Sztárparádéval jubilál a VéNégy Fesztivál

Óriásbábok, akrobaták, világító medúzák, gigantikus fémoroszlán, üstdobokon megszólaló ókori görög költészet, a történelem hőseit megidéző táncok, virtuális és zenei utazás – a színházi és zenei élet sztárjait, valamint feltörekvő csillagait felvonultató, szédítően gazdag összművészeti programkavalkáddal vár a 10-ik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A palettát családi és természetjáró programok, workshopok, valamint filmvetítések is színesítik, de képzőművészeti installációk és táncház is várja az érdeklődőket június 22. és 25. között Nagymaroson. A fesztivál továbbá otthont ad a VéNégy Fesztivál és 5műVészeti Évzáró eseménynek, amelynek házigazdája a Színház- és Filmművészeti Egyetem - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Június 22-én ünnepélyes keretek között veszi kezdetét a 10. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó Nagymaroson. A megnyitóra a Fővárosi Nagycirkusz egy látványos kötéltánc villám-performansszal készül. Egy artistaművész fog átsétálni a fesztivál felett kifeszített drótkötélen, jelképezve a különböző művészeti ágak, valamint a múlt és a jövő közötti hidat.

A jubileum alkalmából, valamint a 10. Színházi Olimpia részeként minden eddiginél színvonalasabb produkciókat láthat a közönség. A nyitónapon a Feledi János-Oláh Dezső Vibratone Quartet: Esszencia című előadás mutatkozik be. Élőben csendül fel a 15 magyar parasztdal ütőhangszerre, bőgőre és zongorára készített adaptációjában. Másnap az Olomouci Morva Színház: Vérnász című táncelőadása lesz látható. Lorca prózában és versben írt szavai ezúttal a mozdulatok, a zene, a színek és az árnyékok által kelnek életre. A világhírű lengyel társulat, a Song of the Goat Theatre visszatér a VéNégyre, ezúttal egy különleges rock-opera performanszt hoznak, Szophoklész: Antigonéját a zene, a szavak, a kortárs tánc és a mozgás eszközeivel értelmezik újra. Az ókori görög költészet ritmusa középkori üstökön szólal meg. A zárónapon a Kassai Állami Színházunikális táncszínházi előadása, a Milada Horáková lesz látható Ondrej Šoth rendezésében. A több műfajt ötvöző előadás a kommunizmus alatt igazságtalanul elítélt jogásznőnek állít emléket, aki mára a totalitárius rendszerrel szembeni ellenállás szimbóluma.

A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők idén is fenntartják a színházjegy akciót, amelynek keretén belül a fesztiválra látogatók kedvezményes áron tudnak jegyet váltani. „Fontos missziónk, hogy minél több emberrel sikerüljön megismertetni és megszerettetni a színház élményét. Ez hívta életre az akciót, miszerint a színházjegyet váltott nézőink az előadás megtekintése után ingyenesen látogathatják a többi programot, koncertet, valamint utcaszínházi produkciókat.” – emelte ki Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató.

Szintén a Színházi Olimpia részeként esténként grandiózus utcaszínházi produkciók kápráztatják el a közönséget. A krakkói KTO Színház képzeletbeli utazásra visz a gyerekkor varázslatos világába. A gólyalábasok, az óriás-fantáziaképek és látványos pirotechnikai elemek mellett igazi kuriózumként egy eredeti, 1926-os Benz oldtimer autó is begördül Nagymarosra.A cseh V.O.S.A Színház egy gigantikus, 5 méter magas, 8 méter hosszú és 350 kg súlyú fém oroszlánnal érkezik. Az álmok titkos kertjébe kalauzolnak, ahol élő zene kíséretében fedezhetjük fel az óriásbábok, a világító virágok, medúzák és az élő tűz birodalmát.

Szlovákia első kortárs cirkuszi formációja a Younák Cirkusz a színház, a cirkusz és a folklór egyedülálló ötvözeteként a legismertebb szlovák hős, Juraj Jánošík betyár legendáját hozza el. A V4-es produkciókon túl Ukrajnából érkezik a Lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház, amely Ukrajna történelméről mesél Tarasz Sevcsenko író, költő, az ukrán nemzet szellemi vezetőjének sorsán keresztül. A mozgó gépszerkezeteket, égő díszletelemeket és pirotechnikai effekteket alkalmazó látványos, mégis költői vízió az ukrán nép függetlenségért vívott örökös harcát mutatja be.

„Javában zajlanak a Színházi Olimpia eseményei szerte az országban, a résztvevő fesztiválok közül az egyik legizgalmasabb programot a VéNégy Fesztivál rakta össze. A fesztiválon megvalósuló összművészeti összefogás egy több évtizedes vágy beteljesülése.” – emelte ki Vidnyánszky Attila a fesztivál sajtótájékoztatóján.

 Minden képzeletet felülmúló virtuális utazásra csábít minden nap 14 és 18 óra között a VR színház. Az egyedülálló virtuálisvalóság-élményt kínáló filmek jóvoltából a néző ellátogathat Tadeusz Kantor Gimnázium című filmjének elhagyatott tornatermébe, elmerülhet a víz alatti világban a legendás „lengyel Titanic”, az MS Piłsudski elsüllyedt roncsai nyomán, felléphet a világhírű Cirque du Soleil társulattal, vagy a Space Explorers résztvevőjeként eljuthat a nemzetközi űrállomásra.

A fesztivált egy nemzetközi workshop előzi meg Balázs Zoltán színész, rendező vezetésével, valamint a V4-es országok színművészeinek közreműködésével. A kreatív tréningen résztvevők 2023. június 18. és 21. között az Aranybogár-módszerrel ismerkedhetnek meg. A közös munka eredményeként rövid bemutatót tartanak, amelyet a fesztivál nyitó napján tekinthet meg a közönség.

„A kultúra, mint olyan Isten kaleidoszkópja. A VéNégy Fesztivál maga is egy kaleidoszkóp, számos programjával és közösségteremtő erejével olyan energiákat mozgósít, ad, amely hosszú távon is érezteti hatását, az elmagányosodás elleni gyógyír.” – hangzott el Szentmártoni Jánostól, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkárától.

A visegrádi négyek országaiból érkező zenei formációk és a hazai élvonal koncertjei mellett a fesztivál sztárfellépője a holland énekesnő, KOVACS lesz.KOVACS a 2016-os magyarországi fellépése óta először tér vissza hazánkba, a nyitónapon egy igazi soul díva fog színpadra lépni és elvarázsolni a közönséget. Szintén Hollandiából érkezik a Kraak & Smaak, a nyitónapon lép színpadra a cseh Kill The Dandies! és az osztrák Cari Cari. A lengyel énekesnő, Ina West, valamint a szlovák duó, aLash & Grey koncertje is kuriózum lesz. A hazai élvonal is a Dunakanyarnak veszi az irányt, köztük az Analog Balaton, a Bagossy Brothers Company, a Belga, Beton.Hofi, a Blahalouisiana, a Carson Coma, a Csaknekedkislány, Dzsúdló, a Halott Pénz és az Elefánt. A line-up-ot színesíti még Ajsa Luna, Bérczesi Robi és Frenk duója, Co Lee, Dánielfy, Gyuris, OIEE, valamint Saya Noé. A Hangfoglaló Programban résztvevő ifjú tehetségek is helyet kaptak, köztük aZorka, aki a fesztivál sajtótájékoztatóján egy dallal is megajándékozta a hallgatóságot.

Napközben VéNégy Ovi, játszóház és gyermekelőadások is várják a családokat, valamint idén is lesz lehetőség vezetett kenutúrákon részt venni és megcsodálni a méltán híres Dunakanyart.

A fesztivál továbbá otthont ad az öt művészeti egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által közösen szervezett VéNégy Fesztivál és 5műVészeti Évzárónak. Az esemény házigazdája a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az összművészeti hallgatói kezdeményezés, az 5mű műsorának részeként színházi produkciók, komolyzenei és jazz koncertek, valamint táncelőadások szerepelnek a programban. Az egyetemi tanárok előadásai mellett filmvetítések, képzőművészeti kiállítás és táncház is várja az érdeklődőket.

Dr. Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja hangsúlyozta, hogy hatalmas előrelépés, hogy a magyar felsőoktatás öt meghatározó művészeti képzéssel foglalkozó szereplője együttműködik a VéNégy Fesztiválon. Nagy öröm és büszkeség, hogy a hallgatók önállóan állították össze a szakmai programokat. Beszédében kiemelte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem továbbra is támogatja a hallgatókat a közös munkában.

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, 2023. június 22-25. Nagymaros

További információ: venegyfesztival.hu  


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.