Megfordult a trend: az utolsó negyedévben visszaesett Budapest turizmusa

Bár 2015-ben összességében nőtt a turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma Budapesten, az év utolsó három hónapjában rendre visszaesést mutatnak a statisztikai adatok.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kumulált adatok szerint a 2015. január-december időszakban 3.775.649 vendég összesen 8.712.571 vendégéjszakát töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein, amely az egész évre nézve 7,6% illetve 6,8%-os emelkedésnek felel meg, 2015 utolsó negyedéve azonban nem alakult túl fényesen Budapest turizmusát tekintve, 2014-hez viszonyítva.

A KSH legfrissebb kereskedelmi szálláshely adatai szerint 2015 decemberében 278.453 vendég 630.895 vendégéjszakát töltött el Budapesten, ami 0,6%-os, illetve 2,55%-os csökkenést jelent 2014 decemberéhez képest.

Októberben, novemberben és decemberben a külföldivendég-éjszakák száma folyamatos visszaesést mutatott Budapesten, amely főként a migránshelyzetnek tudható be. A novemberi STR riport adatai szerint azonban a visszaeső nemzetközi utazások a közép-kelet-európai fővárosok között csak Budapestet érintették, ahol a hotelek kihasználtága 62,3%-ra esett vissza a 2014-es 65,6%-ról. Ezzel szemben nőtt a szállodák foglaltsága Prágában, Bécsben, Pozsonyban és Varsóban is. Ez a mutató Prágában 68,9% (+4,2 százalékpont), Bécsben 71,8% (+2,2 százalékpont), Pozsonyban 60,6% (+1,7 százalékpont), Varsóban 77,8% (+3,4 százalékpont) lett.

Egy héttel ezelőtt két forrásból rendelkeztünk decemberi budapesti vendégforgalmi statisztikákkal: az STR Trendriportja szerint a múlt év utolsó hónapjában a budapesti szállodák szobafoglaltsága 59,1%-ra romlott a 2014 decemberi 60,4%-ról Budapesten, a 82 fővárosi szálloda adatait figyelembe vevő, a Xellum Kft. által készített Hotel Monitor felmérése szerint azonban a szobafoglaltság tavaly decemberben bár minimálisan, de nőtt: a 2014-es 59,4%-ról 59,8%-ra. Éppen ezért nagyon vártuk a KSH adatait, amely a legpontosabb képet adja a hazai és azon belül is a budapesti vendégéjszakák számáról, illetve a szállodai szobafoglaltság arányáról. Sajnos azonban a KSH-s adatok is a csökkenést erősítették meg, mely szerint a turisták száma 0,6%-kal, a vendégéjszakák száma pedig 2,55%-kal csökkent decemberben 2014 azonos időszakához képest.

A visszaesés a KSH számai tükrében már október óta tart: míg szeptemberben a külföldivendég-éjszakák száma még 8,4%-kal tudott növekedni Budapesten az előző év azonos időszakához képest, addig októberben már 2,5%-os visszaesést látunk, novemberben 4,8%-kal kevesebb vendégéjszakát töltöttek fővárosunkban a külföldiek, míg decemberben a külföldivendég-éjszakák száma 4,2%-os visszaesést mutat (az összes vendégéjszakák száma pedig a már említett 2,55%-kal csökkent.)

Külföldivendég-éjszakák száma Budapesten 2015-ben:



A szállásdíjbevételek nőttek

Bár a vendégéjszakák száma 2015 decemberében enyhén csökkent, a kereskedelmi szálláshelyek mégis jobb évet zártak, mivel forintban mért bruttó szállásdíjbevételeik tovább emelkedtek, decemberben 2,3%-kal, a január-decemberi időszakban pedig 15,5%-kal.

2015. január és december között Budapest kereskedelmi szálláshelyein az egy kiadható szobára jutó árbevétel (REVPAR) bruttó 13.719 Ft volt, ami 13,4 %-os növekedést jelent 2014. azonos időszakához képest.

Budapest „küldő országainak” rangsorában továbbra is első helyen áll Magyarország és a trend növekedést mutat. 2015. január és december között a belföldi vendégéjszakák száma átlépte az egymilliót; pontosan 1.002.969 volt, azaz 6,8%-kal több mint az előző év megegyező időszakában.

A külföldi küldő piacok között 811.200 vendégéjszakával (+18,4%) vezet az Egyesült Királyság, ezt követte Németország 595.759 vendégéjszakával (-2,2%).

Ázsiából 25,4%-kal több vendégéjszakát realizáltak Budapest kereskedelmi szálláshelyei a 2015. január-decemberi időszakban. 73%-kal nőtt az indiai, 43%-kal a kínai, 12%-kal a koreai, 14%-kal az izraeli és 25%-kal az egyéb ázsiai vendégéjszakák száma. Az Amerikai Egyesült Államokból 13,3, Ausztráliából pedig 14,4%-kal többen érkeztek mint 2014-ben.

A Budapestre utazók legfőbb motivációja a városlátogatás, a rokonlátogatás, az üzleti utazás volt.

Az adatok negyedévenkénti KSH elemzése szerint a külföldi turisták egyre többször rövid városlátogatásra érkeznek az országba, és ebből leginkább Budapest profitál. A Budapestre érkező külföldiek száma 2015. évben 3.249.430, az eltöltött vendégéjszakák száma 7.709.602.

Mind december hónapban, mind a 2015. január-december időszakban, a legtöbb vendégéjszakát az V. kerület realizálta, a Budapestre érkező külföldi vendégek 39%-a választotta ezt a kerületet. Belváros-Lipótvárost követi a VII. kerület, ahol a vendégek 16%-a szállt meg. A harmadik legkedveltebb a VI. kerület, melyet a vendégek közel 10%-a választott budapesti tartózkodása alatt.

Budapest az Utazás kiállításon

A látványosan emelkedő belföldi vendégszám is indokolja, hogy Budapest legyen a 2016-os budapesti Utazás kiállítás belföldi díszvendége. A közel 40 éves múltra visszatekintő – elsősorban a belföldi vendégek részvételére számító – Utazás kiállítás a Hungexpo Zrt. szervezésében, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai közreműködésével idén március 3-6. között kerül megrendezésre.

A Főváros képviseletében hivatalosan a díszvendégséggel járó szervezési feladatokat, a tartalmi és formai megjelenést, generális és operatív módon a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ látja el. A közel 500 nm-es Budapest standon, a fővárost, mint a „Négy évszak, a kultúra és a szellemi értékek világvárosát” kívánja a BFTK képviselni: Bemutatja és helyet biztosít Budapest értékeit, látnivalóit képviselő fővárosi társaságoknak, úgy mint a gyógyfürdőknek, az állatkertnek, a fővárosi színházaknak, múzeumoknak, és az elmúlt években történt látványos fejlesztéseknek mint a 4-es Metró, vagy a Vársikló.

Az eseményen kerül bemutatásra a BFTK legújabb terméke, a Belföldi Budapest Card.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.