A 2010 óta folyamatosan erősödő magyar turizmus gazdaságban betöltött szerepe egyre jelentősebb, áprilisban is több mint 9 százalékos árbevétel növekedést értek el a hazai szálláshelyek. A magyar turizmus aranykorát éli, ahol alapvető elvárás, hogy a teljes szektor átláthatóan, adózottan működjön, a turisztikai forgalomról pedig naprakész adatok álljanak rendelkezésre. Mindezeket szolgálja az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetése, amelynek üzembehelyezése menetrend szerint halad. Az NTAK-ba már regisztrálnak a szállodák, esetükben júliustól megkezdődik a digitális adatszolgáltatás, a rendszerhez pedig fokozatosan minden szálláshelynek csatlakoznia kell. Az NTAK bevezetése teremti meg a lehetőségét annak, hogy jövő évtől 18 százalékról 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatás áfája. Magyarország Kormánya ezzel az intézkedéssel is támogatja a turizmusban tevékenykedő vállalkozások versenyképességét, ezáltal a magyar gazdaság további erősödését.
Élénkülő turistaforgalom Magyarországon
A tavalyihoz képest is többen érkeztek hazánkba és több magyar család utazott belföldön idén áprilisban. Az élénkülő belföldi forgalmat a húsvét és a tavaszi tanítási szünet hatása, illetve a jelentős, 30 százalékos SZÉP-kártyaforgalom növekedés is támogatta. Az új digitális adatszolgáltatási rendszernek köszönhetően jövőre már naprakész adatok biztosítják a magyar turizmus versenyképességét.
Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!
2024. április 22. 15:30
A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként
A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek
A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak
A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand
Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának
Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe
A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja
LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye
Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest
A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá
Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
Interjú
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”
A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban
A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk
Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.