Nincs több kivételezés az e-cigarettával

Ahol nem szabad dohányozni, ott mától elektromos cigarettát (e-cigarettát) sem szabad használni, így például munkahelyeken és játszótereken. A szabályt megszegők bírságra számíthatnak.

A péntektől hatályos szabályozás szerint tilos elektromos cigarettát és dohányzást imitáló elektromos eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és ötméteres körzetükben. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet.

Ezeket a termékeket mától csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni, és ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak rájuk, mint a hagyományos dohánytermékekre.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi tájékoztatása szerint az elektromos cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre: az elektromos cigarettákhoz használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek bizonyítottan egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem.

Az e-cigaretta abban sem különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy a kifújt füst, illetve pára azok egészségét is károsítja, akik csak passzív elszenvedői mások káros szenvedélyének.


Káros hatásai mellett arra nincs bizonyíték, hogy hatásosan segítene leszokni a dohányzásról. Alkalmazása ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt fokozhatja is a nikotinfüggőséget. Felmérések szerint Magyarországon a 2012-es 2,9 százalékról 2013-ra 4 százalékra nőtt azon fiatalok száma, akik a hagyományos cigarettázást még soha nem próbálták ki, ám elektromos cigarettát használtak már - tájékoztatott az ÁNTSZ.

Az Országgyűlés tavaly decemberben a hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az elektromos cigarettákra.

Az Európai Unió Bírósága május 4-i ítéletében megerősítette a dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezéseinek érvényességét, miután az unió legnagyobb dohánytermék-gyártójának és második legnagyobb dohánytermelőjének számító Lengyelország, valamint a Philip Morris International és a British American Tobacco dohányipari vállalat megtámadta a 2014-ben elfogadott irányelv egyes rendelkezéseit. A törvény értelmében gyógyszerként kell szabályozni az olyan elektromos cigarettát, amelynek gyártója a dohányzásról való leszokást ígéri, ellenkező esetben a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályozás alá esik.

A vasúton is tilos e-cigarettát használni péntektől

A vasúton sem szabad e-cigarettát használni péntektől, ekkor lép ugyanis hatályba a termék használatát korlátozó szabályozás, amelynek értelmében tilos lesz cigarettát és dohányzást utánzó elektronikus eszközöket használni a közösségi közlekedési eszközökön és a közforgalmú intézményekben - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vasúttársaság nem intézkedik külön ez ügyben, mivel a dohányzást tiltó táblák, az utastájékoztatási intézkedések ezután az e-cigarettára is vonatkoznak.

Továbbra is eleget tesznek a jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségüknek - hangsúlyozták. A hatályban lévő tilalmat a MÁV-csoport az összes területén, épületében és járművén megjelenítette grafikusan vagy szövegesen: 2014-ig 3750 dohányzást tiltó táblát és 5700 matricát, valamint 2500 dohányzóhelyet jelölő táblát és 1400 matricát helyezett ki.

A cél eddig is az volt, hogy az utasok a figyelemfelhívások - hangos utastájékoztatás, piktogramok - segítségével megismerjék a dohányzással összefüggő szabályokat - írták. Az utóbbi években kimutathatóan csökkent a vonatokon a tiltott dohányzás: míg 2012-ben 158, 2015-ben 52, idén májusig pedig már csak 8 utasra szabtak ki bírságot.

A MÁV-csoport azért sem tervezi újabb figyelmeztetések kihelyezését, mert a törvény eddig is meghatározta a szükséges tájékoztatók alkalmazását. A változás mindössze annyi, hogy ezentúl a vasúttársaság egységesen kezeli a dohányzás tiltásának szabályait a hagyományos, valamint az elektronikus dohánytermékek esetében.
A vonaton a jegyvizsgáló a közszolgáltatási szerződés alapján "jogosult és köteles a rend fenntartására", a dohányzó utassal szemben nyolcezer forint pótdíjat számít fel.

Amennyiben az utas a helyszínen elismeri és vállalja a fizetési kötelezettséget, elegendő a jegyvizsgáló intézkedése. Ha azonban nem hajlandó kifizetni az előírt pótdíjat és nem működik közre adatai megadásában, a rendőrség beavatkozása is szükségessé válhat. A vonaton felvett jegyzőkönyv az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál tett feljelentés alapja, az utas a szabálysértési bírságról a hatóságtól kapja meg a határozatot.

A nemdohányzók védelme érdekében minden vasutas munkavállaló, továbbá a MÁV-csoporttal foglalkoztatási jogviszonyban álló, szolgálatban lévő biztonsági őr kötelessége, hogy a dohányzási tilalmat megszegőt figyelmeztesse.

Ha az illető nem tesz eleget a felszólításnak, a vasúttársaság munkatársa felszólíthatja őt személyazonosságának igazolására és az állomás területének elhagyására. Amennyiben a felszólítás ellenére folytatja a törvényszegést és nem megy ki az állomásról, "a szankció alkalmazása nem kizárt". A pótdíj megállapítása és elszámolása a megfelelő technikai háttérrel rendelkező, szolgálatban lévő jegyvizsgáló jogosultsága - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.