszert, ami a lovas útvonalakhoz mindenféle kapcsolódó szolgáltatást hozzáilleszt. Tehát a lovas turista a telefonjára letöltött térkép segítségével nemcsak a pontos túraútvonalat látja, hanem részletes, specifikus információkat kap: feltüntetjük a hagyományos szálláslehetőségek mellett az összes olyan pontot, ahol ló-szálláshelyek találhatóak, megtalálhatjuk az állatorvosok, patkolókovácsok elérhetőségeit. Részletes információt kapunk a talaj minőségéről, az elágazókról, a veszélyes útkereszteződésekről és arról is, hogy az útvonalakon milyen lépés-ügetés-vágta lehetőségek vannak. Ezt a felmérő tevékenységet egyelőre foltszerűen végezzük az országban, és az egyik ilyen projekt a Bakony-Balaton program.

Balácapusztára érve még sikerült a római villagazdaság csodálatos fűszer- és gyógynövénykertjét lefotóznom, de azután hatalmas felhőszakadás kezdődött. A villagazdaság különlegessége a három hatalmas, szinte épségben megmaradt mozaikpadló, valamint a lapidáriumban található rengeteg szobor- és oszloptöredék.

Az egész napos program után jól esett a lovasi Lovas csárdában hatalmas fatányérokon felszolgált ízletes vacsora.

Regösjocó és a kapitány

Másnap az ellenkező irányba, Litér felé indultunk, igazi kirándulóidőben. A történelmi jelentőségű Sóly településen rövid pihenőt tartottunk. 1009-ben itt írták alá a veszprémi püspökség oklevelét, ami a megyék létrehozásáról szól. A következő megállónknál Sziránszki József énekmondó tartott nekünk előadást az Árpád-kori élményfaluban. „Regösjocó”, ahogy önmagát nevezi, korhű ruhákban mutatta be, hogyan is nézhetett ki egy férfiember Koppány korában, majd dobbal kísért énektudományáról is meggyőződhettünk. Nagy élmény volt betekinteni a korhűen megépített ezeréves apró lakóépületekbe, ahol nyáron az asszonyok laktak, a férfiak többnyire a szabad ég alatt háltak.

Szervezőink gondoskodtak arról, hogy ne csak a múltban poroszkáljunk, hanem a jelen pörgéséből, no meg a balatoni élményekből is kivegyük a részünket. Az alsóörsi kikötőből délután két hajóval indultunk vitorlázni kellemes, közepes szelet kifogva. Kapitányunk, Foki Balázs nyaranta rendszeresen vitorláztatja a turistákat, tavasszal és ősszel pedig süllőhorgászatra indulhatnak hajóján a kalandvágyó turisták.

A harmadik napon Balatonalmádi kilátópontjához, az Óvári messzelátóhoz indultunk. Az évtizedekkel ezelőtt megszüntetett vasút töltése mellett és a gyógyhatású levegővel megáldott Vödör-völgyön kocsikáztunk keresztül. A kilátóból elénk tárult Almádi a csodálatos türkiz, felhőfoltokkal tarkított víztükörrel.

A nézelődés szünetében Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzsere osztott meg velünk még néhány értékes információt: „A balatoni TDM szervezeteknek három különböző szintje van. A helyi szintet képviseli Egyesületünk. A térségi szinten működik a Balaton Best Nonprofit Kft., területe Almáditól Tihanyig tart. A Kft. a Balaton Best kedvezménykártyát gondozza, amit a szállásadóknál igényelhetnek a vendégek. A kártya az ingyenes térségi buszos közlekedésen túl 40-100 százalékos kedvezményt biztosít a strandbelépőjegyek árából, valamint a kultúra, a gasztronómia, az aktív pihenés számos képviselőjét megtalálhatjuk a kedvezményt kínáló partnerek között. Húsz darab új elektromos kerékpárt is hadrendbe állítottunk idén, amihez a turisták egy túraútvonalakkal feltöltött GPS-t kapnak, amelynek segítségével be tudják járni a környékbeli látványosságokat, rábukkanhatnak a táj rejtett kincseire is. A helyi és térségi TDM szervezeteket a Balatoni Regionális TDM Szövetség egyesíti. A Szövetség nevéhez fűződik a Nyitott Balaton programsorozat életre keltése, melynek célja új tavaszi és őszi szezonok teremtése a Balatonnál. Színes programokkal, kedvezményes utazási és szálláslehetőségekkel várjuk a vendégeket szeptember 25. és október 5. között a Balatonra” – tudtuk meg a TDM menedzsertől.

Úgy gondoltam, hogy a három nap élményeit már semmivel nem lehet felülmúlni, de tévedtem. Az esemény zárására a Kerekes pincében került sor, ahol a Spanyolországból hazatért fiatal szakács barna sörben sült kemencés csülökkel örvendeztetett meg minket, ami feltette az i-re a pontot. A Balaton Riviéra egy olyan turisztikai célpont, amit most már nemcsak kerékpáron, autóval vagy gyalog, hanem lóháton is érdemes bejárni, és ehhez ma már minden feltétel rendelkezésre áll.


Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe

Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe 

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?