hirdetés
hirdetés

Mi az igazság a siófoki teraszok ügyében?

A siófoki sétány vállalkozói eddig sem fizettek a teraszukért, így nincs is mit elengedni. Egy kacifántos história végére szeretnének most pontot rakni.

hirdetés

A Petőfi sétány vállalkozói, bérlői egyetlen évben sem fizettek eddig közterület-használati díjat, így most nincs is mit elengedni – nyilatkozta Pintér Tamás, a 100 százalékban a siófoki önkormányzat tulajdonában lévő Balaton-parti Kft. ügyvezetője.

hellosiofok.hu
hellosiofok.hu

„Siófok önkormányzata tovább sarcolja a Balaton-parti vendéglősöket” – olvashattuk egy napilapban egy Petőfi sétányos vállalkozó levele nyomán. A lap azt írja, hogy „joghézagra hivatkozva ugyanis nem közterület-használati, hanem bérleti díjat kérnek tőlük... Siófok ügyesen kijátszotta a törvényhozó szándékát, és bérleti díj jogcímen szedi be a pénzt... Az önkormányzat ezt a joghézagot kihasználva a vendéglátó egységek teraszaira is díjat ró ki, ezáltal a kormányzati segítség nem jut el azokhoz, akiknek azt szánták...”

„A Balaton-parti Kft. nem jogosult hatósági díj kiszabására, hangsúlyozza Pintér Tamás ügyvezető. A bérlők esetében két gazdálkodó szervezet között megkötött bérleti szerződésről beszélünk, melynek feltételeibe nem szólhat bele és nem is szólt bele a Magyar Kormány. ”

A kft. jogászának álláspontja szerint „a Balaton-parti Kft. a tulajdonossal, Siófok Város Önkormányzatával fennálló szerződése alapján jogosult Siófok város közigazgatási területén lévő egyes ingatlanok, köztük közterületek használatára, hasznosítására. A kft. az ingatlanokat bérleti jogviszony keretében hasznosítja bérleti díj megfizetése ellenében szerződéses partnerei részére.

A Balaton-parti Kft. a siófoki Petőfi sétányon is jogosult a közterület meghatározott részét kereskedelmi, illetve vendéglátó tevékenység folytatása végett terasz céljára hasznosítani. Azon bérlők, akik a Balaton-parti Kft.-vel állnak szerződéses jogviszonyban, a területhasználatért nem közterület-használati díjat, hanem bérleti díjat fizetnek. Siófok városában közterület-használati díj kiszabására, s beszedésére kizárólag a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal jogosult. A közterület-használat engedélyezése, közterület- használati díj kiszabása, bírságolás jegyzői hatáskörbe tartozó hatósági eljárás.

A Balaton-parti Kft.-vel szerződéses jogviszonyban álló bérlők a vendéglátó üzletek közterületen működő teraszai után ez idáig sem közterület-használati díjat fizettek, nem a tulajdonos önkormányzattal álltak szerződéses jogviszonyban, hanem a Balaton-parti Kft.-vel megkötött bérleti szerződéseik alapján voltak jogosultak a vendéglátó üzletek közterületen működő teraszainak használatára, és ez jelenleg sincs másként. Fentiek alapján a 168/2020. (IV.30.) Korm. rendelet 5.§ (3) rendelkezései a Balaton-parti Kft.-vel bérleti szerződés alapján jogviszonyban álló bérlők bérletidíj-fizetési kötelezettségét semmilyen módon és mértékben nem érinti, bérletidíj-fizetési kötelezettségük alól nem mentesíti a bérlőket.”

„A vendéglátós vállalkozók bérleti díja nem az önkormányzat kasszájába közvetlenül befolyó bevétel, hiszen a sétány tisztaságáért, karbantartásáért is felelős Balaton-parti Kft. éppen ezt a pénzt költi arra, hogy tisztaság, rendezettség fogadja a vendégeket az egész Balaton-part leglátogatottabb korzóján; és ez, vagyis a megfelelő körülmények biztosítása közös érdeke a vállalkozóknak, a turistáknak és a városnak is”, nyilatkozza ez ügyben dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester.

(forrás: Siófoki Önkormányzati Hivatal)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai