Már 10 ezer vendéglátóüzlet regisztrált az NTAK-ba

Látványos vizualizáció kíséretében mutatta be Czelleng Ádám az MTÜ kutatási igazgatója, hogy az NTAK segítségével nemcsak a múltat, de - a szálláshelyekre beérkező előfoglalások alapján - a jövőt is megismerhetjük.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Turisztikai Ügynökség kutatási és ágazati képzési igazgatója Czelleng Ádám azt emelte ki, hogy az NTAK számára nyújtott adatszolgáltatás lehetővé teszi az adatvezérelt ágazatirányítást és a rugalmasan alakítható marketingtevékenységet. Hangsúlyozta, hogy az NTAK és egyéb adatbázisok alkalmazásával a ki nem használt turisztikai potenciál elemezhető, ezáltal növelhető a vendégforgalom. A szakember rámutatott, hogy a 45 ezer szálláshely 80 százaléka az MTÜ által biztosított, ingyenes Vendégem szoftvert használja. Elmondta, hogy társaságuknál bármilyen marketingdöntést hoznak, azt a minden esetben deperszonalizált és nagyrészt aggregált adatokra, és az ebből kijövő eredményekre alapozzák. Az, hogy már előrejelzéseket is tudnak készíteni, nagyon fontos a kampánytevékenység finomhangolása szempontjából. Az algoritmusoknak hála még azt is fillérre pontosan meg lehet mondani, hogy mekkora marketingköltséget érdemes allokálni adott időben, adott piacra.  Azzal, hogy az adatok alapján elemzik a belföldi és külföldi vendégek szokásait, nagyon hatékony és célzott kampányokat tudnak indítani akár célcsoportra, nemre, korra, érdeklődésre való tekintettel. Még az is pontosan meghatározható így, hogy mikor és mit érdemes az imázsfilmben bemutatni, ami biztos elnyeri a targetált turista tetszését.

Tavaly márciusban indították első mesterséges intelligencián alapuló előrejelzéseiket, amelyek segítségével 1-2 százalékos eltérésekkel tudták prognosztizálni a várható vendégéjszaka számokat. A szakember hangsúlyozta, az MTÜ-nek az a célja, hogy mindezt a szálláshelyek számára is egyre nagyobb mértékben rendelkezésre bocsássa, hogy a szolgáltatók is gyorsan reagálhassanak a piaci változásokra. A szakember a 2022-es várakozásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az MTÜ folyamatosan frissíti prognózisát a gazdasági környezet alakulásával párhuzamosan. Jelenleg 37 millió vendégéjszaka elérését jósolják az idén, ami már nem marad el jelentősen a 2019-es bezzegév 42 milliós vendégéjszakaszámától. Mostanra egyébként a vendégforgalom háromnegyede és a piaci kapacitások kétharmada visszaépült. A vendéglátás árbevételei 80 százalékkal magasabbak mint 2021-ben. Érdekes adat, hogy az összes online kasszabevétel 8 és fél százaléka vendéglátóhelyeken realizálódik.

A kutatási igazgató azt is kiemelte, hogy a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásával még teljesebb lesz a kép, amelyet az adatokból összeállíthatnak. Jelenleg több mint 10 ezer vendéglátóhely regisztrált már az NTAK-ba, és érdekesség, hogy Budapesten ezek között a legnagyobb a vegán terméket is kínáló éttermek aránya.

 

 


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.