Tosca, Sába királynője és a Jézus Krisztus, szupersztár

A Liszt és Dante című margitszigeti koncerttel kezdődik június 12-én a Budapesti Nyári Fesztivál, amely csaknem 150 programmal várja a közönséget. Műsorra tűzik a Sába királynője és a Tosca című operát, valamint a Jézus Krisztus szupersztár című musicalt is.

A 11. Budapesti Nyári Fesztivál minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja mintegy három hónapon át a közönséget. A Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon minden korosztálynak, a fővárosiaknak és a Budapestre látogató hazai és külföldi vendégeknek is kínálnak programot - mondta Bán Teodóra, a fesztivált rendező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Mint hozzátette, a fesztivál programjának összeállításakor mindig figyelembe veszik az aktuális évfordulókat, így idén Dantéhoz, Carl Orffhoz és Goldmark Károlyhoz kapcsolódó művek szerepelnek a fesztiválon. A Margitszigeten a szezont a Liszt és Dante című koncerttel nyitják, amelyen a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli. Az idei operabemutató a 100 éve elhunyt Goldmark Károly Sába királynője című műve lesz, amelyet július 3-án és 5-én láthat a közönség.

A nemzetközileg is számon tartott, ám ritkán játszott művet a Magyar Állami Operaházzal közös produkcióként, Káel Csaba rendezésében mutatják be a kőszínházi premiert megelőzve a Margitszigeten. Carl Orff születésének 120. évfordulóján, július 10-én táncjátékokat láthat a közönség nagyzenekari kísérettel: a zeneszerző legismertebb műve, a Carmina Burana mellett ez alkalommal a Catulli Carminát is bemutatják a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével - mondta Bán Teodóra.

Az igazgató kitért arra, hogy az egyik legnépszerűbb Puccini-operát, a Toscát is műsorra tűzik augusztus 7-én és 9-én neves külföldi énekesekkel: a címszerepben Béatrice Uria-Monzon francia mezzoszoprán lép fel, Cavaradossit a chilei tenor, Giancarlo Monsalve alakítja. A produkció rendezője Nagy Viktor, a karmester Kesselyák Gergely.

Mint mondta, világzenei koncerttel is várják a közönséget: augusztus 22-én a Gipsy Kings alapítójának együttese, a 12 tagú Chico & The Gypsies érkezik Budapestre. Vive la France! címmel szimfonikus filmzenekoncerten emlékeznek Edith Piaf születésének 100. évfordulójára, az idei musicalbemutató pedig a Jézus Krisztus szupersztár lesz.

A Honvéd Táncszínház a Benyovszky című táncjátékkal lép fel, és készül egy új éjszakai cirkusz-színházi revü is, amely a francia Moulin Rouge világát idézi meg. A fesztivál másik helyszíne, a Városmajori Szabadtéri Színpad szintén június elején nyit a fesztivál saját produkciójával, a Halálos tavasz című Zilahy Lajos-regény színpadi adaptációjával.

A városmajori színpadon ezúttal is megrendezik a vidéki és határon túli teátrumok előadásait felvonultató színházi szemlét: az idei évadban bemutatott előadások közül 8-at válogatnak be a programba, a produkciókat zsűri értékeli, a díjakat szeptemberben adják át. Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a színházi és táncprodukciók, koncertek mellett kiállítások, ingyenes családi programok és gyerekszínház is várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztiválon.

Kiemelte, hogy a jegyértékesítést februárban az Early Bird elnevezésű játékos kampánnyal indították el, amelynek keretében a következő négy hónapban kedvezményes jegyekhez juthatnak a nézők. Februárban például 40 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a már meghirdetett 5 produkcióra az érdeklődők, a legkorábban vásárlók színházi hajójegyet is kapnak ajándékba. A programkínálat bővülésével a kedvezmények csökkennek: márciusban 30, áprilisban 20, májusban 10 százalékos lesz a kedvezmény mértéke. "

Budapest a négy évszak és a kultúra fővárosa" - vallja Bán Teodóra, aki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetőjeként a kulturális és programturizmus területen a legtöbbet kívánja tenni a fővárosért, az idelátogató vendégek minőségi és tartalmas kiszolgálásáért.

A Szabad Tér Színház folyamatban lévő igazgatói pályázatáról Bán Teodóra elmondta: a szakmai bizottság február 3-án hallgatta meg egyedüli pályázóként, és 100 százalékos támogatottsággal javasolta ismételt kinevezését. A döntést a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve a Fővárosi Közgyűlés hozza meg várhatóan szerdai ülésén.

Forrás: MTI


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?