hirdetés
hirdetés

MUISZ-közgyűlés: nem számol a turizmus leállásával a kormány

Egyebek között ez is elhangzott a MUISZ keddi tisztújító közgyűlésén Esztergomban, amelyen jó hírként érhette a szakmát az a kormányzati ígéret, hogy a következő hónapok járványkezelését a be- és kiutazás szigorítása nélkül kívánják megvalósítani.

hirdetés

Molnár Judit, elnöki beszámolójában visszapillantott az elmúlt egy évre, és emlékeztetett, hogy 2020 januárjában Székesfehérváron a szövetség közgyűlésén még mindenki nagyon bizakodóan tekintett a jövőbe, a pandémia azonban alaposan átírta az elképzeléseket. Az Utazás Kiállításon, ahol közös MUISZ standon 15 utaztató állított ki, már aggasztó hírek érkeztek Olaszországból a koronavírus kapcsán. „A tavaszi-nyár eleji zárlat után július 3-tól ismét megindulhattak a charterek Görögországba, azonban a 2019-es kapacitások töredékével. Mindenki reménykedett, hogy most már kilábalunk a válságból, de 2020. szeptember 1-jén hidegzuhanyként érte a szakmát, hogy a külügyminisztérium besorolása alapján minden ország a vörös kategóriába került, ellehetetlenítve a külföldi utazásokat. A pandémia drámai hatásáról öszehasonlításképpen: míg 2001. szeptember 11. után szakértők szerint 8 százalékkal, a 2008-as pénzügyi válság idején 11 százalékkal, addig a Covid-19 járvány hatására 85-90 százalékkal esett vissza a világ turizmusa. A bejegyzett utazási irodák száma nem csökkent drasztikusan a világjárvány hatására: míg 2017-ben 1058 iroda működött, 2020-ban nem sokkal kevesebb: 989. Az utazásszervezők száma ezzel szemben nagy mértékben csökkent, 2015-ben még 499 tour operátor volt bejegyezve, 2020-ra ez leapadt 220-ra. A MUISZ taglétszáma is megcsappant, 201-ről 174-re csökkent 2020-ról 2021-re, de sokan elmondták, hogy amint jobbra fordul a helyzet, újra csatlakoznak a szövetséghez. A tagirodák árbevétele is jelentősen zuhant tavaly: 2019-ben 271 milliárd forintos árbevételt értek el, míg 2020-ban 54 milliárd 255 milliót, ami mindössze 20 százaléka az előző évinek” – tájékoztatott az elnök.

A MUISZ lobbizással igyekezett a tagok szorult helyzetén és a szakma megoldásra váró problémáin enyhíteni, másik négy szövetséggel (Magyar Beutaztatók Szövetsége, Magyar Rendezvényszervezők- és szolgáltatók Szövetsége, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) szoros együttműködésben. Molnár Judit az elért eredmények között felsorolta, hogy bér- és járulékfizetési támogatást kaphattak az utazásszervezők- és közvetítők 2020. március-június és 2020. november-2021. május között. Az utolsó pillanatban sikerült elérni, hogy a vagyoni biztosíték mértékét 50 %-kal csökkentsék, sikerként értékelte az elnök azt is, hogy a fordított adózás bevezetését elhalasztották 2021. január 1-ig, eltörölték a turizmusfejlesztési hozzájárulás többszörös megfizetését is, a teljes árak alkalmazását pedig jogszabályba foglalták. Fontos eredménynek nevezte azt is, hogy a SZÉP kártya elfogadását kiterjesztették az utazási irodák számára a szállásfoglalásra is, mind a három zsebből, és megjelent a voucher rendelet is. Eredmény volt az is, hogy a hitelmoratórium bevezetésre került, amely a járműparkjukat lízingelő buszos vállalkozások számára kiemelt fontossággal bír.

A megoldásra váró témák között az elnök megemlítette a  hatékony ellenőrzési rendszer kiépítését a jogosulatlan utazásszervezés ellen, és a csomagtúra törvény uniós szinten szabályzó módosítását. További céljuk, hogy a beutaztató irodák számára is legyen újra kötelező azok nyilvántartásba vétele, valamint a tevékenységért felelős személy alkalmazása. A helyi iparűzési adóra vonatkozó törvény a többi adótörvénnyel történő szinkronizálásáért is dolgoznak, és a kötelező felelősségbiztosítás kérdése is újra napirendre került.

A szakember azt is elmondta, hogy az utazási irodai szektor számára „újraindulási” támogatást igényeltek a Magyar Turisztikai Ügynökségnél az irodák árbevétele alapján kikalkulált 1,8 milliárd forintnyi keretösszegben. A közgyűlésen korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Juhász Szabolcs hangsúlyozta, a közeljövőben a kormány esetlegesen szigoríthat a járványügyi intézkedéseken olyan lépésekkel, mint a maszkhasználat visszaállítása vagy a szolgáltatások védettségi igazolványhoz kötött igénybevétele, de a ki- és beutazási szabályok módosítását határozottan nem tervezik, a jelenleg érvényben lévő feltételekkel képzelik el a következő hónapokat. Ugyancsak szerepelt a javaslatukban az új munkaerő foglalkoztatásának támogatására, valamint digitális fejlesztésekre fordítható pályázati támogatások elérése. Fontosnak tartják azt is, hogy a Várnegyed és a főváros kiemelt turisztikai látnivalóinak megközelítéséhez jobb feltételeket biztosítsanak az autóbusszal érkező turisták számára, és a reprezentációs adó 2 %-ig adómentessé tételéért is tovább küzdenek.

Molnár Judit azt is megemlítette, hogy a MUISZ több edukatív, tájékoztató programot is szervezett a tagok számára az elmúlt évben szakmai vacsorák, reggelik, adókonzultációk, road show-k és tanulmányutak formájában. A szakember zárszóként elmondta, hogy dolgoznak azon, hogy jövőre ismét külföldön, Egyiptomban rendezhessék meg a szövetség egyik közgyűlését.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai