hirdetés
hirdetés

Megújul a Múzeumkert

Még ebben a hónapban elkezdődhetnek és nyár végéig be is fejeződnek a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Múzeumkert rekonstrukciós munkálatai - mondta el Varga Benedek főigazgató szerdán Budapesten. 

hirdetés

A munkálatok eredményeként megújulnak a közművek és a sétányok, a műemléki főépülethez illeszkedő új burkolatok jönnek létre. 38 életveszélyes, elöregedett fát vágnak ki és 25 nagy méretű új fát ültetnek - hangsúlyozta Rezi Kató Gábor főigazgató-helyettes. Az ültetendő fák között több növényritkaság - vörös juhar, ginkgo, magnólia - is szerepel.

Hozzáfűzte: három kilométer új víz- és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, wifi-hálózat és öntözőrendszer épül. Restaurálják a Múzeumkert szobrait, az Arany János-szoborcsoport felújítása március 15-ig elkészül.

A felújítási munkálatok idejére a Múzeumkert egyes részeit szakaszosan lezárják, de a múzeum mindvégig látogatható lesz. A munkafázisokról, a felújítás aktuális állapotáról a Múzeumkert kerítésén kihelyezett információs anyagokban is folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt - mondta Rezi Kató Gábor.

A felújítási munkálatok idejére a Múzeumkert egyes részeit szakaszosan lezárják, de a múzeum mindvégig látogatható lesz / forrás: commons.wikimedia.org/ EtelkaCsilla
A felújítási munkálatok idejére a Múzeumkert egyes részeit szakaszosan lezárják, de a múzeum mindvégig látogatható lesz / forrás: commons.wikimedia.org/ EtelkaCsilla

Újságírói kérdésre kitért arra is: a Kertészház tervezett felújítása is túljutott a tervezési és engedélyeztetési fázison, de még nem tudható, hogy nyár végéig elkészülhetnek a kivitelezési munkálatokkal.

Szabó Gábor, a Tér-Team kft. vezető tervezője kiemelte: a használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával 10-15 százalékkal nő a zöldfelület aránya a Múzeumkertben.

A rekonstrukció célja visszaállítani a történetileg hiteles, eredeti kertstruktúrát, ehhez egy 20. század elejéről fennmaradt térrajzot vettek alapul - tette hozzá a tájépítész.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai