MUISZ-közgyűlés: nem számol a turizmus leállásával a kormány

Egyebek között ez is elhangzott a MUISZ keddi tisztújító közgyűlésén Esztergomban, amelyen jó hírként érhette a szakmát az a kormányzati ígéret, hogy a következő hónapok járványkezelését a be- és kiutazás szigorítása nélkül kívánják megvalósítani.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Molnár Judit, elnöki beszámolójában visszapillantott az elmúlt egy évre, és emlékeztetett, hogy 2020 januárjában Székesfehérváron a szövetség közgyűlésén még mindenki nagyon bizakodóan tekintett a jövőbe, a pandémia azonban alaposan átírta az elképzeléseket. Az Utazás Kiállításon, ahol közös MUISZ standon 15 utaztató állított ki, már aggasztó hírek érkeztek Olaszországból a koronavírus kapcsán. „A tavaszi-nyár eleji zárlat után július 3-tól ismét megindulhattak a charterek Görögországba, azonban a 2019-es kapacitások töredékével. Mindenki reménykedett, hogy most már kilábalunk a válságból, de 2020. szeptember 1-jén hidegzuhanyként érte a szakmát, hogy a külügyminisztérium besorolása alapján minden ország a vörös kategóriába került, ellehetetlenítve a külföldi utazásokat. A pandémia drámai hatásáról öszehasonlításképpen: míg 2001. szeptember 11. után szakértők szerint 8 százalékkal, a 2008-as pénzügyi válság idején 11 százalékkal, addig a Covid-19 járvány hatására 85-90 százalékkal esett vissza a világ turizmusa. A bejegyzett utazási irodák száma nem csökkent drasztikusan a világjárvány hatására: míg 2017-ben 1058 iroda működött, 2020-ban nem sokkal kevesebb: 989. Az utazásszervezők száma ezzel szemben nagy mértékben csökkent, 2015-ben még 499 tour operátor volt bejegyezve, 2020-ra ez leapadt 220-ra. A MUISZ taglétszáma is megcsappant, 201-ről 174-re csökkent 2020-ról 2021-re, de sokan elmondták, hogy amint jobbra fordul a helyzet, újra csatlakoznak a szövetséghez. A tagirodák árbevétele is jelentősen zuhant tavaly: 2019-ben 271 milliárd forintos árbevételt értek el, míg 2020-ban 54 milliárd 255 milliót, ami mindössze 20 százaléka az előző évinek” – tájékoztatott az elnök.

A MUISZ lobbizással igyekezett a tagok szorult helyzetén és a szakma megoldásra váró problémáin enyhíteni, másik négy szövetséggel (Magyar Beutaztatók Szövetsége, Magyar Rendezvényszervezők- és szolgáltatók Szövetsége, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) szoros együttműködésben. Molnár Judit az elért eredmények között felsorolta, hogy bér- és járulékfizetési támogatást kaphattak az utazásszervezők- és közvetítők 2020. március-június és 2020. november-2021. május között. Az utolsó pillanatban sikerült elérni, hogy a vagyoni biztosíték mértékét 50 %-kal csökkentsék, sikerként értékelte az elnök azt is, hogy a fordított adózás bevezetését elhalasztották 2021. január 1-ig, eltörölték a turizmusfejlesztési hozzájárulás többszörös megfizetését is, a teljes árak alkalmazását pedig jogszabályba foglalták. Fontos eredménynek nevezte azt is, hogy a SZÉP kártya elfogadását kiterjesztették az utazási irodák számára a szállásfoglalásra is, mind a három zsebből, és megjelent a voucher rendelet is. Eredmény volt az is, hogy a hitelmoratórium bevezetésre került, amely a járműparkjukat lízingelő buszos vállalkozások számára kiemelt fontossággal bír.

A megoldásra váró témák között az elnök megemlítette a  hatékony ellenőrzési rendszer kiépítését a jogosulatlan utazásszervezés ellen, és a csomagtúra törvény uniós szinten szabályzó módosítását. További céljuk, hogy a beutaztató irodák számára is legyen újra kötelező azok nyilvántartásba vétele, valamint a tevékenységért felelős személy alkalmazása. A helyi iparűzési adóra vonatkozó törvény a többi adótörvénnyel történő szinkronizálásáért is dolgoznak, és a kötelező felelősségbiztosítás kérdése is újra napirendre került.

A szakember azt is elmondta, hogy az utazási irodai szektor számára „újraindulási” támogatást igényeltek a Magyar Turisztikai Ügynökségnél az irodák árbevétele alapján kikalkulált 1,8 milliárd forintnyi keretösszegben. A közgyűlésen korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Juhász Szabolcs hangsúlyozta, a közeljövőben a kormány esetlegesen szigoríthat a járványügyi intézkedéseken olyan lépésekkel, mint a maszkhasználat visszaállítása vagy a szolgáltatások védettségi igazolványhoz kötött igénybevétele, de a ki- és beutazási szabályok módosítását határozottan nem tervezik, a jelenleg érvényben lévő feltételekkel képzelik el a következő hónapokat. Ugyancsak szerepelt a javaslatukban az új munkaerő foglalkoztatásának támogatására, valamint digitális fejlesztésekre fordítható pályázati támogatások elérése. Fontosnak tartják azt is, hogy a Várnegyed és a főváros kiemelt turisztikai látnivalóinak megközelítéséhez jobb feltételeket biztosítsanak az autóbusszal érkező turisták számára, és a reprezentációs adó 2 %-ig adómentessé tételéért is tovább küzdenek.

Molnár Judit azt is megemlítette, hogy a MUISZ több edukatív, tájékoztató programot is szervezett a tagok számára az elmúlt évben szakmai vacsorák, reggelik, adókonzultációk, road show-k és tanulmányutak formájában. A szakember zárszóként elmondta, hogy dolgoznak azon, hogy jövőre ismét külföldön, Egyiptomban rendezhessék meg a szövetség egyik közgyűlését.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.