hirdetés
hirdetés

Nógrád, mint úti cél

Akár a fiatalok kedvelt úticéljává válhat Nógrád, derül ki az Innotime Hungary Kft. országos online kérdőíves kutatásából.

hirdetés

És bár a megye eddigi fő vonzerejének tartott Hollókő mellett az ipolytarnóci ősmaradványok, a palóc hagyományok és a várromok továbbra is a toplisták élén szerepelnek, a vulkáni tűzben született táj izgalmas geotópjai, az erdei gyalogtúrák és a palóc konyha szorosan felzárkóznak a térség élményígéreteinek versenyében.

Hollókő, az abszolút első helyes nógrádi úticél
Hollókő, az abszolút első helyes nógrádi úticél

Hollókő első helye atombiztos

Ismertségben Hollókő továbbra is verhetetlen. A válaszadók 58%-a rangsorolta első helyre a települést. Második-harmadik helyen a várakat, várromokat (44%), illetve a palóc hagyományokat (38%) említették a kitöltők. Korosztályonként már árnyaltabb, kinek miért vonzó a térség. Abban minden korosztály egyetért, hogy Hollókőt fel kell keresni, azonban Ipolytarnóc a 26 év alatti korosztály TOP5 listájában már nem szerepel; Mátraverebély-Szentkút pedig csak a 60 év felettiek bakancslistájára került fel. Életkortól függetlenül további vonzerőként említették még Szécsényt és Salgótarjánt (Eresztvénnyel és Salgóbányával).

Egy napos turistából szállóvendégek

A térség a koronavírus járvány előtt nagyrészt egynapos kirándulások helyszíne volt. Ez a trend 2021-ben várhatóan megfordul, és a pandémiát követő újranyitás után növekedni fog a hosszú hétvégére érkező vendégek száma.

A felmérés szerint az egy napos programot tervezők száma 38%-ról 24%-ra csökkent, míg a hosszú hétvégés programot tervezők aránya 36%-ról 61%-ra nőtt azok körében, akik már tudják, hová mennek idén pihenni.

A hosszú hétvégék nógrádi programjai a 18-25 év közötti fiatalok körében a legnépszerűbbek. A válaszadók több mint fele tervez minimum egy alkalommal két-három napot eltölteni a térségben. Ez a vendégkör azért is fontos a helyi turizmus számára, mivel azokat a szállástípusokat preferálják, amiben a geopark bővelkedik: a falusi turizmus szolgáltatásait a válaszadók 36%-a választaná, a többiek panzióban vagy szállodában szállnának meg.

Ki hová menne?

A 26-40 év közötti korosztály is hasonló rangsort állított fel. 40 év felettiek vendégházak helyett leginkább panziókban pihennének. 40 alatt a gyalogtúrák, 40 felett a várak jelentik a legfőbb vonzerőt A geoparki területre érkezők többsége (amellett, hogy Hollókő kínálatát a válaszadók 80%-a nem szeretné kihagyni) aktív pihenésre vágyik. A 18-40 év közöttiek 40%-a kerékpárra is pattanna, de sokkal szívesebben gyalogtúrázik. A 40 év felettiek a várakhoz kapcsolódó programokat, túrákat keresik elsődlegesen (60 év alatt a válaszadók 61%-a, a 60 év felettiek esetében 50%-a).

Igény van a szervezett geotúrákra is: a 18-25 év közötti válaszadók 57%-a, a 26-40 év közöttiek 44%-a, a 41-60 év közöttiek 45%-a venne részt idén ilyen programokon, ha a pandémiás helyzet megengedi. 

(forrás: Innotime Hungary / Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai