Nem fogja kitalálni, honnan érkezik a legtöbb külföldi vendég az Észak-Alföldre

Mielőtt a címben feltett kérdésre válaszolnánk, elmondjuk, hogy fantasztikus évet zárhat turisztikai szempontból az Észak-Alföld. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Imponáló bővülést jeleznek az Észak-Alföldön a Központi Statisztikai Hivatal előzetes vendégforgalmi adatai, az idei esztendő január-szeptember közötti időszakára vonatkozóan. A vendégek száma (573.547 fő) 10,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a vendégéjszakák száma (1.603.142 éjszaka) pedig 10,8 %-kal bővült - tájékoztatott Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatója. 

Utóbbi teljesítménnyel a legmagasabb értékű vendégforgalmi emelkedést sikerült elérniük az észak-alföldi kereskedelmi szálláshelyeknek, a többi hazai régióhoz képest (vendégéjszaka tekintetében holtversenyben Dél-Alfölddel).

A 11%-os belföldi vendégéjszaka növekedés mellett, Észak-Alföld elsődleges (meghatározó) küldőországai is rendre jó mutatókkal bírnak (124.600 lengyel vendégéjszaka 112,2 %, 80.987 német vendégéjszaka 110,5 %, 80.987 román vendégéjszaka 116,1, 53.666 szlovák vendégéjszaka 114,2 %). A címben feltett kérdésre a válasz tehát: Lengyelország.

A régió ún. feltörekvő piacairól is biztató vendégforgalomról lehet beszámolni, a vendégéjszakák alakulása 2014. év azonos időszakához képest, pl.: Csehország esetében 14.648 - 126,9 %, Egyesült Királyság 6.914 - 111,7%, Ausztria 9.632 - 122,4 %.

A régió turisztikai szolgáltatóinak visszajelzései alapján, illetve az utolsó negyedéves foglalások tükrében az év egészében is kimagasló teljesítmény valószínűsíthető. Ebben nagy szerepet játszik az Észak-Alföld folyamatosan megújuló turisztikai kínálata, illetve azok hatékony módon történő promóciója.

A desztináció ismertségét növelő turisztikai marketing tevékenységünk a debreceni új repülőjáratok kapcsán a következő volt:

- Malmö: digitális megjelenés a malmöi repülőtéren (check in pultoknál, transzfer zónában, reptér felé vezető úton), hirdetés a reptér és a várost összekötő transzferbusz hátoldalán, rádió spotok (RIX FM/ MIX Malmö/ NRJ Skane), nyomtatott megjelenések, napilapokban (Sydsvenskan, Hala Malmö, Hala Lomma).

- Párizs: 7 oldal szerkesztőségi PR cikk + 1 oldal hirdetési felület a francia City magazinban, decemberi megjelenéssel, 50.000 pld-ban.

- Milánó: Travel Quotidiano szaklap karácsonyi különszámában 2 oldal terjedelmű pr cikk, on-line felületein 4 héten keresztül banner kampány, hírlevelükben DM hirdetés, kiadvánnyal és imázsfilmmel megjelenés a milánói karácsonyi vásárban.

- Brüsszel: 2 oldal terjedelmű hirdetés, a belgiumi Travel Magazinban, 2015. december 15-i megjelenéssel, 7000 pld-ban. 2016. a gasztronómia éve.

A 2016. évi nemzeti marketingterv stratégiai iránya a turisztikai- és agrármarketing egymást erősítő jellege, amely legkézzelfoghatóbban a gasztronómia területén jelenik meg. Ezért 2016 a „Gasztroélmények Éve" lesz a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával.

A Torkos Csütörtökkel induló tematikus év 4-5 nagyszabású, országos vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel fel, amelyeket regionális és külképviseleti szervezésű vagy támogatású, illetve agrármarketing termékpályákhoz kapcsolódó események sora kísér egész évben. Minden hónapban más és más ételek, ételcsoportok „kerülnek majd terítékre" a gasztroélmények bemutatása során, figyelemmel a legújabb globális trendekre, illetve a kárpát-medencei, regionális és kistérségi ízekre és hagyományokra egyaránt.

A „Gasztroélmények Éve" koncepciójának megalkotásakor a társaság szorosan együtt kíván működni a szakmai szervezetekkel és szolgáltatókkal, illetve a felhasznált kommunikációs és infokommunikációs eszközök terén korszerű, innovatív, versenyképes hátteret kíván biztosítani a tematikus év ernyője alá vont eseményeknek. A Gasztroélmények Éve a Magyar Turizmus Zrt. azon stratégiai célját is szolgálja, hogy az eddigieknél nagyobb erőkkel népszerűsítsék a magyar vidék vonzerőit mind belföldön, mind pedig külföldön. Debrecen, 2015. december 09.

Gasztrorendezvények a régióban 2016-ban

Debreceni Mangalica Napok

Ez a tavaszi hétvége kihagyhatatlan program az egész családnak, hiszen a felhőtlen kikapcsolódásról az ínycsiklandó ételek mellett népi kézműves vásár és szórakoztató programok gondoskodnak.

Időpont: 2016. március

Debreceni Pulykanapok

Ha pulyka, akkor Debrecen, ha nyár, akkor Pulykanapok. Ezen a vidám nyári fesztiválon a profik és a hobbiszakácsok csapatai külön-külön versengenek a legeredetibb és legfinomabb pulykából készült étel díjáért.

Időpont: 2016. május első vagy második hétvégéje

Mézeskalács-fesztivál, Debrecen

Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is, melyet mindenki más formában szeret.

Időpont: 2016. július 30-31.

XI. Alföldi Betyárétel Főző Fesztivál, Kétpó

Évek óta békebeli hangulatával, sokszínű programjaival vonzza a fesztivál a családokat a térség minden pontjáról, az ország számos településéről.

Időpont: 2016. június 17-19.

Jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó

Magyarország legnagyobb méhészeti rendezvénye, ahol találkozhatnak termelők, fogyasztók és kereskedők. Időpont: 2016. augusztus 06.

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke

Környékbeli és külföldi főzőcsapatok gondoskodnak a régi, népi hagyomány – a lekvárfőzés – felelevenítéséről.

Időpont: 2016. augusztus

Sütőtök fesztivál, Nagydobos

Nagydobosi sütőtök köré szervezett gasztronómiai, kulturális fesztivál, középpontban a nagydobosi sütőtök bemutatása.

Időpont: 2016. szeptember

Hadházi Káposztás Napok, Hajdúhadház

A háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a felelevenítse a település régi időkre visszanyúló, a káposztatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos hagyományait, szokásait.

Időpont: 2016. szeptember

Debreceni Zamat Pálinka és Páros Fesztivál

Lélekmelegítő gasztronómiai program Debrecen legkiválóbb éttermeinek kínálatával, az ország legjobb pálinkáival, és a hazai könnyűzenei élet legjobbjainak éjszakába nyúló koncertjeivel.

Időpont: 2016. szeptember 18.

Szolnoki Gulyásfesztivál

Szolnok, a gulyás fővárosa - így szól a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő, Nemzetközi Gulyásfőző-és Hagyományőrző Fesztivál szlogenje.

Időpont: 2016. szeptember

Bioétel- és Borfesztivál, Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló hagyományos őszi gasztrokulturális rendezvényén a bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességeknek és a kiváló magyar pincészetek borainak jut a főszerep.

Időpont: 2016. szeptember

Szatmár-Beregi Szilvanapok - Az új pálinka ünnepe, Tarpa

A rendezvény fénypontja az Új Pálinka Ünnepe, amely a hagyományőrző Lovagrend ünnepélyes felvonulása és ceremóniája, mely az új pálinkák minősítéséből, a pálinka verseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából, illetve az új lovag avatásából áll.

Időpont: 2016. szeptember 24.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.