hirdetés
hirdetés

Szallas.hu felmérés: plusz kilók, nehéz percek

Plusz kilókkal, emlékezetes esetekkel szabadultunk ki a karanténból. A megélhetési gondok és a stressz mellett az utazási korlátozás frusztrálta leginkább a magyart.

hirdetés

Minden harmadik ember plusz kilókat szedett magára a karantén alatt, és megannyi kínos pillanatokat éltek át az otthoni munkavégzés során, derül ki a Szallas.hu felméréséből.

Összezártság, utazás iránti vágy

Az összezártság a többségnél pozitív élményeket hozott, míg másoknál megnőtt az igény a mindennapi rohanás lassítására. A bevételkiesés, a bizonytalanság, a családtagok féltése és az összezártság minden második embernél okozott fokozott stresszt és szorongást, a kutatás adatai szerint. Minden ötödik magyarnak az hiányzott a leginkább a kijárási korlátozások alatt, hogy szabadon utazhasson.

pixabay.com
pixabay.com

“A stressz-szint csökkentése, a kikapcsolódás és az utazás szorosan összefüggnek egymással. Az utazás során megélt új élményekkel, az aktív vagy passzív pihenéssel rengeteget tehetünk mentális állapotunk, kedvünk javításáért. Érthető, hogy ennek hiánya markánsan jelentkezett a többségnél”, magyarázza Szigetvári József, a Szallas.hu Csoport vezérigazgatója.

Ezt igazolja az is, hogy az enyhülő korlátozások és az újranyitási kedvezmények hatására ugrásszerűen növekvő pályára állt a foglalási kedv, különös tekintettel a nyári időszakra.

Az utazás hiánya mellett a távol élő családtagok, a szabad szórakozás vagy épp az időkorlátos vásárlás is okozott problémákat.  A fentiek mellett a kapcsolatokat, családon belüli viszonyokat is megedzette az összezártság. A jelentkező feszültség vezető okai a rossz szokások, az eltérő igények, szükségletek, gyermek vagy más családtag, munkavégzésből adódó problémák és maga az összezártság. Ennek ellenére minden második együttélő pár úgy ítéli meg, hogy ez az időszak javított a kapcsolatukon, mert volt idő jobban megismerni és megérteni a másikat.  

A szabadidő és a lassulás felértékelődni látszik

“Sok beszámolót kaptunk, amiben azt részletezték, hogy a szorosan együtt töltött idő hatására a jövőben előtérbe helyezik a közös programokat”, részletezi a vezérigazgató.

Minden harmadik válaszadó számolt be arról, hogy plusz kilókat szedett fel a karantén alatt. A bevásárlások száma sokaknál jelentősen csökkent, ugyanakkor az online rendelésre gyakrabban került sor. A fennmaradó időben többen néztek sorozatot, mint előtte, és közösségi platformokon töltötték az időt.  

Kínos eseményekből is jutott bőven

Az otthoni munkavégzés és a digitális oktatás sokaknál szült kínos, vicces emlékeket. Gyakori eset volt, hogy a szülő besétált a gyerek online órájára, vagy a csemete grimaszolt a kamerába egy videóértekezlet közepén.

A felmérés hátteréről: A Szallas.hu online felmérésében 462 fő vett részt. Bár a kutatás nem reprezentatív Magyarország lakosságára nézve, az adatok alkalmasak a trendek és attitűdök bemutatására.

(forrás: Szallas.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai