Márciusban csökkent a kereslet a hazai szállodák iránt

2014 márciusában úgy a belföldi, mint a külföldi kereslet csökkent szállodáink iránt – amit részben a Húsvéti ünnepek eltolódása okozott. A szállodai teljesítmények az ötcsillagos hotelek eredményei húzták magukkal. A Közép-Kelet-Európában vizsgált 5 főváros között a budapesti hotelek REVPAR mutatója javult a legnagyobb mértékben – derült ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legutóbbi trendriportjából.

2014 I. negyedévében a magyarországi szállodai kapacitás, a szobák száma – 51.761 – országos szinten 0,7%-kal kisebb volt a múlt évhez képest. Budapesten 2%-kal, Balatonon 4,5%-kal csökkent a szállodai kapacitás.

A KSH adatai szerint Magyarországon az év első három hónapjában úgy a belföldi, mint a külföldi kereslet erősödött, a szállodai vendégéjszakák száma az előbbieknél 5,4%-kal, az utóbbiaknál 4,4%-kal nőtt a bázishoz képest. A januári és februári kiemelkedő teljesítményeket rontotta a márciusban bekövetkezett keresletcsökkenés, amiben szerepe lehet annak is, hogy míg 2013-ban márciusra, idén áprilisra estek a Húsvéti ünnepek.

A kereslet erősödése eredményeként 2014 első negyedévében a hazai szállodák átlagos kihasználtsága 39,8% (a bázisnál 1,6% ponttal magasabb), bruttó átlag szobaára 14.579 Ft (a bázisnál 5%-kal magasabb), bruttó REVPAR mutatója 5.800 Ft (a bázisnál 10%-kal magasabb) volt a KSH gyorsjelentése szerint.

2014. január-március hónapjaiban a magyarországi szállodák bruttó szobaárbevétele 26.488 millió Ft (a bázisnál 11%-kal magasabb), összes bruttó forgalma 51.346 millió Ft (a bázisnál 11%-kal magasabb) volt. Az előbbi 21,2%-kal, az utóbbi 26,8%-kal nagyobb a 2008 hasonló időszakában elértnél.

A magyarországi szállodák idén az első negyedévben a közép-kelet-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között a REVPAR mutatót (egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel) tekintve 27,2 euróval a 4. helyen végeztek Szlovákia előtt. Ennek oka elsősorban a nagyon alacsony – 54,8 eurós – átlag szobaár, ami a legalacsonyabb volt a másik négy országhoz képest.

Kiemelkedő volt az ötcsillagos hotelek teljesítménye

2014 I. negyedévében a budapesti szállodák átlagos kihasználtsága 48,5% (a bázisnál 3,5%-kal magasabb), bruttó átlag szobaára 16.573 Ft (a bázisnál 5%-kal magasabb), bruttó REVPAR mutatója 8.046 Ft (a bázisnál 14%-kal magasabb) volt. A REVPAR mutató I. negyedéves kedvező alakulásában az ötcsillagos hotelek kiemelkedő teljesítménye határozta meg. Ebben a kategóriában a szobafoglaltság 57,7 % (a bázisnál 7,1% ponttal magasabb), a bruttó átlag szobaár 31.096 Ft (a bázisnál 11%-kal magasabb), s a bruttó REVPAR 17.930 Ft lett, ami 26,7%-kal múlja felül a 2013 első negyedévest.

Budapesten 2014 első három hónapjában a szállodák bruttó szobaárbevétele 13.430 millió Ft (a bázisnál 13%-kal magasabb), összes bruttó forgalma 23.279 millió Ft (a bázisnál 15%-kal magasabb) volt. Az előbbi 10,3%-kal, az utóbbi 19,3%-kal haladja meg a 2008 évit.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a hazai szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 42,7%-a, a belföldi vendégéjszakák 12,2 %-a, a külföldi vendégéjszakák 67 %-a, s az összes szállodai árbevétel 46,2%-a, a szobaárbevétel 51%-a budapesti hotelekben realizálódott 2014 I. negyedévében.

2014 első három hónapjában Budapest az STR riportban szereplő 30 város között szobafoglaltságban 49,3%-kal a 26. (Pozsonyt, Prágát, Tallint és Vilniust megelőzve), nettó átlag szobaárban 57,9 euróval a 29. (Vilniust megelőzve), nettó REVPAR-ban 28,6 euróval a 28. helyet érte el (Pozsonyt és Vilniust megelőzve).

A közép-kelet-európai régióban a vizsgált 5 főváros – Bécs, Budapest, Prága Pozsony, Varsó – között Budapest a REVPAR mutató tekintetében 28,6 euróval a 4. helyet érte el Pozsony előtt az STR riport szerint.

A balatoni régióban 2014 első három hónapjában a szállodák bruttó szobaárbevétele 2.829 millió Ft (a bázisnál 10%-kal magasabb), összes árbevétele 2.705 millió Ft (a bázisnál 9%-kal magasabb) volt. A 2008 évi bevételeket az előbbi 9,6%-kal, az utóbbi 2,7%-kal múlta felül.

Meg kell jegyezni, hogy a szobaárak, a REVPAR, a forgalom növekedésében jelentős szerepe volt annak, hogy a 2014. január-március hónapokban a 309,5 Ft HUF/EUR átlag árfolyam 4,4%-kal gyengébb volt a 2013 első háromhavinál.

Az idei év első három hónapjában – ellentétben a 2012-13-ban mutatkozó tendenciákkal – országos szinten az ötcsillagos hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben. Az ebben a kategóriában elért 53,7%-os átlagos foglaltság 5% ponttal, a 30.980 Ft bruttó átlag szobaár 10,7%-kal, a 16.649Ft bruttó REVPAR 17,6%-kal magasabb a bázisnál.

A SZÉP Kártyás forgalom alakulása

A KSH gyorsjelentése szerint a belföldi kereslet szempontjából nagyon fontos SZÉP Kártya forgalom a hazai szállodákban 2014 első negyedévében 2.247 millió Ft volt, ami a bázisban elért 1.900 millió Ft-nál 18,3%-kal nagyobb. Ez 23,6%-át teszi ki a szállodák belföldi szobaárbevételének.

Idén márciusban, a magyarországi szállodákban a vendégek összesen 832 millió Ft értékben fizettek SZÉP Kártyával, ami 20,4%-kal múlja felül a 2013. márciusi 691 millió Ft SZÉP Kártya forgalmat.

Ismét nőtt az orosz turisták száma

Legnagyobb piacaink esetében kiemelkedő, két számjegyű volt a növekedés az orosz (+ 30,6%), cseh (11,9%), az amerikai (+ 10,6%) piacról, de nagymértékű javulás mutatkozott néhány kisebb beutazó piacunk esetében is. Pl. Ukrajna (+ 25,4%), Szerbia (+ 18,5%), Belgium (+ 12,1%). Ezzel szemben jelentős visszaesés történt az osztrák (- 12,4%), a spanyol (- 14,9%) és a német (- 5,9%) piacokról.

Feltűnő, hogy az év első három hónapjában az ázsiai vendégéjszakák száma 10,1%-kal nőtt szállodáinkban, miközben az EU tagországokból 1,1% csökkenés volt tapasztalható a beutazás szempontjából kedvező első negyedévben bekövetkezett 4,4%-os HUF/EURO kedvezőbb árfolyam gyengülése ellenére. Az EU-ból történő szállodai vendégéjszaka száma kedvezőtlen alakulását a márciusi külföldi vendégéjszakák számának 3,8%-os csökkenése okozta, amiben szerepe lehet annak, hogy 2013-ban márciusra, idén áprilisra estek a Húsvéti ünnepek.

2014 első negyedévében a kereskedelmi szálláshelyeken megjelenő vendégéjszakák száma a Tisza-tónál 16,5%-kal, Dél-Alföldön 14,6%-kal, Dél-Dunántúlon 11,5%-kal, Észak-Magyarországon 8,6%-kal, Észak-Alföldön 8,2%-kal, Közép-Dunántúlon 7,5%-kal, a Balatonon 3,1%-kal, Budapesten 5,8%-kal, Nyugat-Dunántúlon 1,4%-kal nőtt a múlt évhez képest.

A vizsgált időszakban, Európában a szállodák szobafoglaltsága és az átlagszobaárak is javultak, a nemzetközileg vizsgált régiók között Európában érték el a legnagyobb, 5,2%-os növekedést a REVPAR mutató – ami 58,6 euró lett – tekintetében 2013 I. negyedévéhez képest.

Kelet-Európában a szállodák kihasználtsága, átlag szobaárai egyaránt csökkentek, így a REVPAR mutató – ami 2014 I. negyedévében 37,4 euró lett – a legnagyobb mértékben, 7,7%-kal romlott az európai régiók között a múlt évhez képest.

Megjegyzés: az STR riport és a KSH magyarországi szállodákra vonatkozó adatai közötti eltérések oka, hogy a KSH adatszolgáltatása az összes hazai szálloda, míg az STR riport a vele szerződésben levő szállodák adatait tartalmazza. Ez országos szinten több mint 60 szállodát kb. 13.000 szobával, míg Budapesten kb. 50 szállodát jelent több mint 10.000 szobával. Az STR partnerei között egy- és kétcsillagos hotelek nem szerepelnek.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.