Nagyestélyi és kalap volt a módi az Egri Borszalonban

Az 1920-as, 1930-as évek polgári Magyarországának hangulatát idézték fel az óévet záró turisztikai parádén az Egri Borszalonban. Sok vendég, különösen a fiatalok közül többen korabeli estélyi ruhákban, kesztyűkben és kalapokban kóstolták az egri borászok különleges nedűit a rendezvényen.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A néhai kiváló borász – a hazai borok egykori nagykövete –, Gábor Tibor ötlete nyomán immár 13. alkalommal rendezték meg a Hotel Eger-Park konferenciatermében a borszalont. Az eseményre nemcsak az egriek, hanem a város hoteljeiben és más szálláshelyein az óesztendő utolsó napjait töltő hazai és külföldi vendégek is nagy számban jöttek el. Nem is bánták meg, hiszen a poharaikba 30 borász legismertebb termékeit töltve koccintottak egymással. Eközben előkerült a rulett és a kártya is, sőt hangulatos zenével is emelték a szalon hangulatát. Az egri borászok ünnepe volt ez a múlt évet búcsúztató találkozó, ahol a civil érdeklődőkkel együtt idézték fel a 2014-ben elért sikereiket.

Egészségesebb szőlőket szüreteltek

A szüretkor szerencsénk volt, miután az időjárás is segített – mondta érdeklődésünkre dr. Gál Lajos (PhD) borász, főiskolai docens. Míg más borvidékeken különösen szeptemberben sok eső esett, addig Egerben és környékén jóval kevesebb. Ennek köszönhetően a szőlők egészségesebbek maradtak és a termelők jó minőségű termést gyűjtöttek be. Ezt bizonyítja az is, hogy az egri szőlők mustjaiból átlagosan két cukorfokkal magasabbat mértek az országostól. A természet tehát kedvezett az egri borászoknak, és így várhatóan kiváló fehér- és vörösborokat érlelnek.

Dr. Gál Lajos azt is hozzátette, hogy 2014-ben olyan kiemelkedő turisztikai rendezvényekre került sor a hevesi megyeszékhelyen, mint a Szépasszonyvölgyi, valamint az Egri Csillag Fesztivál, illetve a bikavér ünnep. Ezekre az eseményekre nagyon sok érdeklődő vendég érkezett a városba, akik közül többen egész hétvégeket töltöttek itt.

Több idegenforgalmi adó érkezett

Az évbúcsúztató társasági szalon egyik vendége Habis László, Eger polgármestere volt. A Turizmus Online-nak elmondta, az óévben még soha ilyen nagy számban nem fogadtak vendégeket a hevesi megyeszékhelyen, mint 2014-ben. Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma és az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele is. Kiemelte, hogy a 23 megyei jogú város közül a turizmusban Eger az élre került. Az elmúlt év fontos eseménye volt, hogy Budapest Önkormányzatával kulturális és turisztikai együttműködést kötöttek, emellett elmélyítették kapcsolatukat a debreceniekkel is. Egerben rendezték a Lengyel-Magyar Barátság Napját sok résztvevő jelenlétében. Három nyelven, angolul, lengyelül és magyarul jelentették meg az egri borok könyvét, és a városmarketing részeként az interneten is elérhetővé tették az egri borvidékről szóló információkat. A termálfürdőt is továbbfejlesztették, mellyel erősítették Eger fürdővárosi értékeit.

Befejeződik a vár felújítása

Az újévre vonatkozóan a város első számú vezetője elmondta, hogy a megújult belvárosban, a Dobó téren és környékén olyan programokat szerveznek, amelyeken az eddigieknél nagyobb számú érdeklődő vehet részt. Emellett 2015-ben befejeződik az egri vár felújítása is. Többek között várfalsétány épül, megújul a Szép bástya és a kazamata rendszer. A 2,7 milliárd forintos beruházással a vár még közelebb hozhatja az érdeklődőket, és az ország egyik leglátogatottabb nemzeti emlékhelye lehet.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.