hirdetés
hirdetés

Térképre vittek több mint 250 Bauhaus épületet Budapesten

A legklasszabb budapesti épületünnep a Budapest100 minden tavasszal, amikor az adott témához kapcsolódó házak megnyitják kapuikat. A lakók vendégül látják a látogatókat, a felkészülés közben pedig megismerik egymást és saját házuk történetét - írja az Urbanista.

hirdetés

Idén száz éves a Bauhaus, a német képzőművészeti iskola. Elég közismert, hogy több tanára és diákja is magyar volt, a hatása pedig igen erős volt Budapesten. A szó szinte stílussá vált, és tulajdonképpen így hívunk idehaza minden háború előtti, koramodern épületet, akárki is tervezte azokat. Így gondolták a Kortárs Építészeti Központban is, amikor összeállították a 2019-es Budapest100 potenciális résztvevőit. A központi téma ezúttal ugyanis a Bauhaus lesz. Összegyűjtötték tehát azokat az épületeket, amelyek az akkori Budapest területén fekszenek, 1919 és 1949 között épültek, és valamilyen módon megjelenik bennük a Bauhaus hatása. Akár úgy, hogy tervezőik valóban kötődtek a németországi műhelyhez, akár csak úgy, hogy az arra jellemző stílusban dolgoztak. Az első listára több mint 250 épület került fel - de a lista még bővül.

Akinek a háza szerepel a listán, és szeretne bekapcsolódni, az itt jelentkezhet.) Merthogy a dolog úgy működik, hogy először kiválasztják azokat a házakat, amelyek részt vehetnek az eseményen. Aztán értesítik őket, és ha elég sok lelkes, otthonára büszke lakója van a háznak, belevágnak az eseménybe. Szóval az még nem biztos, hogy mindezek a házak látogathatók lesznek, de számunkra így is nagyon izgalmas a merítés. Aki szereti a stílust, az legalább azt láthatja, mi mindent érdemes kívülről megcsodálnia. 

Nem csak Bauhaus-épületek vesznek részt az idei Budapest100-on, hanem minden 1919 és 1949 között épült ház, aminek van valami köze az irányzathoz. Aztán ha minden jól alakul, és a lakók is úgy akarják, be is mehetünk ezekbe az épületekbe május 4-én és 5-én.

A Bauhaus épületeket bemutató séták egyébként egyre népszerűbbek: a sétákat szervező cégek kínálatában rendszerint található már egy ilyen program. 

(forrás: Urbanista Blog)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai