hirdetés
hirdetés

Munkaerőpiaci fórum Sopronban

A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara (SOE LKK) a turizmus–vendéglátás ágazat közép- és felsőfokú képzéseinek aktuális kérdéseiről, valamint az ágazatot érintő munkaerőpiaci helyzetről 2021. december 1-jén szakmai fórumot tartott a Turizmus Klub következő programjaként.

hirdetés

A rendezvény elején Prof. Dr. Széles Zsuzsanna a SOE LKK dékánja köszöntötte a helyszínen és az online térben megjelent vendégeket. Hangsúlyozta, hogy a Karon több olyan képzés is van, amely fontos a turizmus–vendéglátás területén működő vállalkozások számára. Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy a középfokú intézmények számára megfelelő tájékoztatás legyen a képzésekről, erre a következő héten és januárban megrendezésre kerülő Nyílt napokon és az Educatio Kiállításon kerülhet sor.

Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a „Turizmus ágazat jövője, munkaerőpiaci kihívások a térségben” című előadásában kiemelte, hogy társaságuk a térség egyik legnagyobb turisztikai munkaadója, hiszen mind a Fertődi Kastély és Kert, mind a Nagycenki Széchenyi Kastély és a Sopronbánfalvai Kolostor Hotel az üzemeltetésük alá tartozik. A jelenleg is zajló, 9 milliárd Ft értékű fejlesztéseknek köszönhetően a következő két évben új munkahelyeket teremtenek, ahová képzett turisztikai szakembereket várnak majd.Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja „A turizmus–vendéglátás szakmát érintő szakképzés helyzete” című előadásában hangsúlyozta, hogy az új Szakképzés 4.0 Stratégia alapján átalakult a szakképzés, a 176 alapszakmában csak iskolai keretek között zajlik a képzés, inkább gyakorlatorientált, ahogy a vizsga is. A Soproni Szakképzési Centrum jelenébe és terveibe is betekintést nyerhettek az esemény résztvevői.

Pappné dr. Vancsó Judit a SOE LKK Ökológiai Gazdaságtan Intézet igazgatója „A turizmus–vendéglátás felsőfokú képzés és reformja Sopronban” címmel tartott előadást. Beszélt a képzésre jelentkezők csökkenő számáról: 2019-hez képest több, mint 30%-kal csökkent a felvett hallgatók száma, amely a jövőben komoly problémát okoz majd a munkaerőpiacon. Bemutatta az Intézet új mintatantervét, kiemelve az ökoturisztikai képzést.Östör Dominik és Németh Bence végzős hallgatók a „Turizmusképzés a Soproni Közgázon” előadásukban betekintést adtak az intézmény hallgatóinak életébe, beszámoltak tapasztalataikról a turisztikai, ezen belül a duális képzésről. Kiemelték a Selmeci Hagyományokat, amelyek az UNESCO Világörökségi listáján is szerepelnek.

Bazsóné dr. Bertalan Laura bemutatta az „Egyetemfoglaló” középiskolásoknak szóló turisztikai témájú versenyfelhívás részleteit, amelyek az alábbi oldalon érhetőek el:
http://lkk.uni-sopron.hu/egyetemfoglalo-a-soproni-kozgazon


hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!