hirdetés
hirdetés

Népi mozgalom legyen a kéktúra bejárása!

A turistaút felmérése már a végéhez ért, most kezdődnek a felújítások és fejlesztések.

hirdetés

Orbán Viktor és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnöke 2013. július 3‐án megállapodást írt alá Dobogókőn. A dokumentumot az ország első turistaháza, a dobogókői Báró Eötvös Loránd Menedékház előtt látták el kézjegyükkel. A megállapodás eredményeként az MTSZ gondozásában a cél olyan nemzeti turistaútvonal hálózat kialakítása, amely a polgárok számára szabadon használható, és amelyhez az állam képes szolgáltatásokat rendelni. Az állam által hozzárendelt szolgáltatás elsősorban egy, a nemzeti turistaútvonal-hálózathoz kapcsolódó természetjáró szállás infrastruktúra kialakítását jelenti, fejlesztésekkel és a hatékony működtetés feltételeinek megteremtésével.

Több mint 5200-an teljesítették eddig a Kéktúrát

A Magyar Természetjáró Szövetségnek immár 50 éve emblematikus programja – első számú terméke – az Országos Kéktúra (OKT) és az Országos Kékkör (OKK – az OKT kiegészülve az Alföldi Kéktúrával/AK és a Rockenbauer Pál Dél‐Dunántúli Kéktúrával/DDK) túramozgalom szervezése, koordinálása, népszerűsítése, útvonalának karbantartása, fejlesztése, tehát maga a Kéktúra. Az Országos Kéktúra úgynevezett jelvényszerző túramozgalom, ahol az útvonal végigjárásakor igazoló pontokat kell érinteni. Az Országos Kéktúra célja, hogy a túra résztvevői amellett, hogy sporttevékenységet folytatnak, egyúttal képet alkossanak hazánk életéről, természeti szépségeiről, betekintsenek különféle tájaink életébe, munkájába, megismerjék hazánk történetét, föld‐ és vízrajzát, évszázadok alkotásait. A túra során csak az útvonal kötött, bárki, bármikor elkezdheti és befejezheti. Eddig több mint 5200 tejesítő adta le az igazoló füzetét a szövetségnek, így ennyi hivatalos teljesítőt tartunk nyilván.

Az Országos Kékkört érintő fejlesztések

A Regionális Operatív Programok Turisztikai Attrakciófejlesztés című pályázat keretében a szövetség 2013. március 1. és 2015. február 28. között, uniós forrásból finanszírozva valódi turisztikai termékké fejleszti az Országos Kékkört (OKK) annak érdekében, hogy a kéktúra bejárása igazi „népi mozgalom” lehessen, és hogy a túra teljesítéséhez szükséges infrastruktúra a megfelelő módon rendelkezésre álljon.

A támogatás keretében eddig 3.000 km turistaút felmérésére került sor, most kezdődik a szakaszok felújítása, jelzésfestése, kitáblázása. 2015 márciusára szerte az országban színvonalas pihenőhelyek és kilátóhelyek épülnek.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint a hazai nyilvános vécék állapota pozitívan hat a turizmusra?

Kiadónk társoldalai