Mire visszatérnek Budapestre a turisták, durva helyzet fogadhatja őket

Ugyanis az FKF Zrt. a budapesti kukák negyedének leszerelését kezdi el, mert nincs elég pénz a rendszeres ürítésükre. 

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fővárost érintő kormányzati elvonások miatt idén csaknem 2 milliárd forinttal csökken a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. költségvetése. A cég a budapesti kukák egy részének, a 11 ezer szeméttároló nagyjából negyedének a leszerelésével spórolna, mivel nincs elég pénz a rendszeres ürítésükre, adja hírül a jozsefvaros.hu portál.

Januárban már hozzálátnak

A VIII. kerületi hírportál Horváth Lászlót, az FKF PR szakreferensét kérdezte arról, hogy a kukavisszavonás mennyiben érinti a kerületüket. Sajnos, nagy mértékben: Józsefvárosban 518 köztéri szemetes található, ebből 214-et terveznek elvinni január végéig, ami majdnem a kukák fele.

Az FKF szakreferense hozzátette: „A környezettudatos, urbanizációs trendek eredményeképpen általánosságban is kevesebb hulladék keletkezik a közterületi kukákban. Egyre többen helyezik az arra szolgáló tartályokba a szelektíven gyűjthető hulladékot, és egyre kevésbé használják a köztéri edényeket az otthoni kommunális hulladékuk elhelyezésére.”

Az FKF szeretné bevezetni azt, a nagyvárosokban elterjedt gyakorlatot is, hogy a hulladékszállítás és -kezelési költséget a hulladékot termelő, azaz a szennyező cég fizesse. Így az FKF együttműködést kezdeményez sok gyorsétteremmel, élelmiszerüzlettel, vendéglátóhellyel, és próbálják elérni, hogy azok saját kukákat helyezzenek ki, és a szemetet saját költségükre szállíttassák el.

FKF: nehéz helyzetben, a csökkentés minden kerületet érint

A megjelent írással kapcsolatban az FKF Nonprofit Zrt. a következő közleményt juttatta el hozzánk: "A közterületi hulladékgyűjtő-edények üzemeltetését a Fővárosi Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésünk részeként végezzük. A kormányzati elvonások miatt a Főváros közismerten nehéz gazdálkodási helyzete drasztikus mértékben leromlott, például a köztisztasági feladatokra csaknem 1,9 milliárd forinttal kevesebb jut. Emiatt a Városháza a korábbi több mint 11 ezerhez képest idén csupán mintegy negyedével kevesebb utcai hulladékgyűjtő-edény üzemeltetését tudta megrendelni.

Az utcai hulladékgyűjtő-tartályok számának tervezett csökkentése minden budapesti kerületet egyaránt érint. Kiemelt szempontunk az, hogy az alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett is biztosítható legyen a közterületek tisztasága. Emiatt a visszavonásra szánt edények kiválasztásánál az alábbi szakmai szempontokat vettük figyelembe:

- A környezettudatos, urbanizációs trendek eredményeképpen általánosságban is kevesebb hulladék keletkezik a közterületeken elhelyezett kukákban. Ennek egyik szembetűnő eleme az, hogy egyre többen helyezik az arra szolgáló tartályokba a szelektíven gyűjthető hulladékot és egyre kevésbé használják a köztéri edényeket az otthoni kommunális hulladékuk elhelyezésére. Emiatt kevesebb hulladékgyűjtő edény szükséges.

· A fenntartható hulladékgazdálkodás egyik, törvényben megjelenő alapelve az a számos nagyvárosban is elterjedt gyakorlat, hogy a hulladékszállítás és -kezelés költsége a hulladékot termelő felet terheli („a szennyező fizet” elve). Ennek a szempontnak igyekszik érvényt szerezni az FKF azzal, hogy együttműködést szorgalmaz a jelentős mennyiségű hulladékot generáló gazdálkodó szervezetekkel (pl. gyorséttermek, élelmiszerüzletek, vendéglátóhelyek), hiszen az üzletek és éttermek környékén hulladékgyűjtők elhelyezése, valamint a hulladék elszállítása az üzletek feladata, nem pedig az önkormányzaté.

· Számos esetben kihasználatlanná válnak a kosarak, például a közösségi közlekedésben bekövetkező változások hatására.

· A pandémiás helyzetből adódó változások, mint például a kijárási korlátozás vagy a Budapestre érkező turisták elmaradása, a közterületi hulladék csökkenését eredményezte, így az edények több helyszínen váltak kihasználatlanná.

· Ahol a lakossági szokások változása, az esetlegesen megnövekedett gyalogos forgalom és a közterületen keletkező hulladék mennyisége okán a kihasználtság indokolttá teszi, oda a jövőben is helyezünk ki akár új tartályokat, vagy helyezünk át kevésbé kihasznált helyszínekről.

· A közterületi tartályok számának csökkentése a közösségi közlekedés megállóit jellemzően nem, a jelentősebb napi átmenő gyalogos forgalmú közterületeket pedig csak kevésbé érinti."

 

 

Forrás: FKF Nonprofit Zrt.


A családok felé nyit az EFOTT

A családok felé nyit az EFOTT 

A fesztivál új, önálló jegytípust is bevezet nappali eseményeire.
Köztérfejlesztés Pécsett - jelentős uniós támogatásból

Köztérfejlesztés Pécsett - jelentős uniós támogatásból 

Hatszázmillió forintnyi uniós támogatással átfogó köztérfejlesztési program fejeződött be Pécsen.
Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait

Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait 

A díjra a 2023-ban megrendezésre került rendezvényekkel lehetett pályázni.
Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.