hirdetés
hirdetés

Nyílt levél Tarlós Istvánhoz

Öt civil szervezet az alábbi nyílt levelet juttatta el tegnap Tarlós Istvánhoz.

 

hirdetés

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Fővárosi Közgyűlés 2017.12.06.-i ülésén hallottunk először arról, hogy a római-parti árvízvédelemi gát ügyében Ön szakmai grémiumot hívott össze. A közgyűlés előtt is kiemelte, hogy a grémiumban a tiltakozók két képviselője is részt vehet, megfigyelőként. A grémium azóta megkezdte munkáját. Civil csoportunk végül csak a második üléstől lehetett jelen és csak egy embert küldhetett megfigyelőként. Előtte Öntől számos kikötést kaptunk, kik azok a személyek, akik nem képviselhetik a grémium ülésein a csoportjainkat. A grémium összetétele a mai napig nem ismert, munkájáról részinformációk szivárognak ki, az ülések tartalma „titkos”.

Mindezek fényében a következő kérdésekre szeretnénk választ kapni:

1. Ki(k) és milyen kritériumok alapján határozták meg, kik lesznek a grémium tagjai?

2. Ki vezeti az üléseket? Van-e a grémiumnak elnöke? Ki választotta ki őt erre a feladatra?

3. Mi az oka annak, hogy a grémium összetételét nem hozzák nyilvánosságra? Szeretnénk tudni, kik a grémium tagjai, állandó-e, vagy változó az összetétele?

4. Mi a grémium pontos feladata? Milyen határidőre kell a grémiumnak a javaslatát elkészíteni, és átadni a Fővárosnak?

5. Szavaznak-e bármiről, ha igen, milyen kritérium és szempontrendszer alapján?

6. Kötött-e bármilyen szerződést a Főpolgármesteri hivatal a grémium tagjaival? Áll-e a grémium tagjai közül bárki közvetlenül, vagy közvetve szerződésben a fővárossal?

7. Kapnak-e díjazást a grémium tagjai a munkájukért?

8. Hányan vannak a grémiumban, akik már eddig is részt vettek a mobilgát tervezésében, vagy szakmailag már kifejezték egyetértésüket a part mentén létesítendő mobilgát szükségességéről?

9. Van-e arra törekvés, hogy ebben a bonyolult ügyben minden szakma képviselői (a közgazdásztól, a vízügyesen, a szociológuson, a természetvédőn keresztül egészen a hidrológusig) elmondják véleményüket?

10. Megkapták-e a grémium tagjai a szükséges információkat, rajzokat, mérési eredményeket, az eddigi sikertelen terveket?

11. Miért nem oszthatnak meg a résztvevők semmilyen információt a grémium munkájáról. Milyen jogszabály alapján titkosítják az üléseket? Készül-e az ülésekről jegyzőkönyv?

12. Miért nem engedélyezte, hogy a civilek maguk döntsék el, kit küldenek az ülésekre?

13. Miért nem kaptak értesítést a civilek a grémium első üléséről, és miért nem vehettek már azon is részt? 14. Mi miatt kellett lecsökkenteni a parti mobilgátellenes civil résztvevők létszámát 2-ről egyre?

Budapest, 2018.02.21.

Tisztelettel:

Maradjanak a FÁK a Rómain

Civilek a Rómaiért pjt

Természetesen szeretjük a Rómait

Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit

Aquincum-Mocsáros Egyesület

(forrás: Turizmus Online / MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai