Szereti a szilvát? Akkor Szarvason a helye!

A szarvasi szilva ünnepére hívjuk szeptember 9-től 11-ig, ahol titkos szilvás receptekkel ismerkedhet, minősített szilvapálinkákat, kézműves szilvás söröket, süteményeket kóstolhat, és rézüstökben rotyogó eredeti szilvalekvárokat ízlelhet három napon át a Körös parti kisvárosban, szilvaérés idején. A programot élő koncertek, családi- és gyerekprogramok, valamint utcabáli forgatag színesítik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miért éppen Szarvas?

Ha szeptember, akkor Szarvasi Szilvanapok, mégpedig tízenkilencedjére. A helyszín nem véletlen, hiszen a város környékén, a Körösök mentén termő gyümölcs igazi hungarikummá ’érett’. Jöjjön, és bizonyosodjon meg Ön is erről családjával, barátaival, ismerőseivel! A háromnapos, szilvával bélelt fesztivál péntek délután (szeptember 9-én 16:30-tól )a szarvasi Vízi Színháztól felvonulással indul, majd koncertekkel és különböző, érdekes hagyományőrző programokkal folytatódik, egészen a vasárnap kora esti szilvabúcsúztató zárásig.

A szarvasi szilvatermesztést már az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította a gyümölcsfák telepítésére. 1790-ben kilencvenhárom gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és mivel a térség kötött talaja a csonthéjas gyümölcsöknek, elsősorban a szilvafák telepítésének kedvezett, ezért az évek során, főleg a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, és kialakult Szarvas határában 1100 parasztholdnyi (mintegy 600 ha) zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.

Mit érdemes felkeresni a fesztiválon?

Csasztvan András szerint, aki a fesztivál szíve-lelke, és egyben megteremtő-alapítója is a szarvasi rendezvénynek, ajánlatosnak tartja, hogy az idelátogatók keressék meg azt az öt tematikus utcát, mely a rendezvény alappillérei is egyben. Ilyen a Lurkó udvar, ahol kicsik bontakozhatnak ki kedvükre, szüleiknek javallott a Kézműves sörök és a borvidékek utcája, valamint az ínyenceknek kihagyhatatlan élmény a lekvárok utcája. E három napban Békés megye legjobb szakácsai, cukrászai is jelen lesznek az eseményen – az ő tudásuk a garancia arra, hogy minden kínált étel minőségi a Szilvanapokon. Szarvas testvérvárosainak receptjei is bemutatásra kerülnek majd a szilva ünnepén, így lesznek erdélyi, szlovák, olasz és finn szilvás étkek a kínálatban.

Mi az a szilvanapi pálinkaminősítés?

A szilvanapi hagyományokhoz híven idén is lesz pálinkaminősítési verseny. Nevezni fél liter szilva, vagy más gyümölcsből készült pálinkával Békés megye területéről bárkinek lehet. Személyenként egyféle pálinkából egy nevezést fogadnak el a szervezők a helyszínen. A pálinkákat szilva és más egyfajú gyümölcs kategóriákban minősíti a zsűri. Minden kategóriában arany, ezüst és bronz minősítést adnak ki. A bírálati szempontok között a tisztaság, a szín, az illat és az íz is fontos szerepet játszik.

Szilvásgombóc lesz?

Természetesen bőven lesz szilvásgombóc, és különféle szilvás ételek is. Tavaly csak szilvás gombócból 14 ezer fogyott – és senki ne aggódjon, idén sem készülnek kevesebbel a szarvasi asszonyok. A szilva ünnepének egyik kedvenc része a receptversenye, ahol Szarvas ’kedvenc szilvás süteményét’ kutatják. Idén is kerestetik a legjobb szilvás desszert, mégpedig olimpiai és világbajnok mestercukrász, Erdős Hanna vezetésével. (X)

A RENDEZVÉNY TELJES IDŐTARTAMÁRA A BELÉPÉS INGYENES!

Részletes információk:

www.szarvasiszilvanapok.hu

www.szilvanapok.hu

facebook.com/Szilvanapok


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.