hirdetés

Szereti a szilvát? Akkor Szarvason a helye!

A szarvasi szilva ünnepére hívjuk szeptember 9-től 11-ig, ahol titkos szilvás receptekkel ismerkedhet, minősített szilvapálinkákat, kézműves szilvás söröket, süteményeket kóstolhat, és rézüstökben rotyogó eredeti szilvalekvárokat ízlelhet három napon át a Körös parti kisvárosban, szilvaérés idején. A programot élő koncertek, családi- és gyerekprogramok, valamint utcabáli forgatag színesítik.

hirdetés

Miért éppen Szarvas?

Ha szeptember, akkor Szarvasi Szilvanapok, mégpedig tízenkilencedjére. A helyszín nem véletlen, hiszen a város környékén, a Körösök mentén termő gyümölcs igazi hungarikummá ’érett’. Jöjjön, és bizonyosodjon meg Ön is erről családjával, barátaival, ismerőseivel! A háromnapos, szilvával bélelt fesztivál péntek délután (szeptember 9-én 16:30-tól )a szarvasi Vízi Színháztól felvonulással indul, majd koncertekkel és különböző, érdekes hagyományőrző programokkal folytatódik, egészen a vasárnap kora esti szilvabúcsúztató zárásig.

A szarvasi szilvatermesztést már az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította a gyümölcsfák telepítésére. 1790-ben kilencvenhárom gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és mivel a térség kötött talaja a csonthéjas gyümölcsöknek, elsősorban a szilvafák telepítésének kedvezett, ezért az évek során, főleg a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, és kialakult Szarvas határában 1100 parasztholdnyi (mintegy 600 ha) zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.Mit érdemes felkeresni a fesztiválon?

Csasztvan András szerint, aki a fesztivál szíve-lelke, és egyben megteremtő-alapítója is a szarvasi rendezvénynek, ajánlatosnak tartja, hogy az idelátogatók keressék meg azt az öt tematikus utcát, mely a rendezvény alappillérei is egyben. Ilyen a Lurkó udvar, ahol kicsik bontakozhatnak ki kedvükre, szüleiknek javallott a Kézműves sörök és a borvidékek utcája, valamint az ínyenceknek kihagyhatatlan élmény a lekvárok utcája. E három napban Békés megye legjobb szakácsai, cukrászai is jelen lesznek az eseményen – az ő tudásuk a garancia arra, hogy minden kínált étel minőségi a Szilvanapokon. Szarvas testvérvárosainak receptjei is bemutatásra kerülnek majd a szilva ünnepén, így lesznek erdélyi, szlovák, olasz és finn szilvás étkek a kínálatban.

Mi az a szilvanapi pálinkaminősítés?

A szilvanapi hagyományokhoz híven idén is lesz pálinkaminősítési verseny. Nevezni fél liter szilva, vagy más gyümölcsből készült pálinkával Békés megye területéről bárkinek lehet. Személyenként egyféle pálinkából egy nevezést fogadnak el a szervezők a helyszínen. A pálinkákat szilva és más egyfajú gyümölcs kategóriákban minősíti a zsűri. Minden kategóriában arany, ezüst és bronz minősítést adnak ki. A bírálati szempontok között a tisztaság, a szín, az illat és az íz is fontos szerepet játszik.

Szilvásgombóc lesz?

Természetesen bőven lesz szilvásgombóc, és különféle szilvás ételek is. Tavaly csak szilvás gombócból 14 ezer fogyott – és senki ne aggódjon, idén sem készülnek kevesebbel a szarvasi asszonyok. A szilva ünnepének egyik kedvenc része a receptversenye, ahol Szarvas ’kedvenc szilvás süteményét’ kutatják. Idén is kerestetik a legjobb szilvás desszert, mégpedig olimpiai és világbajnok mestercukrász, Erdős Hanna vezetésével. (X)

A RENDEZVÉNY TELJES IDŐTARTAMÁRA A BELÉPÉS INGYENES!

Részletes információk:

www.szarvasiszilvanapok.hu

www.szilvanapok.hu

facebook.com/Szilvanapok

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint a hazai nyilvános vécék állapota pozitívan hat a turizmusra?

Kiadónk társoldalai