Meghajolt az uniós akarat előtt a Booking.com

Változtak a Booking.com foglalási portál eddigi szerződéses feltételei, amely arra ösztönzi a szállodákat, hogy különböző árakat, foglalási feltételeket kínáljanak a közvetítőknek.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége – a Booking.com foglalási portál 2015. június 26-án a nemzetközi szakmai sajtóban megjelent alábbi közleményének ismertetésével – a következőkről tájékoztatja a hazai szállodákat, a hazai turizmus képviselőit:

A Booking.com egyetért a francia, az olasz, a svéd versenyhivatalok felé tett kötelezettségvállalásaival, ezért úgy döntött, hogy ezeket egész Európában alkalmazni fogja.

Ennek megfelelően 2015. július 1-jével elhagyja szerződéseiből azokat a megkötéseket, amelyek eddig ár, az availability és a foglalási paritást írták elő a szállodák részére, azaz nem tették lehetővé, hogy azok a részére kínálttól eltérő feltételeket biztosítsanak más foglalási portáloknak. A Booking.com álláspontja szerint ezekkel a változtatásokkal olyan piaci környezet alakul ki, amelyben javul a transzparencia, erősödik a verseny az OTA-k (On-line Travel Agencies) között, ami úgy a fogyasztók, mint a szállodák számára előnyös, mivel a hoteleket arra ösztönzi, hogy különböző árakat, foglalási feltételeket kínáljanak (pl. a szobafoglalások díjmentes lemondását, ingyenes wifit, reggelit stb.) a közvetítőknek.

Ugyanakkor a Booking.com továbbra is megtartja az árakra és foglalási feltételekre vonatkozó eddigi gyakorlatát, amely szerint ugyanazokat az árakat és feltételeket várja el a hotelektől, melyeket azok saját honlapjukon is megjelentetnek. Ezáltal a Booking.com változatlanul költséghatékony marketinget biztosít szerződéses partnereinek, miközben a fogyasztók transzparens módon ugyanahhoz az információhoz, választékhoz, árhoz jutnak. Ilyen módon a Booking.com a szállodák számára továbbra is biztosítani tudja a hatékony marketing lehetőségét, amely lehetővé teszi, hogy a hotelek az egész világon hirdessék magukat, hogy új vendégeket szerezzenek, hogy üzletileg sikeresek legyenek.

Ez a bejelentés azt jelenti, hogy Európában a standard szerződéses feltételek minden partner számára azonosak lesznek, ami elősegíti az egységes európai digitális piac kialakulását.

A francia, az olasz és a svéd versenyhivatalokkal szemben vállalt kötelezettségek úgy fogják erősíteni a versenyt, hogy egyben elősegítik az innovációt, ösztönzik a beruházásokat. A Booking.com azért döntött a paritási klauzulák szerződéses feltételeinek módosításáról az említett versenyhatóságokkal egyetértésben, hogy ebből partnereik és a fogyasztók egész Európában profitáljanak, mondta Gillian

Tans, a Booking.com elnöke. Álláspontja szerint a Booking.com üdvözli és bátorítja a fair versenyt, s bízik abban, hogy a versenytárs foglalási portálok követni fogják példáját a fenti kötelezettségek vállalásában, ami a fogyasztók részére jobb árakat eredményez.

A Booking.com az új paritási klauzulák alkalmazása mellett is folytatni kívánja a „Best Price Guarantee” programját, azaz biztosítani fogja a bármely más portálon kínált legalacsonyabb árat. A Booking.com továbbra is partnereivel együttműködve innovatív módon, az interneten, az egész világon fogja hirdetni a legjobb ajánlatokat.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tudomása szerint a hazai szállodák az elmúlt héten értesítést kaptak a Booking.com eddigi szerződéses feltételeinek fentiek szerinti módosításáról 2015. július 1-jei hatállyal.

A Booking.com fenti bejelentésének előzménye – amiről a szakmai sajtóban folyamatosan jelentek meg hírek – , hogy több EU tagország szállodaszövetségének kezdeményezésére, részben a HOTREC koordinálásával perek indultak erőfölénnyel való visszaélés miatt a Booking.com-mal szemben. Ezek közül 2015-ben a Franciaországban, az Olaszországban és a Svédországban indított perek végződtek olyan eredménnyel, amely szerint a paritási klauzulák a Booking.com szerződéseiben nem alkalmazhatók. Az MSZÉSZ információi szerint más foglalási portálokkal szemben is folyamatban vannak perek hasonló témákban.

Forrás: MSZÉSZ


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.