Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben 2023-ra

Magyarország első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt SMART Liget koncepciójának köszönhetően – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Európában is egyedülálló, okos infokommunikációs fejlesztések jellemzik majd a jövő Városligetét – tette hozzá. A különleges megoldások energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé, így jelentősen csökken a ligeti épületek energiafelhasználása, csökken az intézmények ökológiai lábnyoma. A SMART Liget rendszerének újdonságait az EMOBILITY FORUM 2019 című országos konferencián ismertetik. Az épületek és a park változatos digitális szolgáltatásainak összekapcsolása révén a 21. századi látogatói élmény, hatékony és fenntartható üzemeltetéssel és biztonsággal párosul. Mindezek mellett a park teljes autómentesével, megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik, így a főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye jön létre a Liget Budapest Projekt elkészültével.

Az elektromobilitás trendjeiről Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fővédnökségével a Millenáris Park Rendezvényközpontban rendeznek fórumot szeptember 18-án és 19-én. Itt ismerteti a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt vezérigazgatója Gyorgyevics Benedek, hogy hol tartanak Európa legnagyobb kulturális beruházása a Liget Budapest Projekt okos városi funkcióinak megvalósításában, melyek a leginnovatívabb eredményei a parkfejlesztésnek.

 

„A SMART Liget koncepció révén Magyarország első okosvárosrésze várja majd a látogatókat a Ligetben, 2023-ig megnyílik az összes új intézmény, és teljes szépségében kész lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is, így a megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – fogalmazott Gyorgyevics Benedek. A Városliget Zrt vezérigazgatója emlékeztetett rá: a Liget Budapest Projektnek már a tervezési szakaszában fontos hangsúlyt kapott a digitális okos megoldások alkalmazása, amelyek célja a projekt eredményeként megújult park és a létrejött új épületek üzemeltetési hatékonyságának növelése, valamint az ide érkezők látogatói élményének és kényelmének növelése. Ez, az úgynevezett SMART Liget, melynek az alapelve az, hogy a ma elérhető legmodernebb okos szolgáltatásokat, épületfelügyeleti rendszereket és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes, könnyen hozzáférhető Liget szintű rendszerbe foglalja. A SMART Liget tervezése során bécsi okos városfejlesztéseket vették alapul, s azok tapasztalatai alapján finomhangolták a városligeti megoldásokat.

„A Városligetbe tervezett Smart Liget rendszernek az adja a különlegességét, hogy az intézmények és a park változatos digitális szolgáltatásainak összefüggő rendszerét hozza létre, amelyek feladata elsődlegesen a magasfokú felhasználói élmény, illetve a hatékony és fenntartható üzemeltetés támogatása”- összegezte Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A parkba látogatók szempontjából ez azt jelenti, hogy a megújuló Városliget összes szolgáltatása – legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó – egy okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető, gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető.

Csak néhány példa, hogyan segítheti a parkhasználókat a rendszer: a Városliget valamennyi intézménybe jegyet válthatnak, sőt a vásárlások után kedvezményeket kaphatnak más városligeti szolgáltatásért (pl. aki jegyet vált egy koncertre a Magyar Zene Házában, az a következő alkalommal kedvezményesen vehet belépőt az új Néprajzi Múzeum tárlatára). A könnyű hozzáférhetőséget és a látogatók kényelmét egy, az egész Ligetet lefedő WiFi hálózat fogja segíteni. A SMART Liget számára kifejlesztett alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak olyan népszerű, a mindennapjainkban is sokat használt szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, mégpedig úgy, hogy folyamatosan megújuló tartalmaikat speciálisan a Városligetre szabva tudják eljuttatni a felhasználóknak. Így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomás létesül. A Városligetben kialakításra kerülő SMART rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Ez a Városliget Zrt. számára kiemelten fontos, hiszen a Városliget környezetében számos, a látássérülteket segítő intézmény található. A SMART Liget okos-rendszerei a felhasználók kiszolgálásán túl, korszerű megoldásokkal hatékonyan támogatják a park, és a benne található intézmények energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetését, így jelentősen csökken az intézmények ökológiai lábnyoma.

Gyorgyevics Benedek kiemelte: a hatékonyság növelése érdekében az épületeket egységes és integrált épületgépészeti-automatikai-, biztonsági- és felügyeleti rendszerrel alakítják ki, így az épületek automatikusan mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók kiszolgálásához szükséges. A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósítása során további környezetkímélő intézkedést is megvalósítanak, így a park teljes autómentesítésével, megújuló erőforrások alkalmazásával, és a park zöldjének felújításával és bővítésével a Városliget zéró emissziós zónává válik. Mindezeknek köszönhetően Budapest legkörnyezetbarátabb helye jön létre. A SMART Liget koncepciója minden elemében összhangban van a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Smart Budapest jövőképével, folyamatos egyeztetések zajlanak a Budapest Smart City keretstratégia megalkotása kapcsán. Az okos fővárosról és a SMART Ligetről az EMOBILITY FORUM 2019 konferencián tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők.

Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.