MSZÉSZ-vezér: vakrepülés

Megtartotta két napos tisztújító közgyűlését a Magyar Szállodák és Éttemek Szövetsége (MSZÉSZ) Budapesten, a Radisson Blu Béke Hotelben, ahol a második nap történéseiről olvashatnak most beszámolót.

Szabó Áron, a Radisson Blu Béke Hotel igazgatója köszöntötte a jelen lévő kollégáit, aki - már csak háza nevének okán is - békés, tartalmas időtöltést és munkát kívánt az MSZÉSZ közgyűlésének.

Könnyid László (MTÜ és MTMT) pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség nevében köszöntötte a jelen lévő szállodás szakembereket, aki elmondta, a londoni WTM-en van állami cégük szinte teljes menedzsmentje, ezért  neki jutott a feladat, hogy képviselje a többieket is.

Kihívásokkal teli a jelenlegi helyzet

Majd kiemelte, a kihívások korszakát éljük, és biztosította a szakmát arról, hogy az állami felsővezetés soraiban is tisztában vannak azzal, a sokadik újraindításra kerül sor, és pontosan tudják, az a legfőbb cél, hogy a vásárlóerő és a kereslet stabil és kiszámítható legyen. Felértékelődik, hogy a vendégek igénye továbbra is megmaradjon pihenésre, kikapcsolódásra, és e megállapítás alátámasztására hozott számokat is az MTÜ "NTAK-fegyvertárából" a szakmai közönségnek. 

Elsőként az adatok alapján azt közölte, hogy az év végére kitűzött 37 millió vendégéjszaka országos szinten bizonyára meglesz, és az NTAK-számok az előzetes fogalások alapján azt bizonyítják, nagyobb kiugró trend a lemondások terén nem tapasztalható - és ez a mai világban jó jel.

Majd az MTÜ külpiacon történő marketingtevékenységéről szólva elmondta, éppen holnap, azaz csütörtökön kezdődik a téli kampány. a különböző fontos küldő országokat, a top 10-be tartozókat megszólítva. A két fő téma idén: országunk épített öröksége és a gyógyvizek, gyógyfürdők (ennek feltétele persze, hogy azok nyitva is legyenek, ha ideérkezik a vendég, hogy meglátogassa)

Utalt arra is, hogy jelentős még a SZÉP kártyákon lévő, elköltésre váró összeg, valamint megtudtuk, hogy októberben a munkáltatói feltöltés oldal 30 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor volt - ez is bizakodásra adhat okot a szakmának. Valamint az is, hogy szépen költenek a kártyákról a kártyatulajdonosok, és ha jövő májusig marad ez a trend, az szintén segítséget jelenthet a sok nehézséggel küzdő ágazatnak, amelyet a covid után most ismét kihívások elé állít a jelenlegi helyzet.

A szálláshelyminősítések kapcsán elmondta, jól állnak a bírák: 1160 szálláshelyből már 910 kapta meg a szükséges minősítést, 700-nál pedig folyamatban van az eljárás. Vagyis a megszabott határidőt - amely a regisztrációra vonatkozik - a hazai szálláshelyek minden bizonnyal tartják. 

Vakrepülés

Baldauf Csaba, az MSZÉSZ 2022. december 31-vel leköszönő elnöke az idei év eddigi eltelt időszakáról számolt be a szakmai közönségnek. Többek közt elmondta, országos viszonylatban a vendégéjszakaszám január-október tekintetében közel 9 millió volt (8 960 558), a szállodai szobakihasználtság pedig 15 százalék mínuszon áll jelenleg a 2019. évi csúcsszámokhoz képest.

Átlagár és REVPAR tekintetében nem áll rosszul szintén e viszonylatban az idei év, azonban, tette hozzá az elnök, bár az átlagár idén meghaladja a 2019-ben kapott átlagadatot, viszont akkor nem voltak olyan kiadásai a házaknak, amelyekkel a mostani nehéz helyzetben viszont kénytelenek megbirkózni.

Felhívta a tagság figyelmét arra is, hogy a jövedelmezőség kérdése mostanában alappillér lesz, hiszen egyre romló gazdasági tényezők miatt az ágazat szinte vakrepülésben várja a következő évet - óriásiak a megválaszolásra váró kérdőjelek.

Összárbevétel terén a szintén összehasonlító adatnak hozott 2019-es évben mértekhez képest az idei év idáig még nem rossz: akkor 417,1 milliárd forint volt, ez év októberéig ez 402,4 milliárd forintot hozott, de, tette hozzá az elnök, az idei összegben 5 százalékos áfa van, ellentétben a 2019. évi 18 százalékos áfateherrel.

A küldőpiacok jelentősen átalakultak, jelentette ki az elnök. Ukrajna megjelent a top 10 küldőország között, a tengerentúli küldőpiac jelentősen visszaesett: a felére csökkent. Kína szinte eltünt a hazai térképről, Szlovákia viszont erőteljesen megjelent. Ahogy Izrael is, az onnan érkező beutas piac folyamatosan nő.

Régiós kitekintés kérdésében pedig kihasználtság terén Varsó után a második helyet foglalja el Budapest, nettó átlagár tekintetében pedig Bécs után a dobogón mi következünk. (ott 113,4 euró, nálunk 104 euró a nettó átlagár).

Végül a lobbitémák kérdése is terítékre került. Ennek kapcsán többek közt megtudhattuk, legfontosabb teendő a következő vezetőségnek a turisztikai hozzájárulás felfüggesztésének elérése, valamint a bértámogatás területe - hiszen a munkaerő megtartásához ez alappillér.

A tagság alakulása kapcsán pedig impozáns számokat hallhattunk befejezésképp: a szállodák, láncok, éttermek 498-an vannak jelen a szövetségben, a társult tagok jelenleg 139-en képviselik cégeiket. Mindkét adat magasabb, mint az összehasonlításul szolgáló 2019. évi MSZÉSZ tagság alakulása - ez tehát a következő két éves munka tükrében, az új vezetőség számára is biztató.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?