Munkaerőhiány földön, vízen, levegőben

A magyar gazdaságpolitika első számú feladata, hogy minden beruházó megtalálja a kívánt minőségű és mennyiségű munkavállalót Magyarországon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a HG Media Munkaerőhiány földön, vízen, levegőben című konferenciáján. A rendezvényen megszólaló cégvezetők, kormányzati tisztviselők és szakértők egyetértettek abban, hogy a munkaerő-kínálat fokozásának egyik legjobb eszköze a képzési rendszer erősítése. Éppen a héten jelent meg négy olyan uniós pályázati konstrukció, amelyet a cégek munkahelyi képzések támogatására használhatnak.

A munkaerő-piaci kínálat a magyar gazdasági növekedés előtt álló egyik legfontosabb kihívás – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a konferencián tartott nyitóelőadásán. „Amikor a nagyvállalatokkal tárgyalunk, már nem az adórendszer vagy az infrastruktúra kérdése merül fel, hanem az, hogy lesz-e az országban megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő” – mondta. A miniszter szerint ezt a kérdést elsőszámú kihívásként kell kezelnie a magyar gazdaságpolitikának annak érdekében, hogy biztosítani lehessen a beruházási kedv folyamatos növekedését. „Azért kell küzdeni, hogy minden beruházó megtalálja a kívánt minőségű és mennyiségű munkaerőt Magyarországon” – mondta.
Kiemelte: eddig arra fókuszált a kormányzat, hogy minél több munkahely jöjjön létre Magyarországon, ezért a termelő szektor volt központban. „Most viszont már a termelés és a digitalizáció összekapcsolása a cél. A made in Hungary időszakból az invented in Hungary korszakba kell átlépnünk” – mondta. „Magyarország remek termelési helyszín, de most arról is meg kell győzni a beruházókat, hogy remek kutatás-fejlesztési helyszín is” – tette hozzá.
A munkaerő-kínálat fokozása érdekében bevezetett intézkedések 4 alappillérét – nagy céges brandek Magyarországra vonzása, digitális fejlesztések, képzési rendszer kiszélesítése, illetve a munkaerő-mobilitás elősegítése – nevezte meg. Szijjártó Péter szerint a nagy céges brandek Magyarországra vonzása lehet a legjobb eszköz a külföldön dolgozó, jól képzett magyar munkaerő hazacsábítására.

A konferencián az Egyesült Királyság nagykövete, Iain Lindsay kijelentette: amilyen hamar csak lehetséges, garantálni szeretnék a már az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jogait. Annak kapcsán, hogy az Egyesült Királyság tegnap hivatalosan benyújtotta az EU-ból való kilépési kérelmét az Európai Tanácsnak, a nagykövet kiemelte, ugyan elhagyják az EU-t, nem fordítanak hátat Európának. A londoni kormányzat azt szeretné, ha az Egyesült Királyság és az EU tagállamai továbbra is szabadon vásárolhatnák egymás termékeit és szolgáltatásait. „Ezért egy olyan ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményre törekszünk az EU-val, amely a lehető legszabadabb, akadálymentes kereskedelmet tesz lehetővé az Egyesült Királyság és az EU tagállamai között, valamint maximális szabadságot biztosít a brit, valamint európai cégek számára az egymás piacain való kereskedéshez” – mondta a nagykövet. Az Opten adatai szerint jelenleg közel 3000 brit érdekeltségű cég működik Magyarországon, amelyek mintegy 70 ezer embert foglalkoztatnak.

A hazai munkaerő-kínálat jellemzőit elemezve dr. Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a többi között kiemelte: a cégek mintegy 15 százaléka számára már az is nehézséget okoz, hogy szakképzetlen fizikai munkaerőt találjon.

Az ágazati munkaerő-problémákról, a béremelési hullámról szóló kerekasztal-beszélgetésen Horváth Krisztina, az SAP Hungary Kft. HR vezetője elmondta: cégük is saját bőrén érzi, hogy nagy a piaci verseny a szakemberek vonzása és megtartása terén. Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) társelnöke azt emelte ki, hogy az 50 éven felüliek visszafoglalkoztatásában óriási potenciál rejlik. Dr. Knáb Erzsébet, Audi Hungaria Zrt. igazgatótanácsának személyügyekért felelős tagja a szakemberek egyik legnagyobb megtartó erejeként említette a cégen belüli karrierutak, életpályamodellek biztosítását. Dr. Borsányi Eszter, MFB Zrt. humánerőforrás igazgatója pedig arról beszélt, hogy a márkaépítés a szervezeti kultúrával összekapcsolva elősegítheti, hogy a munkaadók és munkáltatók kapcsolatának új formája alakulhasson ki. Dr. Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense kiemelte: a 2010-es kormányváltás óta 160 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, ami főként az uniós pénzek beáramlásának köszönhető. Ezek megmaradása kérdésessé válhat, ha elfogynak az uniós források.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt jegyezte meg, hogy a nemzetközi adatok szerint a bérszínvonal, illetve a munkaerőhiány mértéke összefüggésben van egymással. „A hazai vállalkozások közel 60 százaléka munkaerőhiánnyal küzd. Nincs más út, bért kell emelni” – mondta. „Nem keletről kell behozni munkaerőt, hanem nyugatról az ottani béreket” – tette hozzá.

A hatékony humánerőforrás fejlesztés legújabb, uniós forrásból finanszírozható lehetőségeiről Rapcsák Dániel, a Vanessia Kft. szakmai igazgatója beszélt. Kiemelte: a héten jelent meg négy olyan uniós pályázat, ami munkahelyi képzések támogatására használható.

Az ország egyik legfejlettebb régiójában tapasztalható munkaerő-piaci folyamatokat ismertette Harangozóné Vígh Ilona, a Vas Megyei Kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztályának vezetője. Megjegyezte: 2011-ig, vagyis az osztrák munkaerőpiac megnyitásáig Vas megyéből többen mentek el, mint amennyien odaköltöztek. Szerinte a gazdaság fellendülése mellett az osztrák munkaerőpiac megnyitása tette vonzóvá a térséget. Az osztrák adatok szerint tavaly majdnem 80 ezer magyar dolgozott Ausztriában.

A második kerekasztal-beszélgetés témája az volt, hogy a szakemberek megtartása, vonzása terén milyen szerepet játszhat a kedvező munkahelyi légkör. Fekete-Körösi Márta, az euCSOPORT HR vezetője a cégen belüli közösségépítés jelentőségét említette, de jó eszköznek nevezte a gemifikációt (gamification), azaz a játékosított munkakörnyezetet is. Fata László cafeteriaszakértő szerint jó módszer lehet egy közös koncertlátogatás megszervezése a munkatársaknak az egyébként bevett kultúra utalvány adása helyett. Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapító-vezetője, mindfulness tréner pedig olyan cégekről tud, amelyek jógaszobát alakítottak ki, vagy meditációs tréningeket biztosítanak a munkavállalóknak. Lukács János, a Vanessia Kft. ügyvezetője szerint a rugalmas munkaidő biztosítása és a folyamatos képzés komoly vonzerőt jelenthet a munkavállalók számára.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?