Martfűn telepedett le a kempingezés „bolygó hollandija”

Végiglakta Magyarország legtöbb kempingjét, megtanult magyarul, végül Martfűn telepedett le Frits Niessen, a „bolygó hollandi”. Rögeszméje, hogy föllendíti a magyarországi kempingezést, mert szerinte kempingezni jó. Az uniós országokban a turisták 23 százaléka, a hollandoknál 36 százaléka, nálunk pedig 7 százaléka kempingezik.

Niessen Hollandiában légi kommunikációs eszközök és gyógyászati berendezések fejlesztésével foglalkozott, ám megromlott az egészsége, és leszázalékolták. Feleségével együtt ekkor utazgatni kezdtek. A nyolcvanas években részt vettek Eindhovenben egy magyar héten, amelyen az egriek is bemutatkoztak.

Ez adta az ötletet, hogy hozzánk is ellátogassanak, a következő két évben sűrűn megfordultak hazánkban, és persze kempingekben aludtak. Kedvenc helyük a dunaföldvári kemping volt, és Frits úr, barátkozós természetű ember lévén, jó kapcsolatokat teremtett. Amikor a szekszárdi turisztikai hivatal vezetője felkereste, hogy segítsen holland turistákat toborozni, nem habozott. Egy holland autóklubbal kötött szerződés alapján jöttek is a hollandok, ő pedig a klub újságjában cikksorozatot írt hazánkról, ezért több kemping vezetőjét is felkereste. Ennek eredménye több és egyre több holland turista lett.

Persze rátalált egy idegenrendészeti hivatalnok is, azzal, hogy illegálisan dolgozik hazánkban. Szerencsére tudta bizonyítani, hogy ő mindezt ingyen teszi. Frits Niessen dühös lett, fölkereste az idegenforgalmi államtitkárt, és ezzel elkezdődött hivatalos turisztikai pályája hazánkban. Az utrechti turisztikai börze magyar pavilonjában kapott munkát, és tíz éven át részt vett különböző projektekben is. Annyit foglalkozott a kempingekkel, hogy végül aktív szerepet játszott a Magyar Kempingszövetség létrehozásában is. - Dunaföldváron nem volt a külföldieknek való turistatérkép, magam készítettem egyet, hogy lássák, mit hol találnak, és milyen nevezetességeket érdemes meglátogatni a környéken - mondja.

A Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskola ma is használja tankönyvét, amit számukra írt, tanácsadója a Magyar Kempingek Szakmai Szövetségének, az interneten a nevére keresve több mint 46 ezer találat jön ki. Mivel Frits Niessen és felesége jól érezte magát nálunk, ráadásul a nyugdíjukból is jobban kijönnek itt, eladtak mindent Hollandiában, és ideköltöztek. Kezdetben nem volt állandó tartózkodási engedélyük, kempingekben, lakókocsiban laktak Törökbálinton, Csillaghegyen, és a Rómain.

Húsz év alatt rengeteg helyen megfordultak, végül Martfűn telepedtek le, és befejezték a kempingezést. Először tanácsadóként felkérték, hogy segítsen a martfűi kemping kiépítésében. Ő segített, és itt ragadt, mert úgy látta, jó a város infrastruktúrája és nagyon jó a közösség. Órákon keresztül tudja mesélni elképzeléseit, hogyan tudnánk több vendéget idecsábítani. Többek között a településtervezést látja fontosnak, Hollandiában szinte minden városban van ezzel foglalkozó szakember.

- Frits Martfűn olyan dolgokat is el tud intézni, amit a hivatal nem, mert minket kötnek a szabályok - mondja a város polgármestere, dr. Papp Antal. Frits Niessen javasolta például, készítsenek egy 12 személyes grillsütőt, hogy a fesztiválokon az emberek egymás mellett versenyezve sütögethessenek. A különböző engedélyek miatt nem sikerült ezt megvalósítani, de Frits elkészíttette az eszközt saját használatra, és az összejövetelekre hozza magával.

Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszálló tulajdonosa és vezetője évtizedek óta ismeri és tiszteli Frits Niessent és feleségét, sokat beszélgetnek, tanulnak egymástól.

– Mi, magyarok nagyra értékelünk mindenkit, aki külföldi létére jól beszéli nehéz nyelvünket. Ehhez képest is csodának számít, ha egy külföldi magyar „fejjel" gondolkodik. Ám soha nem gondolunk bele a lélekbe. A szív és a lélek nem ismer határokat, nemzeteket, mint ahogyan Frits esetében sem. Önzetlen segítőkészsége, tettrekészsége meghazudtolja korát, nem ismer korlátokat és határokat. Ő a jövő építőköveit hordja mások elé – csak tudni kell egymásra rakni őket – mondta róla Tomasovszky László.

Frits Niessent augusztus 20-án Martfű Városért díjjal jutalmazták a település érdekében kifejtett sokrétű munkásságáért.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.