Tama István: marketingigazgatóból szállodaigazgató

Tama István csaknem másfél évtizeden keresztül volt a nyugat-dunántúli régió turizmusának egyik meghatározó személyisége, előbb mint a regionális marketing igazgatóság munkatársa, majd vezetője. Az igazgatóság megszüntetése után az elmúlt év végén az ő munkaviszonya is megszűnt. Az idegenforgalomtól azonban nem szakadt el, a celldömölki JUFA szálló igazgatójaként továbbra is a szakmában dolgozik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

- 2000-ben kezdtem a Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságnál, majd egy rövid kőszegi kitérő után az igazgatóságon dolgoztam egészen 2016 végéig – kezdi az elmúlt több mint másfél évtized történetének felidézését Tama István. – Hogy mi történt a régióban ebben a több mint másfél évtizedben? Ha csak a számokat nézzük: a vendégéjszakák száma több mint 30 százalékkal növekedett, s elérte 2,7-2,8 milliót. Kiépült a Tourinform irodák hálózata, létrejöttek a TDM szervezetek, kialakult egy többszintű turisztikai szervezet.

- Hogyan alakultak a fejlesztések?

- Alighanem jó időben voltam jó helyen, hiszen a Széchenyi-terv éppen az ezredforduló idején adott lendületet a turisztikai fejlesztéseknek. Igyekeztünk maximálisan kihasználni az adottságainkban rejlő lehetőségeket. Nagy sikerként könyvelem el, hogy eredményre vezettek a termálvízre alapozott szezonhosszabbítási törekvéseink. Az elmúlt másfél évtizedben a küldőpiacok is döntően átalakultak. Amíg 2000-ben a külföldi vendégek döntő többsége német és osztrák volt, most színesebb a kép: jelentős arányt képviselnek most már a cseh és a szlovák vendégek is.

- Milyen szerepe volt mindezekben a regionális marketing igazgatóságnak?

- A munkánkat a regionális idegenforgalmi bizottság iránymutatásai alapján végeztük. A fő feladatunk a marketingtevékenység összefogása, valamint a fejlesztések koordinálása volt. A turisztikai kiállításokon belföldön és külföldön mutattuk be a térség összefogott kínálatát, a turizmus szereplőit. Imázskampányokat szerveztünk, ebben a gyógyfürdők mellett helyet kaptak a nemzeti parkok, az épített örökség, a kulturális kínálat is. Ezen kívül szívesen gondolok vissza a „Virágos Magyarországért” mozgalomban játszott szerepünkre, a verseny régiós győzteseire, a Torkos csütörtök népszerűségére.

- Az igazgatóság mekkora létszámmal működött?

- Három-öt, jól felkészült munkatársunk volt. Kétirányú munkát végeztünk: mi közvetítettük a régiós szereplők felé a budapesti döntéseket, illetve juttattuk el az alulról jövő információkat is a döntéshozókhoz.

- Volt időszak, amikor anyagi forrásokkal is rendelkeztek.

- Amíg a Regionális Idegenforgalmi Bizottság működött, tudtunk támogatásokat is nyújtani. Pályázataink főleg marketingcélokat szolgálnak. Ez különösen a kisebb és közepes rendezvények számára jelentett nagy segítséget, mivel ők az országos pályázatokon eleve kevesebb eséllyel indultak.

- Az elmúlt másfél évtizedben hogyan változott az igazgatóság tevékenysége?

- A Regionális Idegenforgalmi Bizottság 2010-es megszüntetésével egy új típusú munka kezdődött, még inkább előtérbe került a központi kampányokhoz csatlakozó regionális tartalmak készítése. 2016-tól ismét új történet indult. Ha azt mondtuk, hogy korábban a marketing volt a fő tevékenységünk, innentől inkább a turisztikai fejlesztések koordinálása került a célkeresztbe, egészen megszűnésünkig.

- Hogy élte meg a megszűnést?

- Aminek kezdete van, annak vége is szokott lenni. Nehéz dolog 16 év után egy munkahelytől, az addig végzett feladattól elszakadni. Nagyon szerettem ezt a munkát, ami több volt egy feladatnál, nekem ez elhivatottság volt. Ha már így alakult, megpróbálom ebből a váltásból legtöbbet kihozni. A szakmától nem szeretnék elszakadni, a szállodai világban próbálom ki magam.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.