Mit vár az idei karácsonyi vásártól?

Idén ismét Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a város szívében, a Vörösmarty téren. Az ünnepélyes megnyitó napján jártunk ott, meglepő dolgokat tapasztaltunk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két év kihagyás után idén ismét karácsonyi vásárt rendeznek a főváros legszebb terén, amely az előzetes elképzelések szerint ez év végéig lesz nyitva. A kordonnal elkerített vásári területre csak védettségi igazolvány felmutatásával léphet be bárki, ez a jelenlegi negyedik hullám tombolásának idején teljesen érthető.

Míg várakozunk az ünnepélyes megnyitó kezdetére, körülnézünk a vásári forgatagban. Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, a tér vonalában kört alkotó vásárosok - kézművesek, kiskereskedők és vendéglátók - mire számítanak az idei forgalmat és bevételt tekintve.

 

 

"Huuu, ennél nehezebbet nem is kérdezhetett volna", így egyikűk, aki szőrmékből készült portékát kínál pavilonjából. Kiderül, vagy 220 km-re a fővárostól érkeztek párjával a belvárosi vásári forgatagba, hogy árusítsák a szűcsműhelyükben készült kucsmákat, kesztyűket, mentéket. Elmondják, ez még csak a nyitónap, nagy rálátásuk nincs az idei szezonra, az viszont biztos, hogy nekik a magyar vásárló az igazi - vele találják meg a számításukat. Az ugyanis nem kukacoskodik, nem alkudozik, mondják, hanem ha megtetszik neki valami - azt megveszi. Épp  beszélgetésünk alatt érkezik számukra a hír. az osztrák vásározásnak lőttek. Ott ugyanis hétfőtől minden ilyen rendezvénynek zárnia kell.

Leforrázva ül illatos szappanhegyei fölött egy másik eladó, aki Kaposvárról érkezett, és akinek ugyancsak van osztrák érdekeltsége is karácsonyi vásárok területén, akárcsak a szőrméseknek. Ő bőrbarát magyar kozmetikumokat, szépészeti eszközöket árul, immár 18 éve. Ő is a magyar vevőkörre számít, méghozzá nagyon. Ugyanis kialakult egy törzsgárda budapesti vásárlói köre - akik mindig tőle szerzik be a karácsonyfa alá valót. És reméli, így lesz ez most is, nem húzza át a számítását a covid.

Egy ékszereket árusító kézműves család tagjai, akik Székesfehérvárról utaztak Budapestre, szintén hallottak már az osztrák zárásokról, és azt mondják, csak remélni tudják, hogy ide, Budapestre nem gyűrűzik be az osztrák szigor. Náluk gyűrűket, apró kiegészítőket vásárolnak a legtöbben, és remélik, hogy az első nap érdeklődési hulláma továbbra is megmarad, nem zárják be a idő előtt a vásárt. "Egy biztos, szögezik le, ez a vásár nem olyan lesz, mint a korábbiak, ha rendben lezajlik, akkor is számunkra emlékezetes marad."

Közben kezdetét veszi az ünnepélyes megnyitó, ahol az idei karácsonyi vásár legfőbb szervezője, a Budapest Brand nZrt. képviseletében Faix Csaba vezérigazgató köszönti a cudar szélben kissé didergő egybegyűlteket. Röviden szót ejt hagyományokról, mellette korlátozások meglétéről, beszámol a finn mikulás érkezéséről és arról az örömről, hogy az ünnepekre készülődve most végre együtt lehetünk.

Majd Gy. Németh Erzsébet lép a pódiumra, humán területekért felelős főpolgármester-helyettesként, aki nagyon humánus módon, szintén figyelembe veszi, hogy mindenki fázik a zúgó szélben, és ő is rövidre fogja nyitóbeszédét. Amelyben hallunk a lelkünk felötöztetéséről, tradíciókról, kézműves mesterségekről, valamint arról, hogy az idei karácsonyi vásár azért is különleges lesz, mert igyekeznek kinyitni mindenki előtt, ezért is tették lehetővé, hogy legfeljebb 1500 forintos áron árusítsanak a kitelepülő éttermek egytálételt a látogatóknak. Így ez a vásár nemcsak a kiváltságos keveseké lesz, hanem minden fővárosié és Budapestre érkezőé, hallhattuk.

Ezt követően a Fourtissimo Jazz Orchestra karácsonyi hangulatot idéző zenei blokkja után meglátogatjuk a vendéglátósok alkotta fertályt, hogy kipróbálhassuk a jól hangzó 1500 forintért történő ünnepi lakmározást.

Ez azonban nem jön össze. Ugyanis a nyitónapon egy vendéglátósnál sem tudunk felfedezni 1500 forint értékben egy tál meleg ételt. Van viszont ismét zsírban tocsogó tócsni és különdéle húsok, kolbász- és, hurkahegyek, káposzták, különféle laktató köretek - ami a közös bennük, hogy aki csak ránéz, már hízik vagy 2-3 kilót. Az áruk pedig még csak köszönőviszonyban sincs a mesésen emberi 1500 forinttal.

Helyette búcsúzásképpen most itt bemutatjuk, amit be tudtunk szerezni - no, nem 1500 forintért, hanem 4250 Ft-ot kellett leperkálni ezért a zsírban úszó egy tál ételért.

 

Amiért szomorúak vagyunk, hogy ez megint durva turistalehúzásnak néz ki, és teljesen érthető, hogy a fővárosért felelősök szeretnének tenni ellene. Csak úgy látszik, a dícséretes elhatározás és a valóság egyelőre még nem találkozott egymással.

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.