hirdetés
hirdetés

Nagyestélyi és kalap volt a módi az Egri Borszalonban

Az 1920-as, 1930-as évek polgári Magyarországának hangulatát idézték fel az óévet záró turisztikai parádén az Egri Borszalonban. Sok vendég, különösen a fiatalok közül többen korabeli estélyi ruhákban, kesztyűkben és kalapokban kóstolták az egri borászok különleges nedűit a rendezvényen.

hirdetés

A néhai kiváló borász – a hazai borok egykori nagykövete –, Gábor Tibor ötlete nyomán immár 13. alkalommal rendezték meg a Hotel Eger-Park konferenciatermében a borszalont. Az eseményre nemcsak az egriek, hanem a város hoteljeiben és más szálláshelyein az óesztendő utolsó napjait töltő hazai és külföldi vendégek is nagy számban jöttek el. Nem is bánták meg, hiszen a poharaikba 30 borász legismertebb termékeit töltve koccintottak egymással. Eközben előkerült a rulett és a kártya is, sőt hangulatos zenével is emelték a szalon hangulatát. Az egri borászok ünnepe volt ez a múlt évet búcsúztató találkozó, ahol a civil érdeklődőkkel együtt idézték fel a 2014-ben elért sikereiket.

A borszalon színhelye (Fotó: Mentusz Károly)
A borszalon színhelye (Fotó: Mentusz Károly)

Egészségesebb szőlőket szüreteltek

A szüretkor szerencsénk volt, miután az időjárás is segített – mondta érdeklődésünkre dr. Gál Lajos (PhD) borász, főiskolai docens. Míg más borvidékeken különösen szeptemberben sok eső esett, addig Egerben és környékén jóval kevesebb. Ennek köszönhetően a szőlők egészségesebbek maradtak és a termelők jó minőségű termést gyűjtöttek be. Ezt bizonyítja az is, hogy az egri szőlők mustjaiból átlagosan két cukorfokkal magasabbat mértek az országostól. A természet tehát kedvezett az egri borászoknak, és így várhatóan kiváló fehér- és vörösborokat érlelnek.

Dr. Gál Lajos azt is hozzátette, hogy 2014-ben olyan kiemelkedő turisztikai rendezvényekre került sor a hevesi megyeszékhelyen, mint a Szépasszonyvölgyi, valamint az Egri Csillag Fesztivál, illetve a bikavér ünnep. Ezekre az eseményekre nagyon sok érdeklődő vendég érkezett a városba, akik közül többen egész hétvégeket töltöttek itt.

Nagy sikere volt a korabelii ruháknak (Fotó: Mentusz Károly)
Nagy sikere volt a korabelii ruháknak (Fotó: Mentusz Károly)

Több idegenforgalmi adó érkezett

Az évbúcsúztató társasági szalon egyik vendége Habis László, Eger polgármestere volt. A Turizmus Online-nak elmondta, az óévben még soha ilyen nagy számban nem fogadtak vendégeket a hevesi megyeszékhelyen, mint 2014-ben. Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma és az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele is. Kiemelte, hogy a 23 megyei jogú város közül a turizmusban Eger az élre került. Az elmúlt év fontos eseménye volt, hogy Budapest Önkormányzatával kulturális és turisztikai együttműködést kötöttek, emellett elmélyítették kapcsolatukat a debreceniekkel is. Egerben rendezték a Lengyel-Magyar Barátság Napját sok résztvevő jelenlétében. Három nyelven, angolul, lengyelül és magyarul jelentették meg az egri borok könyvét, és a városmarketing részeként az interneten is elérhetővé tették az egri borvidékről szóló információkat. A termálfürdőt is továbbfejlesztették, mellyel erősítették Eger fürdővárosi értékeit.

Borkóstoló, magyarázattal (Fotó: Mentusz Károly)
Borkóstoló, magyarázattal (Fotó: Mentusz Károly)


A rulett is előkerült (Fotó: Mentusz Károly)
A rulett is előkerült (Fotó: Mentusz Károly)

Befejeződik a vár felújítása

Az újévre vonatkozóan a város első számú vezetője elmondta, hogy a megújult belvárosban, a Dobó téren és környékén olyan programokat szerveznek, amelyeken az eddigieknél nagyobb számú érdeklődő vehet részt. Emellett 2015-ben befejeződik az egri vár felújítása is. Többek között várfalsétány épül, megújul a Szép bástya és a kazamata rendszer. A 2,7 milliárd forintos beruházással a vár még közelebb hozhatja az érdeklődőket, és az ország egyik leglátogatottabb nemzeti emlékhelye lehet.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai