Nem mézes, nem ágyas, nem érlelt

A kiváló minőségű gyümölcs tiszta ízét igyekszik visszaadni pálinkáiban a Bestillo pálinkafőzde, amely néhány hete új fajta palackban, új dizájnnal jelent meg a piacon.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapesten mutatta be a minap megújult dizájnú palackjait a boldogkőváraljai Bestillo pálinkafőzde. A Bortársaság új, Kossuth téri üzletében Vavrek Zsolt, a társaság ügyvezetője kiemelte, hogy a közelmúltban került a boltokba a megújult külsejű pálinkacsalád, amelynek legfőbb jellemzője a letisztultság: a gyümölcspárlat átlátszó üvegbe került, a címke fekete-fehér, és nincs rajta kép a gyümölcsről. A dizájn Baráth Dávid munkája, akinek nevéhez olyan nívós munkák, mint a Villa Bagatelle vagy a Baldaszti vizuális arculatának kialakítása és számos szakácskönyv terve is fűződik. Készítőik reménye szerint a letisztult világú palackok egyaránt megfelelnek a hazai és a nemzetközi izlésnek.

A rendezvényen azt is megtudtuk, hogy Boldogkőváralja Miskolc és Kassa között fekszik félúton, Abaúj és a Zemplén határán. Két házaspár a főzde tulajdonosa, Czakó Gábor főzőmester a településen él, míg társa, Vavrek Zsolt Budapestről intézi a marketinggel kapcsolatos teendőket. A 4 tulajdonos közül 3 boldogkőváraljai származású, ketten közülük évekig éltek Új-Zélandon.

A főzde 2003-ban indult, a desztillálás mellett a megfelelő nyersanyag biztosítása érdekében gönci barack gyümölcsültetvényt is létrehoztak. Azért éppen azt, mert mind a gönci barack, mind az abból készült pálinka eredetvédett. A Bestillo-pálinka nem mézes, nem ágyas, nem érlelt – egy kivételével –, hanem a gyümölcsök tiszta ízét, illatát, zamatát igyekszik visszaadni – hangsúlyozta a tulajdonos a bemutatón.

 A feldolgozott gyümölcs legnagyobb részét Boldogkőváralja 30 kilométeres körzetében vásárolják fel, egyedüli kivétel a birs, amelyet Lajosmizséről szállítanak a zempléni községbe. A főzde zászlós terméke a gönci barackpálinka, emellett 14 gyümölcspárlatot készítenek még, ezek közül három „cuvée”, például a „Nemegymeggy”, amely három meggyféle pálinkájának speciális arányú keveréke.

A Bestillo a saját termékei és a bérfőzés mellett három évvel ezelőtt a rendezvényszervezésbe is belevágott, amikor útjára indították a nyári Gönci Barack Vigasság nevű programot. A fesztivál különlegessége, hogy a helyszínen csak szörp, pálinka és ásványvíz kapható, a multik által gyártott üdítőitalokat száműzték a szervezők. 2010 óta látogatóközpont fogadja a főzdében a vendégeket.

A bemutató végén a hazai helyitermék-mozgalom egyik elismert szakértője, az év egy részét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán, másik részét idegenvezetőként a világ különböző távoli tájain töltő Méhész Zsuzsa emlékezett vissza a Bestillo indulásának kezdeteire. Kiderült, hogy a szintén pálinkával induló, majd lekvárral és más helyi termékekkel bővítő Panyoláról vettek példát a boldogkőváraljai főzdések.

Azóta sok minden történt ezen a fronton: a helyi értékek megőrzése terén országos mozgalom kezd kialakulni. Egyik programjuk az Édenkert projekt, amelynek célja az ősi magyar gyümölcsfajták megismertetése. Mára már 10 helyen találunk ilyen Édenkertet szerte az országban.

Egy másik nagyszabású elképzelés a néhány éve már létező Kárpáti Gasztroút, amely Kassáról indul, Abaújon és Boldogkőváralján halad tovább Szabolsz-Szatmár-Bereg megye, Ukrajna és a Partium felé. Ha valaki elindul az útvonal mentén, mindenhol vásárolhat, kóstolhat helyi finomságokat. A Kárpáti Gasztroútról ezen a linken lehet bővebben információt beszerezni.


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.