hirdetés
hirdetés

Nem kell online pénztárgép a falusi vendéglátóknak

Januártól a falusi vendéglátóknak is be kellett volna vezetniük az online pénztárgépet, de végül a kormány megkegyelmezett nekik. 

hirdetés

Mentesülnek a falusi vendégfogadásból élő magánvállalkozók az online pénztárgép bevezetésétől, noha januártól nekik is kötelező lett volna elektronikus kasszával kiállított nyugtát adniuk turisztikai szolgáltatásukról. A hivatalosan regisztrált közel háromezres piacon azonban akkora terhet jelentene a gépek üzemeltetése, hogy többen felhagynának a tevékenységgel, elveszítve megélhetési forrásukat. Ezért engedményt tesz a kormány, a falusi turizmusban marad a forgalom önkéntes bevallása – értesült a Magyar Idők.

A falusi vendégfogadásból élő magánszemélyeknek a nemzetgazdasági tárca 2013-as rendelete írta elő, hogy át kell váltaniuk az új készülékekre, ám a múlt év decemberének végéig úgy helyettesíthették a szobakiadók a kötelezettséget, hogy vállalták: forgalmukról havonta adnak elektronikus jelentést az adóhatóságnak. Minisztériumi forrásból úgy értesült a lap, hogy a türelmi idő lejárta után, vagyis ettől az évtől sem kötelező az online kasszák bevezetése a hivatalosan regisztráltak alapján közel háromezer, a bejelentés nélkül működőkkel együtt pedig becslések szerint 5-6 ezer fős pia­con.

A vendégfogadóknak jelenleg is szigorú rendszerben kell jelentést adniuk bevételeikről a kormányablakon keresztül.

–Többször egyeztettünk a szaktárcával a könnyítés érdekében, a döntés óriási segítséget jelenthet a legkisebb vállalkozásoknak és azoknak a családoknak, amelyeknek a megélhetés lehetőségét adja a falusi turizmusban való részvétel – reagált a lap megkeresésére a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke, Szabó Géza.

– Tavaly a falusi turizmusban regisztrált vendégéjszakák száma elérte a félmilliót, ami az előző évhez képest 20 százalékos forgalomnövekedésnek felel meg – jelezte a szövetség alelnöke.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai