hirdetés
hirdetés

Trabi-találkozóval emlékeznek Hévízen a vasfüggöny leomlására

Hévízen nem feledkeztek el a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulójáról. Trabi-találkozót rendeznek és nyilvános emléktárat hoznak létre az idén. 

hirdetés

A „DDR-múzeumot nyitnának a Balatonon” című múltkori cikkünkre reagált a hévízi TDM Egyesület vezetője, Horváth Orsolya.

A Hévíz TDM Egyesület részéről egyetértünk a határnyitás 25. éves jubileumának fontosságával, illetve média értékével. Éppen ezért kezdeményeztük 2013. decemberében városi programsorozat indítását a szeptemberi évfordulóra.

A programsorozatban a hévízi szolgáltatók, a Festetics György Művelődési Központ, az Önkormányzat, a vendégek, valamint a lakosság is aktívan részt vesz. Központi eleme egy szabadtéri emléktár, amire a 25 évvel ezelőtti személyes emlékeket gyűjtjük össze a törzsvendégektől, valamint az akkori vendéglátóiktól. A megnyitó időpontjára témába illő filmmaratont és Trabi-találkozót szervezünk. A programsorozat Ausztriában és Németországban a nyomtatott sajtó, valamint televíziós szerkesztőségek érdeklődését is felkeltette az elmúlt hónapokban. Célunk nem a nyári főszezonra történő további keresletgenerálás, hanem az őszi kúra szezon forgalmának az erősítése - közölte lapunkkal Horváth Orsolya. 

Az évforduló kapcsán a Heviz.hu honlap felidézi a 25 évvel ezelőtti eseményeket:

"1989. szeptember 10-étől, három nap alatt 12.000 NDK állampolgár, november végéig pedig közel 70.000 „kelet-német” távozott Ausztrián át hazánkból főleg az NSZK-ba. Végül 1989. november 9-én leomlott a berlini fal, és sorra buktak meg a kelet-európai kommunista rendszerek. Sokan emlékeznek, arra a bizonyos 89-es nyárra a Balatonnál vagy Hévízen, a napokra, mikor távoli szeretteikkel csak egy-egy nyaralás alkalmával láthatták épp itt, városunkban egymást. Mindez egy napon megváltozott, de az emlékek a nyarakról, a nagy találkozásokról, arról a bizonyos szeptemberi napról sokakban örömteli emlékeket idéznek fel.

Hévíz mindig kelet és nyugat találkozási pontja volt, és a múlt sok színes emlékét őrzi. A Határnyitás 25 éves évfordulója kapcsán készülő nyilvános emléktár lehetővé teszi, hogy bárki részese legyen az emlékek felidézésének. A Hévíz TDM Egyesület arra kér mindenkit, ossza meg saját történetét, családi, baráti fényképeit, leveleit, és rendezzünk közös szabadtéri emlékkiállítást Hévíz utcáin, terein az 1989-es évből! Élesszük fel együtt a történelmet! Az évforduló évét idéző 25 éves emléktárgyakat, történeteket, fényképeket személyesen, postán, vagy e-mailben lehet megküldeni augusztus 10-ig a Hévízi Tourinform Iroda címére."

Évfordulós rendezvények Hévízen

Az évforduló kapcsán szeptember 13-án, szombaton kerül sor Hévíz utcán, terein az „Amikor fellibbent a vasfüggöny...” című rendezvénysorozatra. A program részeként 15.00 órakor kerül sor a Szabad téri emléktár megnyitó ünnepségére, 16.00 órakor pedig Good, bye Lenin! filmmaraton veszi majd kezdetét a Fontana Filmszínházban. A megszállottakat aznap Trabi-találkozóra várják és egy online emlékkönyv is készül a www.heviz.hu oldalon, melyen lehetőség lesz a személyes történetek, emlékek, élmények megosztására.

A rendezvények részleteiről és az emléktárról bővebb információ a www.heviz.hu/hatarnyitas oldalon érhető el.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai