Szerényebb nyereséggel zárt a Sziget

Az idén kissé csökkent a Sziget fesztivál látogatottsága és nyeresége.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Sziget idei látogatottsága mintegy 25-30 ezer fővel alulmúlja a tavalyi csúcsot, így a nyereség is szerényebb lesz a 2018-asnál – közölte a tegnap zárult Sziget Fesztivál kapcsán a Népszavával Kádár Tamás főszervező-cégvezető. Az ezzel együtt kiadott, délutáni közleményük 530 ezerre becsli az értéket, ami ugyanakkor a tavalyi, 565 ezres rekord utáni második legmagasabb érték.

Bár az eredményre a cégvezető nem közölt pontos számot, tavalyi nyilatkozata szerint a rendezvény egymilliárd körüli profitot hozott. (A – többek között – a Voltot és a Balaton Soundot is szervező társaság nyeresége ugyanakkor elérte a másfélmilliárdot.) A visszaeséshez hozzájárul, hogy a fesztivál 10,8 milliárd forintos költségvetése is meghaladja a tavalyi 10,1 milliárdot. És ha ez nem lenne elég, pont a legerősebbnek szánt - így számukra is legdrágább - utolsó napra romlott el az idő, amit napijegy-eladásaikon is megéreztek – derül ki közleményükből.

Bár az idei program valóban túl drága, a társaság jelenlegi célja, hogy valamennyi műfaj legnagyobb sztárjait a Szigetre hozza – reagált a lap megkeresésére Kádár Tamás Gerendai Károly a Népszavának adott, a rendezvény első napján megjelent nyilatkozatára. A fesztivál ma már csak kisebbségi részt birtokló alapítója a látogatószám további növelésének korlátai miatt ugyanis az idei programot már fenntarthatatlanul költségesnek nevezte.

A stratégia egyelőre mégis működni látszik, még akkor is, ha idén hét napra talán túlzásnak tűnhet kilenc kiemelkedő név – szögezte le ennek kapcsán Kádár Tamás. A műsorkínálat összetételét mindazonáltal nem csak a pénz, hanem a szerencse is befolyásolja, hisz nem tudható, épp mikor ér rá egy-egy húzó név – tette hozzá. Megjegyzendő: az első nap, Ed Sheeran fellépése kapcsán a közösségi és hagyományos médiát számos, a közönség soraiban kialakult, erőteljes tolongásról, pánik-közeli helyzetekről szóló panasz lepte el. Ezekből az is kiderült, hogy a koncert után sokáig órákba telt a kijutás a Szigetről.

Kádár Tamás ennek kapcsán lapunknak leszögezte: számítottak a nagy tömeggel járó feladatokra, hisz ilyen nem először fordul elő, illetve remélik, nem is utoljára. Az eljárásrend szerint a közönséget szakaszokban engedték ki a fesztivált a parttal összekötő K-hídon, ami, bár lassabbnak tűnhet, ez szolgálja a biztonságot. Úgyszintén emlékezetes, hogy az angol szupersztár fellépése után távozó tömeg eleinte a K-híd furcsa nyikorgására figyelt fel. Kádár Tamás tudomása szerint, bár a híd teljesen biztonságos, a főváros tulajdonában lévő, a Budapest Közút kezelésében lévő létesítményre már készült – rendezvényeiket is figyelembe vevő - felújítási terv. Igaz, mindeddig nem akadt rá pénz.

Ama kérdésre kapcsán, hogy ők miért nem járulnak hozzá a felújítás költségeihez, a főszervező rögzítette: a Sziget, ami évente százezer külföldi fiatalt hoz Budapestre, komoly bérleti díjat fizet a fővárosnak, ezen kívül több százmilliós, öt éves, helyszíni fejlesztési tervet is vállalt. Így nem gondolja, hogy nekik kellene a hídra áldozni. Ugyanakkor örömmel tárgyalnak bárkivel a kivitelezésről, „még akkor is, ha ez hagyományosan állami és önkormányzati feladat”. A cégvezető tájékoztatása szerint hatósági engedélyük alapján a rendezvényen egyszerre legfeljebb 95 ezren tartózkodhatnak. A 76 hektáros területen többen is elférnének, de a helyszín felszereltsége ennyit bír el – tette hozzá. Közleményükben arra is kitérnek, hogy az elmúlt évek során a befogadóképesség a fejlesztéseik révén emelkedett.

Annak kapcsán, hogy a készpénzmentes fesztiválon az első nap nem vagy csak akadozva lehetett paypass-kártyákkal fizetni, Kádár Tamás kijelentette: az érintésmentes kártyafizetéseket egy, az OTP Banknál felmerült technikai gond miatt körülbelül 20 percen át nem tudták fogadni. Olyan helyzet pedig nem fordulhat elő, hogy ez a karszalagba épített, feltölthető Festipay-rendszerrel együtt romoljon el, vagyis lehetetlenné váljon a fizetés. Hisz utóbbi magán a chipen tárolja az ügyleteket és az egyenleget. A feltöltött összegekből „egyre kevesebb” marad náluk, a kártyás és az applikáción keresztüli feltöltést a fesztivál után kérés nélkül visszautalják. Igaz, kártya estén a bank levon egy 300 forintos „elfogadási díjat”, amit – a cégvezető magyarázata szerint – a bolti fizetések esetén is felszámolnak. A készpénzes feltöltők esetében pedig abból indulnak ki, hogy távozás során mindenki visszakéri a pénzt, a bent maradó összeget pedig nincs kinek visszaadniuk.

A Szigetre idén a világ több mint 100 országából látogattak ki. A legtöbben az Egyesült Királyságból érkeztek, majd sorban következtek a hollandok, franciák, németek és olaszok. A több mint ezer fellépő a világ 62 országából érkezett. Idén az egyszerre bent lévő látogatók körülbelül 53 százaléka volt magyar. Közleményünkben kiemelik a klímakatasztrófára figyelmeztető Jane Goodall főemlőskutató, a The Arrow néven a szerelem egyenlőségét hirdető két akrobata fiú, valamint Emi Mahmoud költő-aktivista fellépését.

Forrás: Népszava


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.