Megújult zsinagógák, kóser vágoda, zarándokszállás Debrecenben

A zsidó vallás debreceni és nagykállói épített örökségét fűzte egy fonalra a Debreceni Zsidó Hitközség a Zarándokút – utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön nevű projekt keretében. Az eredeti pompájában felújított zsinagógák és a vallási élethez kapcsolódó épületek nyitva állnak a nagyközönség előtt.  A zsidónegyedben megtekinthető a holokauszt emlékhely is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hajdúsági megyeszékhelyen két zsinagóga található: a Pásti és a Kápolnási utcai. A Pásti utcait két évvel ezelőtt kívülről felújították. Belső terének visszaállítására, a Kápolnási utcai külső-belső felújítására, a téli imaház rekonstruálására, a kóser vágoda és a mikve renoválására, zarándokszállás kialakítására, és a nagykállói csodarabbi sírjának felújítására az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap 500 millió forintos támogatásából került sor tavaly nyáron – tudtuk meg Horovitz Tamástól, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökétől.

Közösségi és kiállítóterek

Az elnök elmondta, hogy a Pásti utcai ortodox zsinagóga ma a vallási célokon kívül kulturális, közösségi térként is működik. Kiállításokat, konferenciákat, koncerteket rendeznek benne. A karzaton zsidó szakrális tárgyak kiállítása látható. Ott mutatták be a városi televíziónak a debreceni zsidóságról szóló, Akik lelke megmaradt a hitben című dokumentumfilmjét. A napokban nyílt a vajdasági születésű, de évtizedeken át Debrecenben alkotott néhai Torok Sándor festőművész kiállítása. A képek a zsinagógában, és a téli imaház alagsorában, az egykori mikve, a rituális fürdő falán sorakoznak. A megtisztulás helyszínét már régóta nem használják az épület romos állaga, és a megemelkedett talajvízszint miatt betemették. Helyette újat építettek, a régit feltárták, kiállítótérré, és kóser borkóstolóvá alakították. Szintén megújult a téli imaház, a Beit Hamidras is. Ott vidéken egyedülálló módon naponta imádkoznak reggel és este. Az alkalmaknak a városban tanuló izraeli diákok közül is vannak látogatói. Ünnepek alatt a tavaly megújult Kápolnási utcai zsinagógában rendezik a szertartásokat. 1980-ig használták az udvarban álló kóser vágodát, a helyszínen a slakter (metsző) vágta el a baromfi nyakát. A vágoda működtetésével biztosították a kóser húsellátást. A termek kiállítótérként látogathatók. A projekthez tartozott zarándokszállás kialakítása is. Az akadálymentes, 20 férőhelyes szállást a Bajcsy-Zsilinszky utcai székház emeletén építették ki.

Határon túli tervek

A hitközség számos kulturális rendezvényt tervez a Pásti utcai zsinagógában a látogatottság növelésére. A Zarándokúthoz kapcsolódó tervük, hogy szervezett és komplex turisztikai rendszert szervezzenek meg. Ennek megvalósításával Debrecen zsidó turisztikai központtá válhatna. A zarándokutat bővítenék a keleti régió zsidó emlékhelyeivel, épített örökségével, zarándokútjával, mint például a tokaji műemlék zsinagógájával, a sátoraljaújhelyi csodarabbi sírjával, a mádi rabbi házával, a zsinagóga, a temető zsidó síremlékeivel, bodrogkeresztúri csodarabbi emlékházával. Majd a határon túlról Nagyvárad, Szatmárnémeti, Arad, Kolozsvár neves zsinagógáit, emlékhelyeit is a Zarándokútba foglalnák.

Holokauszt emlékmű, temetők

Szintén a Kápolnási utcai zsinagóga udvarában látható a Debrecenből elhurcolt zsidó áldozatok holokauszt emlékműve. A hatezer debreceni áldozat neve olvasható a tavaly elkészült emlékművön. Az 1842 óta létező Monostorpályi utcai zsidó temetőbe azóta is temetkeznek, a sírok adatait digitálisan feldolgozták, a katalógus az interneten is fellelhető. A Debrecentől több mint 50 kilométerre található Nagykálló egyik zsidó temetőjében látható Taub Izsák, az 1821-ben Nagykállóban elhunyt a csodarabbi felújított ohelje, azaz sátorszerű sírboltja.

Vallásgyakorlás, kóser konyha

Mint Horovitz Tamás elmondta, a felújítástól azt is várják, hogy minél több látogatója legyen a Zarándokútnak, a programoknak. Személyes kapcsolatok útján adnak hírt a debreceni gyökerű zsidó embereknek a fejlesztésekről. Külföldről a legtöbben Izraelből és az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek. Belföldről kimagasló a budapesti látogatók száma. A vendégek leszármazottjaikat is elhozzák ifjúkoruk színhelyeire. Nekik a turisztikai látnivalókkal együtt hitük gyakorlását, a székhelyükön működő kóser konyha főztjét, a mikvét, és a zarándokszállást kínálják. A hitközség felekezettől függetlenül várják a látogatókat.


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.