Nagy sikerrel zárult a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál

24 nap, 269 program, 17 magyarországi premier és több ősbemutató – telt házas előadások és koncertek, egy nagy sikerrel debütáló fesztiválmagazin, emlékezetes pillanatok. Vasárnap többek között Fesztiválzáró Promenáddal, majd rendhagyó helyszínen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján A varázsfuvola előadásával ért véget a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál. 345 nap múlva, 2019. április 5-én pedig kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál - foglalták össze a szervezők az esemény sikerét.

Az idei eseménysorozat programkínálatában komoly zene, opera, jazz, könnyű- és világzene, táncművészet, színház, népzene és néptánc, képzőművészet és divat is helyet kapott. A programokra már hónapokkal a fesztivál kezdete előtt elkeltek a jegyek.

Az ünnepi Liszt-oratóriummal, a Szent Erzsébet legendájával nyitó fesztiválon kiemelt szerepet kapott a zongoraművészet: a közönség meghallgathatta Rudolf Buchbindert, Yefim Bronfmant, vagy épp a kamaraformációban érkező Yuja Wangot, a „zongora királynőjét” Martha Argerich-et, a 2018-ban Grammy-díjjal elismert Danyiil Trifonovot.

Számos produkció a Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütál, vagy itt látható-hallható először hazánkban. 2018-ban a fesztiválon mutatta be új koreográfiáját Foltin Jolán, új művel szerepelt a Duna Művészegyüttes, ebben a formációban első ízben állt színpadra együtt a DJ Bootsie Trio és a Talamba, de először láthatta Magyarországon a közönség többek között Bodó Viktor A szecsuáni jólélek című előadását, Wayne McGregor Autobiography című alkotását, Kovalik Balázs Hasse-rendezését, és a Neue Oper Wien legújabb produkcióját is.

Lemezbemutatók követték egymást a legkülönbözőbb zenei műfajokban: új albumát mutatta be a fesztiválon többek között az InFusion Trio, a Balázs Elemér Group, és The Questions című vadonatúj lemezét hozta el a Budapestre a Grammy-díjas jazzlegenda, Kurt Elling is.

2018-ban először jelent meg a BTF Magazin. A kétnyelvű kiadvány a művészek és a látogatók körében is nagy sikert aratott, a tizenötezer példányban megjelent lapot elkapkodták az olvasók. A költészet napján, a fesztivál részeként kerültek ki a főváros utcáira a POKET projekt különleges könyvautomatái is.

Idén is nagy érdeklődés kísérte a "fesztivál-a-fesztiválban" programokat és sorozatokat is, így a 70 helyszínen 135 programot felvonultató Budapest Art Weeket, az akusztikus koncerteket és gyerekprogramokat felsorakoztató Akvárium Tavasz Teraszt és a PONT Fesztivált, valamint az első alkalommal megrendezett, régizenei koncertsorozatot, a Zsabó Fesztivált is.

A szervezők szerint a Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába, egyben megnyitja az európai fesztiválszezont, átadva a stafétát a régió további nagy kulturális eseménysorozatainak. Mindez folytatódik a következő évben is, és a szervezők – a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség – idén ismét a fesztivál zárásával egy időben jelentik be a következő évi eseménysorozat dátumát és első neveit.

2019-ben a kulturális tavasz, azaz a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 5-én kezdődik majd Muszorgszkij Hovanscsina című művével, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek előadásában, Kovács János vezényletében, és a fesztivál olyan hazai és nemzetközi kiválóságokat köszönthet majd a programjában mint a nagyszerű máltai tenor, Joseph Calleja, Snétberger Ferenc gitárművész, vagy épp a Theater Basel Balettegyüttese.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?