Pandémia: kevés esküvő, annál több nászút ment füstbe

2020 januárja óta minden tizedik pár kihagyta a nászutat és nem is tervezi pótolni, ötödük bizonytalan ideig még nem megy – derült ki a Szallas.hu friss felméréséből. A külföldi úti célok közül Horvátország, Görögország, Törökország és a Maldív-szigetek vonzotta a legtöbb szerelmes párt. A hazai települések közül Siófok, Hajdúszoboszló és Visegrád volt a legnépszerűbb a nászutasok körében. Minden második friss házas másik úti célt választott volna, ha nem szólt volna közbe a Covid.

A 2020 januárja óta napjainkig házasságot kötő párok tíz százaléka a COVID-19 járvány miatt kihagyta a nászutat és nem is tervezi pótolni azt a szállásfoglalási portál felmérése szerint. Ötödük bár menne, de bizonytalan ideig még nem mer az utazással tervezni. Akinek viszont nem kellett lemondania az álom útról, sok esetben ők is kompromisszumokra kényszerültek: minden második pár ugyanis másik úti célt választott volna, ha nem szólt volna közbe a COVID. Közülük többen távolabbi, egzotikus térségbe repültek volna szívük szerint. „Természetesen azért jócskán akadtak olyanok is, akik elutazhattak – fűzte hozzá Trepess Beatrix, a társaság PR-menedzsere. – Kétharmaduk belföldi, negyedük külföldi színhelyet választott, 7 százalékuk pedig mindkettőt.”



Siófok a nászutasok körében is befutó volt

A külföldi desztinációk közül Horvátország (30,8%), Görögország, Törökország és a Maldív-szigetek (mindegyik 15,4%) vonzotta a legtöbb párt. A hazai úti célok között ugyan nagy a szórás, de minden tizedik pár Siófokra ment. A friss házasok 8 százaléka Hajdúszoboszlót, 5 százaléka Visegrádot választotta. A kedvező ár, a lemondási díj nélküli foglalási lehetőség, az ellátás (legalább félpanzió) és a wellness-szolgáltatások bizonyultak a helyszínválasztás vezető kritériumainak. Minden ötödik nászút 10-12 ezer forintba került éjszakánként egy főre.

A leggyakoribb programok a városnézés és látnivalók felfedezése, a természetjárás és kirándulás, a strandok és éttermek felkeresése voltak. A párok negyven százaléka 4 csillagos szállodát választott, ötödük apartmant, 13 százalékuk vendégházat. A házasságkötők ötöde ötcsillagos szállodában töltötte a nászéjszakát. „Minden ötödik pár kért nászutas lakosztályt vagy csomagot, esetleg speciális romantikus bekészítést” – árulta el a PR-menedzser.

(Rém)álom esküvő: elhalasztások, visszamondások, maszkviselés

A házasuló felek aggodalmai közül a leggyakoribb az volt, hogy egyáltalán meg lehet-e tartani majd az összejövetelt, kell-e kötelező jelleggel a védettségi igazolvány, mekkora létszámmal tervezhetnek, szükséges-e maszkot viselni, és nem utolsó sorban eljönnek-e a vendégek. A 2020 januárja óta esküvőt tartó párok közel harmadának csupán a vendégeik 10 százaléka mondta visszza részvételt. De minden tizedik esetben a vendégek 11-15 százaléka visszakozott, és az esküvők 5 százalékában minden 5. meghívott lemondta a részvételt. De volt olyan is, aki attól rettegett, nehogy pont az esküvőjén fertőzzék meg egymást a vendégek.

A járvány hatása leginkább úgy csapódott le, hogy a tervezettnél szűkebb körben kellett megtartani az esküvőt, vagy épp a szertartásra sort kerítettek, de a lagzit elnapolták. Sokan kiemelték, hogy a testi kontaktusok minimalizálódásában érezték leginkább, hogy jelen van a vírustól való félelem, nem volt ölelkezés, puszilkodás. 80 százalékuknál egyébként az eredeti időpontban lett megtartva a nagy nap, 13 százalékuk elhalasztotta, 5 százalékuk ugyan meg tudta tartani a tervezett évben, csak épp rendhagyó módon hétköznapi dátumon. A friss házasok kétharmadának tapasztalata szerint a szolgáltatók rugalmasabbak voltak a helyzetre való tekintettel.




Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?