Mézes-mogyorós torta vitte a prímet Miskolcon

Idén a kellemesen mézes, mogyorós ízvilágú, látványra is megkapó tortát választották Miskolc tortájának.

A belvárosi Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája kapta meg a diósgyőri törökmogyorófa legendájához köthető Miskolci mézes mogyorós tortájáért a jeles elismerést.

A miskolci TDM, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Nonprofit Kft. a miskolci járásban működő cukrászatok számára hirdette meg hagyományteremtő céllal, már negyedik alkalommal a Miskolc torta 2017 versenyt.

A Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang rendezvényeihez kapcsolódó pályázat sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésére a Művészetek Házában került sor csütörtök délután.

A szakmai zsűri elnöke Lazányi János miskolci mestercukrász, tagjai Mátyás Rudolf Oscar díjas világbajnok mesterszakács, Garbóczi Ferenc szikszói mestercukrász.

A pályázati feltételek között szerepelt, hogy a torta magyaros ízvilágú legyen, természetes hozzávalókat tartalmazzon és kreatív új ötlet, ugyanakkor mindennapos elkészítésre alkalmas saját receptúra szerint készüljön.



Az előző évben a versenyre már nevezett tortával ez évben pályázni nem lehetett. Minden cukrászat csak egy tortával nevezhetett. A zsűri fentieken túl vizsgálta a küllemet, a szín- és az ízharmóniát is. Idén hét jelentkezőből öt adta le a tortáit határidőre.

A pályázók átadták a torta készítésének technológiai leírását és a felhasznált nyersanyagok listáját is, mely tájékoztatóként és kontrollként szolgált az értékeléshez, illetve a természetes hozzávalók ellenőrzéséhez.

Az eredményhirdetésen a szervező nevében Nagy Júlia TDM menedzser köszöntötte a megjelenteket. A zsűri elnöke a nyertes torta készítőjének oklevelet adott át, mely a vállalkozást egy évig jogosítja fel a „Miskolc torta 2017” kitüntető cím viselésére, de a többi pályázó is emléklapot kapott, elismerve a verseny szakmai színvonalához történő hozzájárulásukat. A szervező a torták mellett a pályázók nevét és az általuk készített torták elnevezését is nyilvánosságra hozta.

A nyertes vállalkozás mellett a Rossita Kisvendéglő "Miskolci körtés mogyorós", az Avasi Cukrászda "Nyári tizedes" és a Balajti Cukrászda "Bükkaljai, zamatos karamellás" és az Éden Cukrászda "Maccacupi" elnevezésű tortái is kivívták a szakmai zsűri elismerését, a kiírási feltételek értelmében azonban csak egy nyertes torta kihirdetésére volt lehetőség.

Az új Miskolc torta hamarosan kapható lesz a Tourinform irodával és Miskolc Bolttal egy helyiségben működő Miskolc Café-ban, illetve a miskolci TDM igyekszik minél több helyen, marketing kiadványokban bemutatni a díjnyertes terméket. A Miskolc torta hozzájárul ahhoz, hogy a miskolci, helyi, értékes alapanyagokból készült termékeket megízlelhessék az ország minden pontján és népszerűsítse városunk gasztronómiai kultúráját.


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?